ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΕΠΟΝΑ: 30 Ιανουαρίου - Δύο επέτειοι με απόσταση δεκαετιών αλλά καθόλου ασύνδετες μεταξύ τους
ΕΠΟΝΑ: 30 Ιανουαρίου – Δύο επέτειοι με απόσταση δεκαετιών αλλά καθόλου ασύνδετες μεταξύ τους
(Φωτο: ΕΠΟΝΑ)
30 Ιαν
0
Σχόλια

ΕΠΟΝΑ: 30 Ιανουαρίου – Δύο επέτειοι με απόσταση δεκαετιών αλλά καθόλου ασύνδετες μεταξύ τους

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σχετικά με τη σημερινή ημέρα και συγκεκριμένα με τις δύο επετείους, την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και των Ιμίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟΝΑ:

«Στις 30 Ιανουαρίου 1923, ακριβώς 100 χρόνια πριν, υπογράφεται στη Λωζάνη η Σύμβαση περί Ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών Πληθυσμών. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζεται και τυπικά η παρουσία του Ελληνισμού στα χώματα της Ανατολής. Οι ελάχιστοι που κατάφεραν να επιζήσουν της γενοκτονικής πολιτικής της Τουρκίας ακολούθησαν -και αυτοί- το δρόμο της προσφυγιάς. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, οι οποίοι συνέχισαν να ακμάζουν μέσα σε ένα καθεστώς καταπίεσης και εκφοβισμού για λίγες ακόμα δεκαετίες, έως ότου νέα πογκρόμ εκδίωξαν και αυτούς από τις πατρογονικές τους εστίες.

Η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών προηγήθηκε κατά 6 περίπου μήνες της συνομολόγησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Ναι, αυτής της συνθήκης που συστηματικά (από τη δεκαετία του ‘70) αμφισβητεί και καταπατά η γείτονα και για την οποία ακούμε σχεδόν καθημερινά πλέον στις τουρκικές εξάρσεις αναθεωρητισμού.

Τη συνθήκη αυτή καλούνται να υπερασπιστούν καθημερινά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε αέρα, ξηρά και θάλασσα. Αυτή είναι που καθορίζει την ελληνική κυριαρχία από τον Έβρο μέχρι και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ίδιο κλήθηκαν να κάνουν το βράδυ της 30ης προς 31ης Ιανουαρίου 1996 τρεις νέοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν κατάφεραν ποτέ να γυρίσουν πίσω.

Οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος και Έκτορας Γιαλοψός πέρασαν στον πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού, υπηρετώντας τον όρκο που έδωσαν να υπερασπίζονται την πατρίδα. Για άλλη μια φορά, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη θυσία τους και τους ευχαριστούμε που υπήρξαν και θα δίνουν για πάντα το παράδειγμα στους επόμενους. Αθάνατοι!».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.