ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι Σύλλογοι Ποντίων Δάφνης Σκύδρας και Κρύας Βρύσης Πέλλας συνδιοργανώνουν αναβίωση τού Ποντιακού εθίμου «Τσαντάϊ».
Οι Σύλλογοι Ποντίων Δάφνης Σκύδρας και Κρύας Βρύσης Πέλλας συνδιοργανώνουν αναβίωση τού Ποντιακού εθίμου «Τσαντάϊ».
(Φώτο : pellanews)
30 Δεκ
0
Σχόλια

Οι Σύλλογοι Ποντίων Δάφνης Σκύδρας και Κρύας Βρύσης Πέλλας συνδιοργανώνουν αναβίωση τού Ποντιακού εθίμου «Τσαντάϊ».

Ο Ποντιακός Σύλλογος Δάφνης Σκύδρας και Κρύας Βρύσης Πέλλας στο πλαίσιο της διάσωσης, διατήρησης κι ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με αφορμή τον ερχομό της νέας χρονιάς συνδιοργανώνουν την αναπαράσταση – αναβίωση του εθίμου του «τσαντάι».

Πρόκειται για ένα έθιμο που από τον Πόντο έχει μεταφερθεί και τηρούνταν μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες σε χωριά της Μακεδονίας με κατοίκους ποντιακής καταγωγής.

afisa-silloghoy-pontion-dafnis-skydras-dek2022.jpg

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο μια ομάδα μεταμφιεσμένων και αλλοπρόσαλλα ενδεδυμένων περιφέρεται από σπίτι σε σπίτι και αφού έρθουν σε διάλογο με τούς ανθρώπους των οικογενειών δέχονται στην τσάντα τους (τσαντάϊ, ταγάρι) διάφορα δώρα.

Οι διάλογοι που αναπτύσσονται μεταξύ των μεταμφιεσμένων και των νοικοκύρηδων έχουν πειραχτικό και σκωπτικό χαρακτήρα.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στις 18:00 στο χώρο τού Συλλόγου Ποντίων Κρύας Βρύσης θα γίνει επίδειξη του εθίμου και μπορεί να συμμετάσχει και να παρακολουθήσει κάθε κάτοικος της πόλης.

Οι ρίζες τού εθίμου αυτού χάνονται στα βάθη τού χρόνου και σχετίζονται με παρόμοια δρώμενα των Αρχαίων Ελλήνων.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.