ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση μνήμης και τιμής:«Ανατόλια-Η φωτεινή μνήμη του Πόντου από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη»
Εκδήλωση μνήμης και τιμής:«Ανατόλια-Η φωτεινή μνήμη του Πόντου από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη»
05 Απρ
0
Σχόλια

Εκδήλωση μνήμης και τιμής:«Ανατόλια-Η φωτεινή μνήμη του Πόντου από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη»

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας και ιδιαίτερα στους μαθητές του Κολεγίου Ανατόλια, που ιδρύθηκε στη Μερζιφούντα του Πόντου και μετά τον ξεριζωμό εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, μαζί με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολεγίου. Μάλιστα, ήταν αφιερωμένη και στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, ανάμεσα στα οποία ήταν και η γραμματέας του Συλλόγου Ποντίων ΑΧΕΠΑ.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας

Το Κολλέγιο Ανατόλια, -Πρόσφυγας Σχολείο-, ιδρύθηκε το 1886 στη Μερζιφούντα του Πόντου και έγραψε το δικό του κεφάλαιο κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ποντίων. Πρόσφυγας το ίδιο, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη για να φροντίσει ξανά πρόσφυγες που είχαν ανάγκη για εκπαίδευση και φροντίδα. Στην περιοχή Χαριλάου στην αρχή και κατόπιν στην Πυλαία, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Ο Πόντος», ο οποίος ιδρύθηκε το 1903, έγραψε τη δική του ιστορία. Η ζωή του Συλλόγου «Πόντος» παρακολουθεί τη ζωή του Ανατόλια, την επηρεάζει άμεσα και επηρεάζεται το ίδιο από αυτήν.

Ο Πόντος», ο οποίος ιδρύθηκε το 1903, έγραψε τη δική του ιστορία. Η ζωή του Συλλόγου «Πόντος» παρακολουθεί τη ζωή του Ανατόλια, την επηρεάζει άμεσα και επηρεάζεται το ίδιο από αυτήν.

«Η εκδήλωση αφιερώθηκε στην Μαρία Εγούτ, (χορεύτρια ποντιακών χορών που με τους χτύπους του νταουλιού της, μας οδηγούσε στα βήματα της παράδοσης και στην Πατρίδα), θύμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και σε όλους τους αδικοχαμένους».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.