ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μπαμπαλιό Βάλτου: Ένας ποντιακός οικισμός βγαλμένος από παραμύθι
Μπαμπαλιό Βάλτου: Ένας ποντιακός οικισμός βγαλμένος από παραμύθι
(Φώτο: iaitoloakarnania.gr)
24 Φεβ
0
Σχόλια

Μπαμπαλιό Βάλτου: Ένας ποντιακός οικισμός βγαλμένος από παραμύθι

Στην όχθη της τεχνητής λίμνης Καστρακίου και του Αχελώου ποταμού δεσπόζει το Μπαμπαλιό Βάλτου, ένα από τα τέσσερα προσφυγικά χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, που δημιούργησαν ξεριζωμένοι Πόντιοι το 1923.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά το 1923 όταν περίπου 60 οικογένειες Ποντίων αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Αμφιλοχίας από τον Εύξεινο Πόντο και έχτισαν από το μηδέν ένα πανέμορφο χωριό γεμάτο ζωή. Ελληνικές χριστιανικές οικογένειες που ξεριζωμένοι, ταλαίπωροι και με απώλειες έφτασαν στην Ελλάδα, κατάφεραν να προοδεύσουν και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προκοπή αυτού του τόπου.

Η αρχική του θέση ήταν σε χαμηλότερα υψομετρικά σημείο και το 1969 λόγω της κατασκευής του φράγματος οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο σημερινό σημείο του οικισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας καθώς ο Αχελώος έχει δημιουργήσει πανέμορφα φιορδ και εντυπωσιακά τοπία που θυμίζουν παραλίμνιους οικισμούς της Κεντρικής Ευρώπης.

Από τον Αύγουστο του 2019, το Μπαμπαλιό απέκτησε το Ποντιακό Μουσείο ένα στολίδι που κοσμεί και φωτίζει, ενεργοποιεί τη θύμηση και καθρεφτίζει το παρελθόν στο παρόν. Στο Ποντιακό Μουσείο υπάρχουν διάφορα ιστορικά τεκμήρια και κειμήλια που άφησαν ως παρακαταθήκη οι πρόγονοί τους που θυμίζουν την 100 χρόνων ιστορία του χωριού και του Ελληνισμού του Πόντου.

Στο ακόλουθο βίντεο, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης, μας διηγείται την ιστορία του χωριού του…

Δείτε φωτογραφίες από το Μπαμπαλιό Βάλτου

 

Πηγή : iaitoloakarnania.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.