ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Μικρασιάτες τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου
Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Μικρασιάτες τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου
(Φωτο: ΠΟΕ)
14 Δεκ
0
Σχόλια

Πόντιοι, Αρμένιοι, Ασσύριοι και Μικρασιάτες τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκε η ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Μιμή Ντενίση, για τη μεγάλη προσφορά της στην ανάδειξη και προβολή των τραγικών γεγονότων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής.

(Φωτο: ΠΟΕ)

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΠΟΕ:

«ΘΕΜΑ: «Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος»

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, τίμησαν την επέτειο της 9ης Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022. Η έναρξη έγινε με δύο τραγούδια της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τον Υφαντίδη Ηλία και τον Ντόβολο Γεώργιο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, για την Ελληνική Κυβέρνηση ο Γεν. Γραμματέας του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γεώργιος Πατούλης, οι βουλευτές: Κατσώτης Χρήστος (ΚΚΕ),  Κουρουμπλής Παναγιώτης (ΣΥΡΙΖΑ), Καφαντάρη Χαρά (ΣΥΡΙΖΑ). Τίμησαν με την παρουσία τους η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ με την Σούκερη Χριστίνα, ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης», η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αλατσάτων «Τα Εισόδια της Παναγίας», ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης», ο Αρμενικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αμασκαϊν, η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας Ν. Ελλάδος και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Η Λύρα», ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, ο Σύλλογος Ποντίων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Εμμανουήλ Κομνηνός», η Ένωση Μικράς Ασίας Σπάρτης, η Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και ο πρόεδρος του ΕΜΠΡΟΣ, Χρήστου Γεώργιος.

Εισαγωγικά, έγινε αναφορά στον όρο Γενοκτονία και την παγκόσμια καθιέρωση από τον Ο.Η.Ε. του αποτρόπαιου εγκλήματος της Γενοκτονίας. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: Για την Ελληνική κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας, Χρυσουλάκης Γιάννης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κουρουμπλής Παναγιώτης, ο βουλευτής ΚΚΕ, Κατσώτης Χρήστος, ο Περιφερειάρχη Αττικής, Πατούλης Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος, Λεωνίδας Μασσοστασής, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χαρουτιούν Σπαρταλιάν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Μπατσάρας Κυριάκος και τέλος ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Δαγδελένης Αποστόλης.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από ντοκιμαντέρ που αφορούσε την Μικρασιατική Καταστροφή. Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ήταν η ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης,  Μιμή Ντενίση, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης. Μέσα από το βιογραφικό της γνωρίσαμε τη σημαντική προσφορά της στο ζήτημα της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά ο καταξιωμένος λυράρης, Υφαντίδης Ηλίας και ο επίσης καταξιωμένος ερμηνευτής, Ντόβολος Γεώργιος.

Με εκτίμηση, για το Διοικητικό Συμβούλιο,

ο πρόεδρος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης,

η γενική γραμματέας, Αθηνά Σωτηριάδου».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.