ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με φόντο την ποντιακή παράδοση αντάμωσαν στα Παρχάρια
Με φόντο την ποντιακή παράδοση αντάμωσαν στα Παρχάρια
(Φώτο : xronos.gr)
10 Μάι
0
Σχόλια

Με φόντο την ποντιακή παράδοση αντάμωσαν στα Παρχάρια

Την ευκαιρία να ανταμώσουν, να διασκεδάσουν αλλά και να μη ξεχάσουν, είχαν Πόντιοι συμπολίτες μας το τριήμερο Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Μαΐου, σπεύδοντας στα Παρχάρια, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων «Η Τραπεζούντα» στον όμορφο χώρο κοντά στο οχυρό Νυμφαίας.

Φέτος, οι εκδηλώσεις ήταν τριήμερες, με την πρώτη μέρα να αφορά το θρησκευτικό σκέλος. Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του εξ Αργυρουπόλεως, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού, στο ομώνυμο εξωκκλήσι που βρίσκεται στο σημείο, ενώ το βλέμμα κι οι αναφορές είχαν στόχο να παραμείνει άσβεστη η μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου περιελάμβανε ολοήμερα ποντιακά γλέντια, αλλά ακούστηκαν και θρακιώτικα κι αρμένικα, αφού στις εκδηλώσεις δεν σπεύδουν μόνο συμπολίτες μας ποντιακής καταγωγής. Καλεσμένοι σύλλογοι από Καβάλα, Θεσσαλονίκη, φοιτητές ποντιακής καταγωγής που ζουν στην Κομοτηνή, αλλά και πλήθος μελών από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Ροδόπης έδωσαν το παρών στο διήμερο.

Αυτή ήταν η 20η χρονιά που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Τραπεζούντα» Αφροδίτη Καρελιάδου, που ευελπιστεί σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή τις επόμενες χρονιές, ενώ όπως σημείωσε μία χρονιά οι εκδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω κορωνοϊού. Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους, προκειμένου να απολαύσουν το παραδοσιακό γλέντι, και φυσικά σχηματίστηκαν μεγάλοι χορευτικοί κύκλοι από μικρούς και μεγάλους.

Για την κα Καρελιάδου τα Παρχάρια συμβολίζουν «20 χρόνια προσφοράς στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης», ενώ καλωσορίζοντας τον κόσμο το Σάββατο ενημέρωσε για τα τμήματα και τις δράσεις του συλλόγου, που όλα έχουν ως στόχο τη διάσωση των ιδανικών του ποντιακού ελληνισμού. Επίσης, ευχαρίστησε τα μέλη του συλλόγου, γιατί όπως είπε «έγινε τεράστια δουλειά για την προετοιμασία του χώρου και του τριημέρου», αλλά και φορείς όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο Στρατός, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική, που ο καθένας με τον τρόπο του συνέδραμε.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου έγινε κυριολεκτικά… παρέλαση υποψήφιων βουλευτών, αυτοδιοικητικών και πολιτευτών από το χώρο των Παρχαρίων, με τον καθένα και την καθεμία να μοιράζουν τη στήριξή τους, ενώ την πρώτη μέρα (Σάββατο) χαιρετισμούς επί του μικροφώνου έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης κι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.