ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποντιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Σινώπη με την Ορχήστρα 1919
Ποντιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Σινώπη με την Ορχήστρα 1919
(Φώτο :Ochestra 1919)
01 Ιαν
0
Σχόλια

Ποντιακά κάλαντα Πρωτοχρονιάς από τη Σινώπη με την Ορχήστρα 1919

«Ζητώ την χάριν άρχοντες» είναι τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από την περιοχή της Σινώπης του Πόντου. Εδώ σε εκτέλεση κατά τη διάρκεια πρόβας της Ορχήστρας 1919.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο ερμηνευτής της Ορχήστρας, η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι δεν έχουν στίχους στην ποντιακή διάλεκτο. «Ζητώ την χάριν άρχοντες το στόμα μου ν’ ανοίξω l ομού με τους συντρόφους μου να σας καλησπέρισω» λένε.

«Καταλαβαίνουμε από τους στίχους, υπάρχει και μια παράδοση κιόλας η οποία καταγράφεται στο Αρχείον Πόντου, που θέλει τα καλαντίσματα στη Σινώπη να γίνονταν από την προηγούμενη μέρα, γι’ αυτό και στη συνέχεια οι στίχοι έχουν ως εξής: “Αύριο είναι αρχιχρονιά, πρώτ’ Ιανουαρίου l και εορτή του μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου”. Είναι εγκωμιαστικά για τον Μέγα Βασίλειο» αναφέρει ο Γιάννης Μιχαηλίδης.

Η Ορχήστρα 1919 αποτελείται από τους: Γιάννη Μιχαηλίδη (τραγούδι), Γιώργο Παπαδόπουλο (ποντιακή λύρα), Αλέξανδρο Μπουρμίστρωβ (ποντιακή λύρα), Κωνσταντίνο Ατματσίδη (ποντιακή λύρα), Χάρη Παπαδόπουλο (πνευστά), Τάσο Σερεμέτη (ούτι), Άννα Τσαγκαλίδη (κανονάκι), Χάρη Καφέτση (λαούτο), Νίκο Καραμαλέγκο (μπάσο), Φίλιππο Πουρπουτίδη (κρουστά), Παύλο Σταματίδη (νταούλι).

Βίντεο: Κώστας Κατσίγιαννης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.