ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μνημόσυνο για τις ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Σάντα (ΦΩΤΟ)
Μνημόσυνο για τις ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Σάντα (ΦΩΤΟ)
(Φώτο:romfea.gr)
09 Μάι
0
Σχόλια

Μνημόσυνο για τις ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Σάντα (ΦΩΤΟ)

Οι 353.000 ψυχές του Ποντιακού Ελληνισμού μνημονεύθηκαν σήμερα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της προσφυγικής Ν. Σάντας, ιστορικής έδρας του Δήμου Κιλκίς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο, λαμβάνοντας αφορμή από την σημερινή ευαγγελική περικοπή του Παραλύτου για να τονίσει ότι από τη στιγμή που γεύτηκε ο άνθρωπος την ηδονή της αμαρτίας, γεύτηκε ταυτόχρονα και την πίκρα του πόνου και της θλίψης, ως συνέπεια της αποκοπής της κοινωνίας του από τον Θεό. Επέτρεψε ο Θεός τον πόνο, είπε, για να θεραπευτεί η αμαρτία. Οι άγιοι βλέπουν τις θλίψεις και τον πόνο, σαν «αίτιες αρετής», γιατί παιδαγωγούν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε τα εξής: “Ο παραλυτικός, αδελφοί μου, γίνεται σήμερα για όλους μας, δάσκαλος της υπομονής. Παραμελημένος και περιφρονημένος, για τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια, δεν διαμαρτύρεται. Αν και τόσος κόσμος μπαινόβγαινε όλα αυτά τα χρόνια στη στοά, δε βρέθηκε ένας να τον βοηθήσει, έστω και για μια φορά. Με πραότητα μόνο ομολογεί στον Κύριο, ότι δεν έχει βοήθεια από κανέναν. Το “άνθρωπον ουκ έχω” που ακούσαμε σήμερα, από το στόμα του παραλυτικού της Βηθεσδά αποτελεί διαχρονική κραυγή των περισσοτέρων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, υποφέρουν και δεν βλέπουν κανένα να νοιάζεται γι’ αυτούς. Αυτό το κοινωνικό πρόβλημα αποτελεί γροθιά στο στομάχι ημών των Χριστιανών, διότι το “άνθρωπον ουκ έχω” ισχύει για όλους μας.

Τι κι αν ζούμε σε γειτονιές και σε πολυκατοικίες πολυπληθείς, σε χωριά και πόλεις με πολύβουο περιβάλλον, και συνέχισε: “Μας λείπει η ψυχική επικοινωνία, η συντροφικότητα και έρχονται στιγμές που διαπιστώνουμε ότι ο καθένας ζει μόνο για τον εαυτό του. Τι φταίει άραγε; Φταίει νομίζω το ότι πάψαμε να ζούμε εν Χριστώ και κατά Χριστόν. Ζώντας χωρίς Θεό, η μοναξιά και η αποξένωση επιτείνονται. Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον έχει καθήκοντα προς όλη την ανθρωπότητα, προς τον εαυτό του, προς τους γονείς του, προς τους συγγενείς του, προς τους φίλους του, προς όλη γενικά την κοινωνία στην οποία είναι ενταγμένος. Αυτό επιτάσσει ο νόμος της ηθικής ελευθερίας, που απέχει από τη βία και τον εξαναγκασμό”.

Παραίνοντας το λόγο του υπογράμμισε: “Το σημερινό Ευαγγέλιο αγαπητοί μου, δεν αποτελεί μόνο μια υπόμνηση ενός θαύματος, αλλά αποτελεί μια αφορμή αφύπνισης για όλους μας. Όλοι βρισκόμαστε σε πνευματική παραλυσία και τύφλωση, όλοι λίγο-πολύ είμαστε ανάπηροι πνευματικά, πάσχουμε από χωλότητα, ξηρότητα, αδυναμία και ανεπάρκεια και στεκόμαστε γύρω από την κολυμβήθρα των θλίψεων και των χαμένων ελπίδων της ζωής. Στόχος και σκοπός της Εκκλησίας είναι να μας προσανατολίσει προς την κατεύθυνση του ωκεανού της αγάπης και του ελέους του αναστημένου Χριστού και να μας δείξει, ότι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τη ζωή του στα χέρια Του, δεν είναι ποτέ μόνος.

Ακόμη και αν οι άλλοι τον ξεχάσουν και τον εγκαταλείψουν, ο Κύριος έρχεται να τον συναντήσει ο Ίδιος, και να συνάψει κοινωνία μαζί Του, όπως συνέβη και με τον σημερινό παραλυτικό του Ευαγγελίου. Ο κόσμος χωρίς Θεό δεν αντέχεται. Κάθε σκέψη απουσίας Του προξενεί βαθιά απογοήτευση. Αντίθετα, η παρουσία Του γεννά την ελπίδα. Ο Χριστός ενδιαφέρεται για τη σωτηρία μας, χωρίς να θέτει όρους και προϋποθέσεις. Μόνο μια ερώτηση μας απευθύνει «Θέλεις να γίνεις καλά;». Η απάντηση δική μας”.

Την ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος ”Παναγία Σουμελά” κ. Γεώργιος Τανιμανίδης, ενώ παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Αναστάσιος Κυριακίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Νατάσα Σωτηριάδου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Σάντας κ. Χριστόφορος Γαβράς, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Στρατού, κ.α.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση ενώπιον της προτομής του οπλαρχηγού του Πόντου Καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη, στην οποία κατέθεσαν στέφανους δάφνης οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών Φορέων.

nea santa mnimosino 1

nea santa mnimosino 1

nea santa mnimosino 1

nea santa mnimosino 1

nea santa mnimosino 1

nea santa mnimosino 1

 

Πηγή : romfea.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.