ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πετυχημένη η εκδήλωση των «Ακριτών» Σταυρούπολης «Τα κάλαντα του δωδεκαημέρου στον Πόντο»
Πετυχημένη η εκδήλωση των «Ακριτών» Σταυρούπολης «Τα κάλαντα του δωδεκαημέρου στον Πόντο»
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)
13 Ιαν
0
Σχόλια

Πετυχημένη η εκδήλωση των «Ακριτών» Σταυρούπολης «Τα κάλαντα του δωδεκαημέρου στον Πόντο»

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση διοργανώθηκε από το μουσικό εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» τη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023 στο εντευκτήριο του Συλλόγου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ακούστηκαν κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, από διάφορες περιοχές του Πόντου, όπως Κοτύωρα, Νικόπολη, Όφη, Κερασούντα, Καρς με βυζαντινά χαρακτηριστικά.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»)

Οι παρευρισκόμενοι ταξίδεψαν με τις συγκεκριμένες μελωδίες στην αλησμόνητη πατρίδα μας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»:

«Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση είχαν τη χαρά να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στο εντευκτήριο του συλλόγου των Ακριτών, Όθωνος 12 στη Σταυρούπολη, το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023, από το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου». Η μουσική παράσταση είχε τίτλο: «Τα κάλαντα του δωδεκαημέρου στον Πόντο». Ακούστηκαν κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, από διάφορες περιοχές του Πόντου .

Κάλαντα από τις περιοχές: Κοτύωρα, Νικόπολη, Όφη, Κερασούντα, Καρς με βυζαντινά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά ακούγονται σπάνια, κάποια άλλα παραμένουν ξεχασμένα στη λήθη της ιστορίας. Τμήματα της εκδήλωσης παρακολούθησαν σε Live μετάδοση και οι φίλοι του συλλόγου από το διαδίκτυο, σε facebook και instagram.
Η μουσική παράσταση των Καλάντων, είναι η πρώτη εκδήλωση του Μουσικού Εργαστηρίου για το νέο έτος και όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σταυρουπολης «Ακρίτες του Πόντου», Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος : «Ο πλούτος των αποχρώσεων και διαφοροποιήσεων των ελληνικών εθίμων αποτυπώνεται και στα Ποντιακά κάλαντα του δωδεκαημέρου, που αποτελούν ακόμη ένα αποδεικτικό στοιχείο της διάσωσης πολλών Βυζαντινών εθίμων, από τους Πόντιους». Και έκλεισε την ομιλία του με ευχές : «Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία και πάντα κοντά στην παράδοση. Και όπως έλεγαν οι παλαιοί …«Κάλαντα καλός καιρός και πάντα και του χρόνου».
Δυστυχώς, ο πατήρ Πολύκαρπος Κοντοζίδης δεν μπόρεσε να έρθει και έτσι το ερμηνευτικό κομμάτι της εκδήλωσης ανέλαβε ο εμπνευστής της παράστασης και υπεύθυνος του Μουσικού Εργαστηρίου, Γιώργος Πουλαντζακλής, που έκανε την ερεύνα και εμπλούτισε μουσικά και με κείμενα, την εκδήλωση.
Συμμετείχαν:
• Μίλτος Σπυριδόπουλος στο ούτι,
• Χάρης Πορφυρίδης στο λαούτο,
• Αλέξανδρος Χαρίσης και Γιάννης Κουτσάκης στα κρουστά,
• Ομάδα Νέων του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Ευχαριστούμε όλους αυτούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και τον Νίκο Αλβανούδη για την φωτογραφική και βιντεοσκοπική κάλυψη».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.