ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Τα Μωμο’έρια εξέβανε τα Φώτα τ´Αη Γιάννη» - Αναβίωση του δρώμενου από την Ένωση Ποντίων Ωραιόκαστρου και Φίλων
«Τα Μωμο’έρια εξέβανε τα Φώτα τ´Αη Γιάννη» – Αναβίωση του δρώμενου από την Ένωση Ποντίων Ωραιόκαστρου και Φίλων
(Φωτο: Ένωση Ποντίων Ωραιόκαστρου και Φίλων)
04 Ιαν
0
Σχόλια

«Τα Μωμο’έρια εξέβανε τα Φώτα τ´Αη Γιάννη» – Αναβίωση του δρώμενου από την Ένωση Ποντίων Ωραιόκαστρου και Φίλων

Η νεα χρονιά ξεκινάει δυνατά για την Ενωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, καθώς για 11η χρονιά αναβιώνει το δρώμενο των Μωμογερων. Φέτος η Ένωση φιλοξενεί τους Μωμόγερους από τον Μορφωτικό Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου -Ρυακίου Κοζάνης.

Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την Πεμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί με σημείο εκκίνησης  τα γραφεία του Συλλόγου. Οι Μωμόγεροι θα «ξεχυθούν» στους κεντρικούς δρόμους του Ωραιόκαστρου και στα κεντρικά καταστήματα, με σκοπό να ξεσηκώσουν και να διασκεδασουν όσους βρεθούν στο δρόμο τους.

Να θυμίσουμε πως οι Μωμόγεροι γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο, το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια, με ευχετηριακό χαρακτήρα.  Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στους προ-χριστιανικούς χρόνους, αλλά οι Πόντιοι έδωσαν αργότερα χριστιανικό χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.