ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συναπάντημα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων Ποντίων που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία
Συναπάντημα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων Ποντίων που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία
(Φώτο : neoskosmos.com)
01 Μαρ
0
Σχόλια

Συναπάντημα: Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων Ποντίων που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία

Μετά από διετή απουσία λόγω εντολών δημόσιας υγείας, το Συναπάντημα 2023, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η ετήσια συγκέντρωση των Ποντίων Ελλήνων της Αυστραλίας, ολοκληρώθηκε και πέρασε στην ιστορία με πάνω από 600 συμμέτοχες.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ελλήνων Ποντίων που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία εδώ και δεκαετίες. Πάνω από 250 ταξιδιώτες ταξίδεψαν στην Μελβούρνη, καθώς επίσης πάνω από 100 Πόντιοι χορευτές, ενώθηκαν με τα αδέλφια τους στην Μελβούρνη για να γιορτάσουν τον ποντιακό πολιτισμό. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν δύο γίγαντες του ποντιακού πολιτισμού από την Ελλάδα – ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Φάνης Κουρουκλίδης.

Δεν θα υπήρχε ποντιακός πολιτισμός χωρίς τη θυσία και τη σκληρή δουλειά από ανθρώπους της κοινότητάς μας, έτσι η Ομοσπονδία πραγματοποιεί την ετήσια εθνική τελετή απονομής Ειδικών βραβείων, κατά τη διάρκεια του Συναπαντήματος για να τιμήσει αυτούς τους ανθρώπους.

Η καρδιά του Συναπαντήματος είναι ο εορτασμός του Ποντιακού Ελληνισμού με την απονομή σειράς βραβείων που απονέμονται ως αναγνώριση όσων τον υπηρετούν.

  1. Στον κ. Ονούφριο (Νιούη) Γοροζίδη απονεμήθηκε Βραβείο «Lifetime Achievement» για την συνεχή και αφοσιωμένη υπηρεσία του στην Ομοσπονδία και στον Ποντιακό Ελληνισμό μέσω του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά.
  2. Καθιερώθηκε φέτος το Βραβείο «Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθος», για την αναγνώριση της προσφοράς στην Ομοσπονδία των αποβιώσαντων μελών της . Οι πρώτοι αποδέκτες είναι οι αείμνηστοι Χρήστος Πασχαλίδης (Ιδρυτικό μέλος, Ταμίας της Ομοσπονδίας) και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σαρράσης (Ιδρυτικός μέλος, Γραμματέας της Ομοσπονδίας).
  3. Με το όνομα του διάσημου Πόντιου ποιητή και συγγραφέα «Φίλωνα Κτενίδη», απονεμήθηκαν τρία βραβεία Κτενίδη στους Χρήστο Παρχαρίδη, Λάμπη Παρχαρίδη και Γιώργο Σεβαστόπουλο για υπηρεσίες στον ποντιακό πολιτισμό, ιδιαίτερα την μουσική και το τραγούδι.
  4. Τα Βραβεία Ευκλείδη που αναγνωρίζουν την ισχυρή ηγεσία απονεμήθηκαν στους:Nazareth Chisolm (Πρόεδρο της Ποντιακής Αδελφότητας Ν.Α) Γιάννη Θεοδωρίδη (Πρόεδρο ΣΑΕ Αυστραλίας)
  5. Τα Βραβεία Ἡρακλείδης είναι ένα νέο βραβείο που απονέμεται σε ανθρώπους που εμπνεύστηκαν να αναλάβουν ένα δημιουργικό έργο που αναδεικνύει τον Ποντιακό Πολιτισμό. Φέτος δίνεται σε 3 νέους Πόντιους που συντόνισαν και έφεραν εις πέρας το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου (IPFF), στους Μυρτώ Μακρίδη (Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτες του Πόντου, Μελβούρνη), Κυριακή Κακαμανούδη (Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας), … και Κώστα Παπουλίδη (Ποντοξενιτέας Σίδνεϋ) για την πρωτοποριακή τους δουλειά στο εναρκτήριο Διεθνές Φεστιβάλ Ποντιακού Κινηματογράφου (IPFF) που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά κατά τη διάρκεια των περιορισμών δημόσιας υγείας του 2021.
  6. Εν κατακλείδι, απονεμήθηκαν Βραβεία «Εκτίμησης» στους Μαρία Άντονυ (Ομοσπονδιακή Ταμίας και Πρόεδρος Ποντοξενιτέα), Βούλα Τσαρουχίδου (Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτες του Πόντου, Μελβούρνης) και Μυρτώ Μακρίδη (Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτες του Πόντου, Μελβούρνης), Παναγιώτη Παπουλίδη (Παναγία Σουμελά Συδνευ) Χάρης Τσαίρης (Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρίτες του Πόντου, Μελβούρνης), για την προσφορά τους και το έργο τους στον συντονισμό μιας επιτυχημένης εκδήλωσης (τριών ημερών) « Συναπάντημα 2023».
  7. Το Βραβείο Αξίας του Προέδρου της Ομοσπονδίας απονεμήθηκε στη Μυρτώ Μακρίδη για το έργο της στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με την παρέλευση τριών χρόνων από το τελευταίο Συναπάντημα (Αδελαΐδα 2020),όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Στεφανίδης υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που άξιζαν αυτήν την αναγνώριση για τις προσπάθειές τους. Αφιερώμα στους Anzacs και τους Έλληνες Το Συνάπαντεμα 2023 ολοκληρώθηκε με ειδική τελετή στο Μνημείο Μνήμης (Shrine of Remembrance) της Μελβούρνης στις 19 Φεβρουαρίου 2023. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας και των συλλόγων-μελών της, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Στεφανίδης κατέθεσε ένα στεφάνι, «The Stone of Remembrance», το κέντρο του Ιερού, τον πιο σημαντικό χώρο του Μνημείου. Είναι μια συμβολική ταφόπλακα για εκείνους τους βικτωριανούς στρατιώτες και γυναίκες που έχουν ταφεί στο εξωτερικό και σε άγνωστους τάφους χωρίς κάποια επιγραφή. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας με παραδοσιακές ενδυμασίες στάθηκαν φρουροί γύρω από την Πέτρα της Μνήμης, το κέντρο του Ιερού, κατά τη διάρκεια της τελετής. Το στεφάνι ήταν ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους Βικτωριανούς άνδρες και γυναίκες που υπηρέτησαν τις κοινές αξίες του Ελληνισμού και της Αυστραλίας στον πόλεμο και την ειρήνη. Ειδικά οι Anzacs που θυσιάστηκαν για να σώσουν τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους κατά τη διάρκεια των Γενοκτονιών αυτών των λαών μεταξύ 1914 και 1924. Μετά τη συγκινητική σιωπηλή τελετή, οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν στην αίθουσα διαλέξεων για μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με τις ιστορίες των Αυστραλών γυναικών που τιμήθηκαν με την κατάθεση στεφάνων. Ο ιστορικός και μελετητής της γενοκτονίας Δρ Παναγιώτης Διαμάδης αφηγήθηκε τις ιστορίες Αυστραλών γυναικών -ανώνυμων και επώνυμωνπου υπηρέτησαν τον Ελληνισμό και την Αυστραλία σε ειρήνη και πόλεμο μεταξύ των ετών 1915 και 1930.

Σε αυτές τις Ιστορίες πρωταγωνσιτές ήταν γιατροί, νοσοκόμες και το βοηθητικό προσωπικό στη Λήμνο και στο Μακεδονικό Μέτωπο (1915-1918), συμπεριλαμβανομένων της διάσημης συγγραφέας Stella Miles Franklin, καθώς και τις Olive Kelso King, Dr Agnes Bennett, Dr Mary de Garis, Dr Elsie Jean Dalyell και πολλών άλλων.
Ο Δρ.Διαμάντης μίλησε επίσης για τις γυναίκες της Αυστραλίας που αφιερώθηκαν στην οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Γυναίκες όπως η Joice Nan Kivell Loch, η Hilda King και η Edith Glanville για να αναφέρουμε μόνο μερικές.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με συστάσεις σχετικά με τον εορτασμό της διπλής μας ταυτότητας ως Αυστραλών και Ελλήνων μέσω του εορτασμού της αυστραλιανής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και της ελληνικής μας κληρονομιάς στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με την προσφορά καφέ και αναψυκτικών και τις συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκομένων. που ακολούθησε την παρουσίαση, έκλεισε το Συναπάντημα 2023. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Συναπάντημα 2024, σηματοδοτώντας την 35η επέτειο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας.

Υεϊαν κ’ευλοϊαν

Παναγιώτης Στεφανίδης Πρόεδρος
Νικόλαος Μακρίδης Γραμματέας

 

Πηγή : neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.