ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Την πίτα της έκοψε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, με κάλαντα και βραβεύσεις
Την πίτα της έκοψε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, με κάλαντα και βραβεύσεις
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)
08 Φεβ
0
Σχόλια

Την πίτα της έκοψε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού, με κάλαντα και βραβεύσεις

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, στην κεντρική αίθουσα «Γεώργιος Σακκάς» της Ένωσης. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η γενική γραμματέας της Ένωσης, Άρτεμις Πολυχρονιάδου. Αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο της Ένωσης, Θοδωρή Μακρίδη, να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ο πρόεδρος με την σειρά του, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημενους, αναφέρθηκε στα τμήματα που λειτουργούν σήμερα με ιδιαίτερη μνεία στο νεοπαγές Τμήμα Παιδικής Ποντιακής Δημιουργικής Απασχόλησης «Εργαστήρι του Πόντου», ευχαριστώντας τους υπευθύνους Γιώργο Τουρλακίδη και Χρυσούλα Ξαντινίδου για το αξιόλογο έργο τους.

Στην συνέχεια τα παιδιά και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων της Ένωσης, καθώς και τα παιδιά του Τμήματος Παιδικής Ποντιακής Δημιουργικής Απασχόλησης «Εργαστήρι του Πόντου», έψαλαν τα ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα υπό την συνοδεία της λύρας του Παναγιώτη Κανονίδη και του νταουλιού του Παύλου Σταματίδη.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

Ακολούθως, είχε προγραμματιστεί η παρουσίαση ενός  θεατρικού δρώμενου με τίτλο «Κοτσαμάνια», το οποίο έγραψε ο Έφορος του θεατρικού τμήματος Γιώργος Τουρλακίδης και θα παρουσίαζαν ο Αντιπρόεδρος Β’ Γιάννης Τσαβταρίδης και το μέλος, Βερονίκη Λαχανά, ωστόσο λόγοι υγείας οδήγησαν στην ακύρωσή του.

Αντ΄ αυτού διαβάστηκε μια σύντομη περιγραφή του εθίμου των Μωμόγερων και προβλήθηκε ένα βίντεο που περιλάμβανε ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μαυροθάλασσα» του Παναγιώτη Θεοδωρίδη, όπου μιλούσε η γιαγιά Σαλβαρά Σοφία, γεννημένη το 1912 στη Λιβερά του Πόντου, καθώς και τη σημαντικότερη και συγκινητικότερη στιγμή του δρωμένου από το 1923 έως σήμερα, εκείνη της τέλεσης του στην Λιβερά του Πόντου, την Πρωτοχρονιά του 2009. Τέλος, μέλη του χορευτικού μας τμήματος παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα από το χορευτικό μέρος των Κοτσαμάνων.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

Αμέσως μετά έγιναν οι βραβεύσεις των εισακτέων σε Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, στους οποίους απονεμήθηκε ένα στυλό πολυτελείας με χαραγμένα τα αρχικά της Ένωσης  (Ε.Π.Ν.Κ. – 1950) καθώς και τα αρχικά του κάθε επιτυχόντα.  Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε ο Σάββας Μωυσιάδης  για την εισαγωγή του στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Μαλαματένια Ράλλη για την εισαγωγή της στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Κωνσταντίνος Σινάνογλου για την εισαγωγή του στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τις απονομές έκαναν τα μέλη του Δ.Σ. Αγγελική Κοντοπούλου, Χρυσούλα Ξαντινίδου και Όλγα Πολυχρονιάδου, αντίστοιχα.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικαίας κ.κ. Αλεξίου, Αρχιμανδρίτης του Καθεδρικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νικαίας, Πανοσιολογιώτατος π. Αθανάσιος ευλόγησε την βασιλόπιτα μας και έκοψε το πρώτο κομμάτι με την ευχή η νέα χρονιά να είναι πολύκαρπη και καλλίκαρπη.

(Φωτο: Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού)

Το επόμενο κομμάτι προσφέρθηκε στο Δήμαρχο της πόλης μας Γιώργος Ιωακειμίδης ο οποίος κλήθηκε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό. Ο Δήμαρχος ευχήθηκε και εκείνος η νέα χρονιά να είναι πολύκαρπη  και αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολής Εκρέμ Ιμάμογλου. Το επόμενο κομμάτι δόθηκε στον δήμαρχο Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, ο οποίος δήλωσε: «Χαρά και δύναμη για την νέα χρονιά και όπως πολύ εύστοχα είπατε, να το επαναλάβω εάν μου επιτρέπετε, να μεταλαμπαδεύετε το σπόρο από γενιά σε γενιά και να καμαρώνουμε τα παιδιά μας να προχωράνε και να κρατάνε το σπόρο της παράδοσης». Ακολούθως, το κομμάτι της παρέλαβε η γενική γραμματέας της Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Αθηνά Σωτηριάδου και αφού μετέφερε τις ευχές του προέδρου της Π.Ο.Ε., Γεώργου Βαρυθυμιάδη, έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των στεγαστικών δανείων που ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια τους νεοπρόσφυγες αδελφούς μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ κατέληξε ότι η Ομοσπονδία μας, ήδη, σχεδιάζει κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού όπως φαίνεται η πολιτική ηγεσία δεν επιθυμεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Χρίστος  Δημόπουλος, κλήθηκε να παραλάβει το κομμάτι του και να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό. «Υγεία, ευλογία και καλοχρονία» ευχήθηκε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση μας είναι ένα σημαντικό κύτταρο της Π.Ο.Ε.. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κεράσματα προς όλους που είχε επιμεληθεί αφιλοκερδώς η υπεύθυνη του Χορευτικού μας Τμήματος Βιολέτα Μαυροπούλου-Λαχανά.

Τέλος, την εκδήλωση μας τίμησαν με την παρουσία τους οι: Νίνα Γ. Κασιμάτη βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη Εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Εθελοντισμού στην περιφέρεια Αττικής, Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα Υποδιοικητής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Παύλος Μπίχτας Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη,  Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού Επιστημών και Κοινωνικής Παρέμβασης, Αντώνης Σταματιάδης δημοτικός σύμβουλος, γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας και αντιπρόεδρος της «Αλληλεγγύη Για Όλους Στη Νίκαια», Πολυξένη(Τζένη) Γεωργαντζέλη πρόεδρος της Ένωσης Δαρδανελλιωτών «Ο Άγιος Θεόδωρος» και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Δημοσθένης Σταματάτος  δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Ελένη Μακρή  αντιπρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Νίκος Πατσεάδης πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Βαρβάρα Κανονίδου πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος», Βασίλης Λούκος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα», Τάσος Τριανταφυλλίδης αντιπρόεδρος της Μουσιχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Αναστάσιος Σταμπουλίδης αντιπρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας και επίτιμος σχολικός σύμβουλος, Άννα-Μαρία Προκοπίδου γενική γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Χρήστος Λαχανάς χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι», Ελευθερία Σαμπακίδου και Τατιάνα Σαββίδου μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», Νεφέλη Ιωσηφίδου εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»,  Αποστολίδου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δαρδανελλιωτών «Ο Άγιος Θεόδωρος».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.