Στο πρόσωπο της Γεωργίας Ερμίδου τίμησε την Πόντια Γυναίκα η «Ποντιακή Λύρα» Χαϊδαρίου
03 Απρ
0
Σχόλια

Στο πρόσωπο της Γεωργίας Ερμίδου τίμησε την Πόντια Γυναίκα η «Ποντιακή Λύρα» Χαϊδαρίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με έντονη τη συναισθηματική φόρτιση για την προσωπικότητα και το έργο της —επί χρόνια πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»— Γεωργίας Ερμίδου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου, με τίτλο «Όταν οι γυναίκες αγωνίζονται…».

Η αίθουσα είχε γεμίσει κυρίως από ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν δώσει αγώνες μαζί με την Γεωργία Ερμίδου όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι του Συλλόγου και όχι μόνο.

Στο ρόλο της παρουσιάστριας της εκδήλωσης δεν μπορούσε να είναι κάποιο άλλο άτομο εκτός από την ίδια της την κόρη, την Χριστίνα Κοντού, η οποία καθ’ όλη την διάρκειας της εκδήλωσης προσπαθούσε να συγκρατίσει την συγκίνησή της…. και τα κατάφερε στο μεγαλύτερο κομμάτι.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Λούκος, ο οποίος αφού καλωσόρισε όσους παρευρέθηκαν «στη σημαντική αυτή εκδήλωση για εμάς», ανάγνωσε το μήνυμα απέστειλε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε το μήνυμα που έστειλε:
«Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, τον μήνα Μάρτη, να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των αγώνων του κινήματος για τα διακαιώματα των γυναικών. Tιμούμε τη γυναίκα, μάνα, σύζυγο, σύντροφο, αδερφή και φίλη, εργαζόμενη και επαγγελαμτία, για την καθοριστική συμβολή της, στους κόλπους της οικογένειας αλλά και της προσφοράς της στην κοινωνία! Τιμούμε σήμερα, εδώ στο χαϊδάρι, την αγαπητή μας Γεωργία Ερμίδου, για τις προσπάθειές της, να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τόσο ως πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, όσο και ως γραμματέας της ΟΠΣΝΕ και μετέπειτα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Αγαπητή Γεωργία, ευχή σίγουρα όλων αλλά και δική μου, ως πρόεδρος της ΠΟΕ, να έχεις υγεία και αντοχές να συνεχίσεις να υπηρετείς και να ενισχύεις με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του οργανωμέου ποντιακού χώρου, χρέος όλων, τόσο στις προηγούμενες όσο και στις επόμενες γενιές».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Ντηνιακός Ευάγγελος ο οποίος αναφέρθηκε στη χρόνια γνωριμία του με την βραβευθείσα καθώς ήταν συμμαθητής με τον γιό της. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερη για όλους μας καθώς σήμερα τιμούμε μια εξέχουσα προσωπικότητα όχι του Δήμου Χαϊδαρίου μόνο αλλά εκτός».

Μετά στο βήμα καλέσθηκαν η δημοσιογράφος Μάρα Χαρμαντά και η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Εύα Παπαδάτου οι οποίες μίλησαν για τις στενές σχέσεις τους με την Γεωργία Ερμίδου, τις στενές συνεργασίες τους και τους αμέτρητους αγώνες που έδωσαν μαζί για πάρα πολλά ζητήματα της κοινωνίας.

Ύστερα ακολούθησε ένα βίντεο στο οποίο μιλούσαν φίλοι καρδιάς, αγαπημένα πρόσωπα και συνεργάτες. Ένα βίντεο-οδοιπορικό στο οποίο ξεδιπλώθηκαν το κουβάρι της ζωής της, η προσφορά και οι αγώνες της μέσα από την οικογένεια, τον πολιτσιμό και  την πολιτική. Κατά την διάρκεια του βίντεο, η Γεωργία Ερμίδου δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή της και τα δάκρυά της. Το καλύτερο ήταν όταν με το τέλος της προβολής του βίντεο, κατά την διάρκεια του χειροκροτήματος αντιλήφθηκε ότι αρκετά πρόσωπα που μιλούσαν στο βίντεο, ήταν στην αίθουσα για να την τιμήσουν και με τη φυσική τους παρουσία.

Στον απόηχο της προβολής του βίντεο, πραγματοποιήθηκε και η βράβευση της Γεωργίας Ερμίδου από τον Σύλλογο, μέσα από τα χέρια του προέδρου Βασίλη Λούκου και του μέλους Δήμου Δημητριάδη. Το βραβείο ήταν ένα χρυσό δεντρίλιο με μια αφιέρωση για την πολύπλευρη προσφορά της στο έργο του Συλλόγου. Με την παραλαβή του βραβείου της, η Γεωργία Ερμίδου ευχαρίστησε όλα τα άτομα που ασχολήθηκαν για την ιδιαίτερα τιμητική αυτή βραδιά και την βράβευσή της και δεν δίστασε να κρύψει τη συγκίνησή της όπου και ο κόσμος που παρευρέθηκε ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

 

Συνέχεια είχε το καλλιτεχνικό κομμάτι. Πρώτοι εμφανίστηκαν ο Ηλίας Υφαντίδης στη λύρα και το τραγούδι, η Άννα Καρατζόγλου στην αφήγηση και ο Νίκος Κουλαξουζίδης στο νταούλι όπου μας ταξίδεψαν με το μουσικό αφιέρωμα με τίτλο: «Γυναίκα…. Το μισό του Ουρανού, φωτίζει όλο τον Κόσμο».

Μετά, 8 κορίτσια από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου παρουσίασαν ποντιακούς χορούς. Τα κορίτσια συνόδεψαν ο Νίκος Σοφιανίδης στη λύρα και ο Νίκος Κουλαξουζίδης στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος είναι ο Ηρακλής Παπαγιαννίδης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν χαλαρές στιγμές συζήτησης, φωτογραφίσεις φίλων με την βραβευθείσα και κέρασμα από τα μέλη του Συλλόγου.

Κείμενο: Παναγιωτόπουλος Πέτρος, φωτογραφίες: Λέμπεντεβα Μαρία

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.