ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Φωταγωγήθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο
Φωταγωγήθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο
(Φώτο : e-ptolemeos.gr)
03 Μαρ
0
Σχόλια

Φωταγωγήθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Στη φωταγώγηση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, προχώρησαν οι τουρκιές αρχές, αναδεικνύοντας περαιτέρω το σημαντικό αυτό θρησκευτικό μνημείο, που χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον νομό Τραπεζούντας. Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου σταδίου των αναστηλωτικών εργασιών, γεγονός που επέτρεψε το πλήρες άνοιγμα του μνημείου τον Ιούλιο του 2021 και την καταγραφή ρεκόρ επισκέψεων, το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας δείχνει να επενδύει στο ιστορικό αυτό μνημείο, το οποίο βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φωταγωγήθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Για την φωταγώγηση της Μονής Σουμελά έκανε εκτενές αφιέρωμα το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, παραθέτοντας όλο το ιστορικό των εργασιών αποκατάστασης που έγιναν τα τελευταία χρόνια, μετά το κλείσιμό του τον Σεπτέμβριο του 2015, και φιλοξενώντας δηλώσεις του Επαρχιακού Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Tamer Erdoğan, ο οποίος εκθείασε τη μοναδική ομορφιά του μοναστηριού, λόγω της τοποθεσίας του, και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή του στον τουρισμό της περιοχής και της χώρας γενικότερα.

Φωταγωγήθηκε η ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Αναφερόμενος στις εργασίες αποκατάστασης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συνεχίζεται στο εσωτερικό του μοναστηριού οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του, οι οποίες χρονολογούνται από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα, ενώ για τη έργο της φωταγώγησης, σημείωσε ότι διήρκησε περίπου 8 μήνες, «μετά από πολύ προσεκτική και σχολαστική δουλειά από την τεχνική ομάδα του Υπουργείου μας», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο φωτισμός θα αναδείξει τη φυσική ομορφιά της Μονής Σουμελά και πως, χάρη σε αυτό, το 2023 θα κυλίσει πολύ καλύτερα από άποψη επισκεψιμότητας.

 

Πηγή : e-ptolemeos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.