ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Με επιτυχία πραγματοποίησε η Ένωση Ποντίων Πιερίας την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη
Με επιτυχία πραγματοποίησε η Ένωση Ποντίων Πιερίας την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη
(Φώτο : Ένωση Ποντίων Πιερίας)
17 Ιαν
0
Σχόλια

Με επιτυχία πραγματοποίησε η Ένωση Ποντίων Πιερίας την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη

Μία ακόμη εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας γεμάτη με συναισθήματα και ιστορικά μηνύματα στέφθηκε με επιτυχία το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στο συνεδριακό κέντρο  του Δήμου Κατερίνης, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο ¨ΟΛΗ ΜΟΥ Η ΖΩΗ¨ «50 χρόνια  οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού» του ομότιμου  καθηγητή Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. επίτιμου Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας  Ελλάδος και πρώην Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Γιώργου  Παρχαρίδη.

Η γραμματέας του συλλόγου κ. Περιστέρα Πεΐδου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ την εκδήλωση άνοιξε το τμήμα χορωδίας και λύρας της Ένωση Ποντίων Πιερίας πλημυρίζοντας τον χώρο με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια του Πόντου με  διδάσκαλο-χοράρχη τον κ. Μάκη Λολοσίδη. Ακολούθησε βίντεο αφιερωμένο στον  Γιώργο Παρχαρίδη.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σοφία Μαυρίδου και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Κώστας Κουκοδήμος όπου εξήραν το έργο του κ. Γιώργου Παρχαρίδη.

20230114 190100 1

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Παπουτσίδης αναφέρθηκε, στον άνθρωπο Παρχαρίδη όπως τον γνώρισε μέσα από την συμπόρευση του στους αγώνες για την δημιουργία της Π.Ο.Ε. και κατόπιν στα διοικητικά συμβούλια της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της ΔΙΣΥΠΕ αλλά και στο τεράστιο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μέσα από την ανιδιοτελή δράση του στον ποντιακό οργανωμένο χώρο. Ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου όλους του εξαίρετους προσκεκλημένους που παρουσίασαν το βιβλίο και τον βίο του Γιώργου Παρχαρίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  και τον Δήμαρχο Κατερίνης για την στήριξη τους στην εκδήλωση καθώς και όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου για την σημαντική παρουσία τους.
Dsc 0542

Ο Δημοσιογράφος-Εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Κιούσης αφού αναφέρε «Ο βίος του Γιώργου Παρχαρίδη αποπνέει την αύρα των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικρά Ασίας και του Πόντου και όλων των άλλων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και το βιβλίο δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη. Δεν είναι απλώς ένα πλούσιο βιογραφικό, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές» ανέλαβε τον συντονισμό των ομιλητών.
Ο Γιάννης Αντωνιάδης Βουλευτής Φλώρινας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και το έργο του Γ. Παρχαρίδη προσθέτοντας πόσο δύσκολο είναι 50 χρόνια να «κλειστούν» σε έναν μόνο τόμο. Προσθέτοντας «Είναι τόσο τεράστια η προσφορά του στον οργανωμένο Ποντιακό χώρο και όχι μόνο, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κλειστεί ούτε σε έναν αλλά ούτε σε εκατό τόμους. Αυτό και μόνο αναδεικνύει την αξία αυτού του βιβλίου. Το οποίο περιέχει πολύτιμες πληροφορίες, για πρόσωπα, πράγματα, διαδικασίες, όργανα διοίκησης αλλά και μουσικά, ήθη, έθιμα κ.α. Δηλαδή ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και ο ερευνητής του σήμερα και του αύριο μπορεί κάλλιστα να αποταθεί  στο συγκεκριμένο βιβλίο και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλα όσα ίσχυαν. Και την εξέλιξη που υπήρχε μέσα στην πεντηκονταετία». Η Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης Θεσ/νικης με συγκίνηση τόνισε «Νομίζω ότι αυτό το ¨Όλη μου η ζωή¨ είναι ένας τίτλος ελλιπής. Είναι όλη μου η ζωή ο Πόντος. Γιατί μέσα στον Πόντο ήτανε όλη η οικογένεια και η καταγωγή. Ήταν η διαδρομή των αδερφών, ήταν η διαδρομή της δικής του οικογένειας, των παιδιών του, των δυσκολιών του, της επιστήμης. Και βεβαίως αυτού του ουρανοξύστη, που οι κολόνες των θεμελίων είναι πάρα πολύ καλά πλέον ριζωμένες». Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε το 2008 «Θεωρώ ότι ήταν ιστορική στιγμή, συνείδησης. Όταν κατορθώνεις, να στέκεται μπροστά σου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας, το 2008. Και ξέρετε δεν λέγονται εύκολα τέτοια λόγια από φορείς πρώτης γραμμής. Να λένε ότι ¨οι Πόντιοι είναι ένα κομμάτι Ελληνισμού που στην Ιστορία σας, σκύβουμε όλοι το κεφάλι με σεβασμό». Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ αναφέρθηκε στην κοινή τους  πορεία με τον Γ. Παρχαρίδη,  αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Πόντου. «Η έκδοση πέρα από τα κείμενα εμπλουτίζεται  και με πάρα πολλές φωτογραφίες, που την κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστη. Σε τρείς σελίδες του, θα βρει κανείς τις τιμητικές διακρίσεις προς τον συγγραφέα, από εκατόν έντεκα σωματεία και φορείς. Που είναι απόδειξη της ευρύτατης αποδοχής που έτυχε το μεγάλο του έργο, από την πλειονότητα σχεδόν των Ποντίων και όχι μόνο. Είναι δεδομένο όμως το τόσο μεγάλο έργο, να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους. Όλοι όμως και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα Ποντιακά δρώμενα, είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια».

324124568 1170941466883134 3406357002606987697 N

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γιώργο Παρχαρίδη αλλά και στην διαπροσωπική τους σχέση. «Ήταν  Δεκαπενταύγουστος του 2010 και για πρώτη φορά μετά από ογδόντα εφτά χρόνια σιωπής, πανηγυρίζει ξανά η Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελάς στον Πόντο. Χοροστατούντος του Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου. Ήταν η στιγμή που ο Πρόεδρος με κάλεσε και μου λέει θέλω να στρατευτείς. Θέλω να μπεις στην Ομοσπονδία, θέλω να βοηθήσεις. Από τότε είμαι ένας πιστός στρατιώτης πρώτα απ’ όλα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία αλλά και στον δρόμο που χάραξε ο Γ. Παρχαρίδης». Τέλος ευχαρίστησε τον Γ. Παρχαρίδη για την στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπο του.

Ο Κωνσταντίνος Γαβρίδης Επίτιμος Γ.Γραμματέας Π.Ο.Ε εμβάθυνε περισσότερο στο βιβλίο και κυρίως στον υπότιτλο του βιβλίου «50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Ο συγγραφέας προφανώς έχει συνδέσει, όλη την ενήλικη ζωή του, αναπόσπαστα με τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Κινητήρια δύναμη για την επιλογή του αυτή, οι κληρονομημένες καταβολές του. Αλλά και αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος από προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες και ερεθίσματα. Που ανάγονται κυρίως στα νεανικά του χρόνια και συνδέονται με άδικη, ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά πολλών γηγενών κατοίκων της πόλης της Κοζάνης προς τους νεοφερμένους αούτηδες και προς τα ποντιόπουλα της δεύτερης γενιάς. Που κατά την διάρκεια του πενήντα, άρχισαν να συρρέουν από δεκάδες προσφυγικές κοινότητες στην πόλη της Κοζάνης, αναζητώντας φθηνά καταλύματα για να φοιτήσουν στα μοναδικά τότε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

20230114 185529

Ο  Δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης μίλησε για την διαπροσωπική του σχέση με τον Γ. Παρχαρίδη αλλά και το έργο του. «Όταν έφτασε τόσο ψηλά, κοίταξε πίσω του και γύρισε στην ρίζα του και ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων. Αγωνίστηκε με πάθος για την Ιστορία και τον Πολιτισμό των προγόνων του.   Τους λόγους της ενασχόλησης του, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο του και αξίζει να το διαβάσετε. Ήταν η αδικία που ένιωθε, οι προσβολές από τους γηγενείς αλλά και από την ίδια την πολιτεία που έβλεπαν όλους τους πρόσφυγες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Dsc 0579 1

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παρχαρίδης εμφανώς συγκινημένος  ευχαρίστησε θερμά την Ένωση Ποντίων Πιερίας για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας τον Δήμαρχο Κατερίνης, τους ομιλητές καθώς και όλους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
324064593 1123621691618401 3427874968965812196 N

Τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Πιερίας: η κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου η κ.Ελισάβετ Σκούφα, ο κ.Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο κ.Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ.Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ.Κώστας Κουκοδήμος, δημοτικοί σύμβουλοι της Κατερίνης, εκπρόσωποι: της Ιεράς Μητρόπολης Πατέρας Παύλος, των τοπικών Αρχών και πολιτιστικών Φορέων.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.