ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποστολή - Απόβαση Ποντίων στις Βρυξέλλες: Σημαντικά βήματα και στήριξη από τον Μ.Βέμπερ, για την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής
Αποστολή – Απόβαση Ποντίων στις Βρυξέλλες: Σημαντικά βήματα και στήριξη από τον Μ.Βέμπερ, για την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής
(Φώτο : e-ptolemeos.gr)
04 Απρ
0
Σχόλια

Αποστολή – Απόβαση Ποντίων στις Βρυξέλλες: Σημαντικά βήματα και στήριξη από τον Μ.Βέμπερ, για την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής

Οκτώ Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές: Πιο ώριμες οι συνθήκες για να προωθηθεί το αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Εκπροσώπους των Ποντίων, Ασσυρίων, Αρμενίων και Μικρασιατών προσκάλεσε και φιλοξένησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατόπιν συνεννόησης με τον Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και συντονιστή των φορέων (Αρμενίων, Ασσυρίων, Μικρασιατων, Ποντιων και Κύπριων) που συμμετέχουν στην προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονιας των Χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές, Στέφανο Τανιμανίδη. Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια ενός μεγάλου πλέγματος ενεργειών που εδώ και χρόνια ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην αποστολή που έγινε στις 21 και 22 Μαρτίου 2023, συμμετείχαν εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, η εκπρόσωπος των σωματείων του Καναδά Παναγιώτα Αμμανατίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος Κυριάκος Μπατσάρας, και συνεργάτες του Προέδρου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης Κασπάρ Καραμπετιάν. Την αποστολή συνόδευαν δημοσιογράφοι και εκδότες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι συνέδραμαν στην προσπάθεια των οργανώσεων, και έγιναν κοινωνοί της προσπάθειας των οργανώσεων στην Ελλάδα. Συμμετείχαν συγκεκριμένα στην αποστολή, ο Εκδότης της Εφημερίδας ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ Αντώνης Πουγαρίδης, ο Εκδότης της Εφημερίδας ΛΑΟΣ Ημαθίας Ζήσης Πατσίκας, ο Εκδότης της Εφημερίδας ΕΡΓΑΣΙΑ της Δράμας, η Εκδότρια της Εφημερίδας ΛΑΟΣ του ΑΛΜΥΡΟΥ Βιβή Τσιντσίνη, ο Δημοσιογράφος του ΕΘΝΟΥΣ και του PONTOSNEWS Ρωμανός Κοντογιαννίδης, και ο Δημοσιογράφος του ΑΠΕ Παναγιώτης Οπλοποιός.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ στο γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του Αντιπροέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη- για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Manfred Weber και να του θέσουν το διαχρονικό ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Πρόεδρος Manfred Weber, ο οποίος γνωρίζει καλά το ζήτημα λόγω σειράς επαφών που είχε το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα το ΕΛΚ, το οποίο είναι ένα χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που υπερασπίζεται τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανέφερε ότι είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και δήλωσε την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη του ΕΛΚ στον αγώνα τους λέγοντας τη φράση «Ποτέ Ξανά».

Η κ Γιώτα Αμμανατίδου εκ μέρους των φορέων ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ε,Λ.Κ ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και ευρωβουλευτής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Weber για όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για την προώθηση του δίκαιου αυτού αιτήματος και διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ότι πρόκειται, όχι μόνο για εθνικό, αλλά και για ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια, ώστε με τον απαιτούμενο συντονισμό να υπάρξει συνολική αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στην συνέχεια τα μέλη της αποστολής παρουσία και των δημοσιογράφων που την συνοδεύουν, είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με ευρωβουλευτές της Σουηδίας, της Γερμανίας και την Γενικη Γραμματέα του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας.

Συζήτηση με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη
Συζήτηση με τη Γενική Γραμματέα του Κόμματος των Πρασίνων με καταγωγή από τα Ιωάννινα, Βούλα Τσέτη

Πραγματοποιήθηκε ακολούθως, μια πολύ δημιουργική σύσκεψη με Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους συνεργάτες τους, της ΝΔ (Μανώλη Κεφαλογιάννη), του ΣΥΡΙΖΑ (Έλενα Κουντουρά και Δημήτρη Παπαδημούλη), του ΠΑΣΟΚ (συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη) του ΚΚΕ (Λευτέρη Νικολάου) και με τον ανεξάρτητο Γιώργο Κύρτσο, καθώς και με τους Κύπριους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να στηρίξουν την προσπάθεια προώθησης σχετικού με τα θέματα που συζητήθηκαν, ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκαν πως εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, θα καταφέρουν να ασκήσουν θετική επιρροή και στις ευρω-ομάδες που αυτοί συμμετέχουν. Είδηση που κρίνεται ιδιαιτέρως θετική στη λογική της ένωσης των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων για την εκπλήρωση ενός τόσο ιερού σκοπού.

Σύσκεψη με Ελλαδίτες και Κύπριους Ευρωβουλευτές
Συνάντηση με Ασσύριο Βουλευτή που εκλέγεται στη Σουηδία

Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το Δήμαρχο Ιξελλών (έναν από τους μεγαλύτερους των Βρυξελλών), τον ποντιακής καταγωγής κ. Χρήστο Δουλκερίδη από τον οποίο ζήτησαν να προώθηση το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στους 19 όμορους Δήμους των Βρυξελλών. Ο κ. Δημαρχος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρόταση και ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταθέσουν υπόψη του εμπεριστατωμένο σχετικό φάκελο υπό όψη του.

Συνάντηση με το Δήμαρχο Ιξελλών Χρήστο Δουλκερίδη
Η αποστολή στο Δημαρχείο, πριν τη συνάντηση με το Δήμαρχο Ιξελλών Χρήστο Δουλκερίδη

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Έλληνας Πρέσβης στις Βρυξέλλες κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, μέσα σε κλίμα αβρότητας και φιλίας, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της αποστολής στην οποία μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των φορέων της ελληνικής ομογένειας των Βρυξελλών. Τα μέλη της αποστολής είχαν την ιδιαίτερη τιμή να απολαύσουν την ευγενική φιλοξενία του Πρέσβη, σε ένα δείπνο που θύμιζε “Ελλάδα”. Στα πλαίσια της επίσκεψης στην πρεσβευτική κατοικία, ο εξοχότατος Πρέσβης κ. Καλαμβρέζος διηγήθηκε συγκλονιστικές πραγματικές ιστορίες από την εποχή που ως Γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας συνέδραμε στην επιχείρηση “Χρυσόμαλλο Δέρας” τη γνωστή επιχείρηση εκκένωσης αμάχων, που πραγματοποίησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Αύγουστο του 1993, για να μεταφέρει πάνω από 1.000 Έλληνες κυρίως ποντιακής καταγωγής από τη Γεωργία, που τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Αμπχαζία προς την Ελλάδα.

Με τον εξοχότατο πρέσβη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, κ. Διονύσιο Καλαβρέζο στην πρεσβευτική κατοικία
Επίσημο δείπνο προς τιμήν της αποστολής, από τον εξοχότατο πρέσβη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, κ. Διονύσιο Καλαβρέζο στην πρεσβευτική

Με τον τρόπο αυτό έκλεισε η αποστολή της ομάδας των προσφυγικών φορέων στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την προώθηση του ζητήματος, ενώ άρχισαν να δημιουργούνται προσδοκίες για τη συνέχεια. Επόμενο βήμα είναι, να διερευνηθεί το έδαφος που θα προκύψει μετά τις τουρκικές εκλογές, και να υπάρξει νέα αποστολή στις Βρυξέλλες πιθανά τον Σεπτέμβριο, με αφορμή και την συμπλήρωση 100 ετών από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1992 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και από την «ΕΥΞΕΙΝΟ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ», με συντονιστή τον επίτιμο  Πρόεδρο της Π.Ο.Π.Σ, κ Στέφανο Τανιμανίδη, για την διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1914-1923 και η ανάδειξη της σημερινής πολιτικής  της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για τις μειονότητες που ζουν στην επικράτεια της στέφθηκε από επιτυχία. Γενική εντύπωση όσων συμμετείχαν και σε αυτήν την ενδιαφέρουσα και δημιουργική προσπάθεια είναι ότι θα πρέπει άμεσα η Ελληνική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ελλάδα υιοθετώντας τις παραπάνω θέσεις, να τα εντάξουν στα προγράμματα τους, να συμφωνήσουν να συγκροτήσουν άμεσα μια μόνιμη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον σχεδιασμό και την προώθηση του θέματος σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών  να τα εντάξει στην διπλωματική και διεκδικητική ατζέντα του Υπουργείου.

Παρασκήνια από τις ενημερώσεις των δημοσιογράφων, στο τηλεοπτικό στούντιο μπροστά από τη γέφυρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αναμνηστική φωτογραφία με τον οικοδεσπότη, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
“Σκοπός επετεύχθη” – Αναμνηστική φωτογραφία στο ευρωκοινοβούλιο μετά τις συναντήσεις

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.