ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκδήλωση βραδιάς λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων από το Σύλλογο Ποντίων Ν.Ξάνθης
Εκδήλωση βραδιάς λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων από το Σύλλογο Ποντίων Ν.Ξάνθης
15 Φεβ
0
Σχόλια

Εκδήλωση βραδιάς λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων από το Σύλλογο Ποντίων Ν.Ξάνθης

Ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας, καθώς η περίοδος της Σαρακοστής πλησιάζει, σε μια ξεχωριστή βραδιά αυτή την Τσικνοπέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2023, στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών, ενώ θα προσφέρει δωρεάν κρασί σε όλους τους επισκέπτες.

Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος, συνοδευόμενο από κρασί και εδέσματα. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, στην Διονυσιακή λατρεία.

Ο Διόνυσος, θεός της γονιμότητας και οι αρχαίοι ‘Έλληνες τον τιμούσαν με μεγάλους εορτασμούς, τα Διονύσια. Κατά τους εορτασμούς αυτούς, γινόταν παρέλαση άρματος.

Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι ετοιμάζουν παραδοσιακές συνταγές και στήνουν ένα  γλέντι με ζωντανή μουσική και ήχους από όλη την Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.