ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΠΟΕ: Επιλογή ημερομηνίας για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας των Περιφερειών
ΠΟΕ: Επιλογή ημερομηνίας για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας των Περιφερειών
(Φωτο: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
03 Μάι
0
Σχόλια

ΠΟΕ: Επιλογή ημερομηνίας για τις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας των Περιφερειών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ενημερώνει πως με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ως επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των επετειακών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για φέτος, η 14η Μαΐου. Η δεδομένη ημερομηνία επελέγη από τους αρμόδιους εκτάκτως, παρά το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ως ημέρα τιμής και μνήμης σε κρατικό επίπεδο την πρώτη Κυριακή μετά τη 19η Μαΐου (Π.Δ 99/1994, Α’ 78), λόγω της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, στις 21 Μαΐου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενημερώνει, ότι με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ως επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής των επετειακών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού για φέτος, η 14η Μαΐου. Η δεδομένη ημερομηνία επελέγη από τους αρμόδιους εκτάκτως, παρά το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει ως ημέρα τιμής και μνήμης σε κρατικό επίπεδο την πρώτη Κυριακή μετά τη 19η Μαΐου (Π.Δ 99/1994, Α’ 78), λόγω της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, στις 21 Μαΐου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επικοινώνησε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σκοπό την ανεύρεση διαφορετικής ημερομηνίας. Η αρχική μας πρόταση αφορούσε στην Παρασκευή 19 Μαΐου, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους αρμόδιους. Έπειτα, προτείναμε την Κυριακή 14 Μαΐου, ως κοντινότερη στις 19 Μαΐου, με απώτερο σκοπό η κύρια ημέρα μνήμης να αποτελέσει την κορύφωση των εκδηλώσεων.

Η παραπάνω απόφαση αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η πάγια θέση μας, που με την ευκαιρία αναδείξαμε, είναι η τροποποίηση του ισχύοντος άρθρου, ώστε να τιμάται η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τη 19η Μαΐου.

Για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η 19η Μαΐου είναι η αδιαπραγμάτευτη ημερομηνία, κατά την οποία πρέπει να πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων. Το αποδεικνύουμε έμπρακτα κάθε χρόνο με τις πολυπληθείς και πολύπλευρες δράσεις μας, με αποκορύφωμα αυτές της 19ης Μαΐου. Το ίδιο θα πράξουμε και φέτος.

Μένουμε αφοσιωμένοι στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του πολύπαθου λαού μας.

Με εκτίμηση, για το Διοικητικό Συμβούλιο, ο

πρόεδρος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης,

η γενική γραμματέας,  Αθηνά Σωτηριάδου

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.