ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Πλημμύρισε» παράδοση η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της «Τραπεζούντας» Φυλής
«Πλημμύρισε» παράδοση η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της «Τραπεζούντας» Φυλής
(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)
31 Ιαν
0
Σχόλια

«Πλημμύρισε» παράδοση η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της «Τραπεζούντας» Φυλής

Γεμάτη παράδοση ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής
«Η Τραπεζούντα» για την κοπή της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023,
στη γεμάτη θεατρική αίθουσα «Νίκος Ι. Σαββουλίδης» στη Στέγη Ποντίων.

(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)

Στην αρχή το λόγο πήρε η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Κυριακή Ξανθοπούλου, η όποια καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια, αφού μετέφερε τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος εκ μέρους του ΔΣ, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου.

(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)

Στη συνέχεια δύο ζουπουνοφόρες πήραν το λόγο και διάβασαν έθιμα τα οποία πραγματοποιούνταν στον Πόντο της περίοδο της Πρωτοχρονιάς, μεταφέροντας νοερά, όσους βρισκόταν στην αίθουσα, στην Αλησμόνητη Πατρίδα μας.

(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)

Έπειτα, ανέβηκαν στη σκηνή τα χάταλα του Συλλόγου, τα οποία έψαλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ποντιακή διάλεκτο, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)

Στη συνέχεια ο πρωτοπρεσβύτερος της Ιεράς Μονής Παναγίας Κανάλας Άνω Λιοσίων Αττικής, πάτερ Συμεών Αδάκτυλος, ευλόγησε την πίτα και αφού έκοψε το πρώτο κομμάτι μίλησε για το σπουδαίο έργο που κάνει ο Σύλλογος. Επιπλέον αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα, γενικά, των παραδοσιακών Συλλόγων, καθώς μέσα σε αυτούς σφυρηλατείται η ιστορία και η παράδοση μας.

Μετά την ευλογία της πίτας, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες που διοργανώνει η
«Τραπεζούντα» Φυλής, οι οποίες έχουν ως στόχο τη διατήρηση και τη μεταλαμπάδευση της ποντιακής παράδοσης και ιστορίας.

(Φωτο: Βάγια Τσίπρα)

Στη συνέχεια έκοψε το κομμάτι του το οποίο και αφιέρωσε σε όλους όσους αγωνίζονται για τη διάδοση της ποντιακής παράδοσης.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν: ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Θανάσης Μπούρας, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Τσώκος, ο Α΄ Επιλαχών Βουλευτής της ΝΔ στη Δυτική Αττική, Σταμάτης Πουλής, οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Οικονομάκης, Θανάσης Σχίζας, Γιάννης Μαυροειδάκος και Γιώργος Αβράμης, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος, οι Αναπληρωτές Δημάρχου Βασίλης Γεωργιάδης, Γιώργος Κρητικός και Γιώργος Ραφτέλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τα ΚΕΠ Άνω Λιοσίων Γιώργος Σονίδης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος, Δημήτρης Καμπόλης, ο Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Αττική, Κυριάκος Χατζηλέρης, η πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Διονυσία Σταφάτου, εκπρόσωποι από το Σύλλογο Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων «Μεγαλόνησος», και της σχολής πολεμικών τεχνών Άνω Λιοσίων «BG ACADEMY», καθώς και πολλά μέλη του Συλλόγου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.