ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έφτιαξαν κουλουράκια και έμαθαν για τα πασχαλινά ποντιακά έθιμα τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
Έφτιαξαν κουλουράκια και έμαθαν για τα πασχαλινά ποντιακά έθιμα τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
12 Απρ
0
Σχόλια

Έφτιαξαν κουλουράκια και έμαθαν για τα πασχαλινά ποντιακά έθιμα τα χάταλα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού

Στο τελευταίο μάθημα του παιδικού εργαστηρίου της Ένωσης ΠοντίωνΝίκαιας-Κορυδαλλού, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο του Λάζαρου, 08 Απριλίου 2023, τα μικρά μέλη της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στον Πόντο.

Επιπλέον έμαθαν για τα κερκελια, τα νηστίσιμα κουλούρια, με βάση μια πολύ απλή συνταγή, αλλά μοσχοβολιστά και… προάγγελος της Κυριακής των Βαΐων, μέρος εθίμου που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τον Πόντο.

Το όνομα κερκέλ’ προέρχεται από το κρικέλλιον, υποκοριστικό του κρίκου, δηλαδή στρογγυλό κουλούρι.
Είναι το κέρασμα για τα παιδιά που θα χτυπήσουν τις πόρτες των σπιτιών το Σάββατο του Λαζάρου το απόγευμα ή την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, μετά την εκκλησία, για το βάεμαν.

Κρατώντας ένα ανθισμένο κλαδί λεύκας για να περνούν από μέσα τα κουλούρια και ένα καλάθι για τα αυγά, ψέλνουν τα κάλαντα για την ανάσταση του Λαζάρου. Άλλες φορές, τα κερκέλια τα βάζουν σε σπάγκο, με τις άκρες ενωμένες ώστε στη συνέχεια να τα τοποθετήσουν γύρω από το λαιμό τους.

Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι ζυμώσανε πασχαλινά κουλουράκια.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.