ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στον τόπο ασκήσεώς της, στην Κλεισούρα
Πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στον τόπο ασκήσεώς της, στην Κλεισούρα
(Φώτο : ekklisiaonline.gr)
07 Μάι
0
Σχόλια

Πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στον τόπο ασκήσεώς της, στην Κλεισούρα

Με αναστάσιμη λαμπρότητα γιόρτασε και τίμησε ἡ Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, το καύχημα και την Αγία της, την «χελιδόνα του Πόντου» και «σύγχρονη Μυροφόρο», Οσία Σοφία, με επίκεντρο των εορτασμών τον τόπο ασκήσεως της Αγίας, την Ιερά και Σεβάσμια Μονή της Θεοτόκου, στην Κλεισούρα της Καστοριάς.

Την παραμονή τη εορτής, Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, τελέσθηκε ἡ Ακολουθία του Αγιασμού και εν συνεχεία ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατώντας του Σέβ. Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου -ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο- και συγχοροστατούντων του Σεβ.Μητροπολίτου Σμύρνης κ.Βαρθολομαίου και του Σεβ.Μητροπολίτου Καστορίας κ.Καλλινίκου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, αναφέρθηκε σε κάποιες ευλογημένες και τιμητικές παρουσίες, όπως είπε, πέρα από την παρουσία των Ιερέων, των Ιεροψαλτών, των Αρχόντων του τόπου και των προσκυνητών κάθε ηλικίας.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον μακαριστό Μητροπολίτη Σεραφείμ, πού θα χαίρετε από τον ουρανό, αφού αγάπησε την Οσία Σοφία, έγραψε για τον βίο της, κοπίασε και έκανε κάθε ενέργεια για την αγιοκατάταξή της.

Έπειτα αναφέρθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, ο οποίος είναι καλός και σεβαστός γείτονας, «πού με αγαπάει και με στηρίζει», και ο οποίος απέστειλε εκπρόσωπό του, και, βεβαίως, στους δύο προσκεκλημένους Μητροπολίτες.

Προλογίζοντας τον ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο Ιερές Μητροπόλεις Σταγών και Μετεώρων και Καστοριάς έχουν πολλά κοινά. Έχουν στην δικαιοδοσία τους «βυζαντινές» Ιερές Μονές και Ναούς, με μεγάλη «θρησκευτική» αξία, και έχουν θαυμαστό φυσικό κάλλος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος, στον λόγο του αναφέρθηκε στην ιερά ατμόσφαιρα πού αποπνέει το Μοναστήρι της Παναγίας της Κλεισούρας, σαν τα Μοναστήρια των Μετεώρων, λόγῳ της ιστορίας τους και των προσευχών και της αγιότητας των ανά τούς αιώνας μοναζόντων. Έπειτα απαρίθμησε τα χαρίσματα της Οσίας Σοφίας και για την ευλογία των ιερών της λειψάνων.

Το πρωί της κυριώνυμου ημέρας, Σάββατο 6 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σέβ.Μητροπολίτου Σμύρνης κ.Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων του Σέβ.Μητροπολίτου Σταγών κ.Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου κ.Καλλινίκου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος προλόγισε τον ομιλητή λέγοντας ότι είναι ο πρώτος Μητροπολίτης Σμύρνης μετά την καταστροφή, με πλούσια παιδεία, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως στην κρίσιμη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ήταν ο Αρχιγραμματέας της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Τόνισε δε ότι συμμετείχε ενεργώς στην διαδικασία της αγιοκατατάξεως της Οσίας Σοφίας, από τον βίο της οποίας εμπνεύστηκε.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος είπε ότι είναι πλάνη να νομίζουμε ότι οι Χριστιανοί είναι άνθρωποι συντηρητικοί πού συμβιβάζονται.

Oι βίοι των αγίων αποδεικνύουν ότι οι Χριστιανοί είναι ασυμβίβαστοι και επαναστάτες. Δεν συμβιβάζονται προς τις εφάμαρτες επιταγὲς του κόσμου.

Ζουν σύμφωνα με τον νόμο του Θεού και δεν διστάζουν να απορρίψουν τα του κόσμου.

Η Οσία Σοφία με την ζωή της θέλησε να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τον κόσμο. Ακόμη και την ίδια την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της και να υποδυθεί την σαλή για την αγάπη του Χριστού.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Οσία Σοφία, ως κατέχουσα το σύνολο των πνευματικών χαρισμάτων τα οποία τα έκρυβε κάτω από την σαλοτητά της. Και ο Θεός την κατέστησε όργανο της χάριτός Του. Απόδειξη του γεγονότος αυτού ήταν τα υπερβολικά παλαίσματα εις τα οποία απεδίδετο, αντιμετωπίζουσα σχεδόν γυμνή τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες αλλά σκεπασμένη από την Θεία Χάρη, την οποία απέκτησε με την ολοκληρωτική αφιέρωση στον Θεό.

Πριν την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας αφού ευλογήθηκαν τα εορταστικά κόλλυβα της Αγίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος εξέφρασε τις δέουσες ευχαριστίες.

Ακολούθησε λιτανεία της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων της Αγίας Σοφίας, από την Ιερά Μονή ως το Ιερό Παρεκκλήσιο του τάφου της Αγίας. Εκεί αναπέμφθηκε δέηση, αναγνώσθηκε η ευχή προς την Οσία Σοφία και η ιερά πομπή επέστρεψε στα προπύλαια της Ιεράς Μονής.

Η πανήγυρη της Οσίας Σοφίας στην Ιερά Μονή της Κλεισούρας - Ορθοδοξία News Agency

 

 

Πηγή : ekklisiaonline.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.