ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του καβουρμά στη Στέγη Ποντίων Αλεξάνδρειας
Σε γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του καβουρμά στη Στέγη Ποντίων Αλεξάνδρειας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)
28 Δεκ
0
Σχόλια

Σε γιορτινή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο του καβουρμά στη Στέγη Ποντίων Αλεξάνδρειας

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, διοργάνωσε το έθιμο του καβουρμά. Συγκεκριμένα, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του στη Στέγη Ποντίων Αλεξάνδρειας τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουν τις άγιες αυτές μέρες, τρώγοντας καβουρμά, αλλά και να τραγουδώντας  και να χορέψουν όλοι μαζί.

(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)

Η διαδικασία της παρασκευής του καβουρμά στον Πόντο

Έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν με το λίπος του και άφθονο αλάτι. Στη συνέχεια έβαζαν το κρέας σε χάλκινα ή πήλινα δοχεία. Το αλάτι, μαζί με το λίπος που πάγωνε, προστάτευαν τον καβουρμά και έτσι μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.

Με αυτό τον τρόπο είχαν πάντα κρέας το οποίο μαγείρευαν με λαχανικά, πατάτες και όσπρια. Επίσης έφτιαχναν πίτες με ψιλοκομμένο καβουρμά ή τον τηγάνιζαν με αυγά (φούστορον με καβουρμά).

Τα στούδια

Τα κόκαλα που έμεναν από το κρέας τα αλάτιζαν και τα άφηναν για μερικές ημέρες στον ήλιο. Κατόπιν τα έψηναν στο φούρνο για να ξεραθούν και τα διατηρούσαν σε πήλινα δοχεία. Τα χρησιμοποιούσαν σε διάφορα λαδερά φαγητά και σούπες για περισσότερη νοστιμιά.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το Εδεσματολόγιο του Πόντου, της Έφης Γρηροριάδου.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.