ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Όλα όσα έγιναν στη διημερίδα που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής για το Καρς
Όλα όσα έγιναν στη διημερίδα που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής για το Καρς
(Φωτ.: Τσίπρα Βάγια)
13 Δεκ
0
Σχόλια

Όλα όσα έγιναν στη διημερίδα που διοργάνωσε η «Τραπεζούντα» Φυλής για το Καρς

Πληροφορίες σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία, αλλά και τη μουσική της περιοχής του Καρς, είχαν την ευκαιρία να μάθουν όσοι συμμετείχαν στη διημερίδα που διοργάνωσε ο Καλλιτεχικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στην Πολιτιστική του Στέγη.

Στη διημερίδα, στην οποία μίλησαν σημαντικοί και αξιόλογοι εισηγητές, αναπτύχθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα ομιλιών, θέματα σχετικά με την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής, τους  χορούς, την παραδοσιακή ενδυμασία, αλλά και τη μουσική.

Ο καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος ομιλητής (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Την πρώτη μέρα της διημερίδας, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην πολιτιστική αίθουσα «Νίκος Σαββουλίδης», άνοιξε η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Κική Ξανθοπούλου, η οποία καλοσώρισε τον κόσμο που έδωσε το παρών και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του. Στη συνέχεια κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου, Ιωάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος απεύθηνε ένα σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δράσης, καθώς μέσα από αυτήν μεταλλαμπαδεύονται γνώσεις σχετικά με την ιστορία του Πόντου.

Ο Ερευνητής, Δάσκαλος και Ερμηνευτής του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού, Κυριάκος Μωυσίδης ήταν ο δεύτερος ομιλητής (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Έπειτα, η χοροδιδασκάλα του Συλλόγου, Σοφία Δαμιανίδου-Σαββουλίδου, η οποία είναι και η εμπνευστής της συγκεκριμένης δράσης, πήρε τη σκυτάλη, καθώς ήταν εκείνη που συντόνισε και προλόγισε τους εισηγητές.

Η θεωρητική εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ηλία Πετρόπουλο (Καθηγητής – Πρόεδρος ΔΠΘ, Τμήμα Γλωσσολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της περιοχής του Καρς. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Σο Καρς τεμέτερον».

Ο πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» και Ενδυματολογικός Σύμβουλος, Γιάννης Αμαραντίδης ήταν ο τρίτος ομιλητής (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Στη συνέχεια το μικρόφωνο πήρε ο Κυριάκος Μωυσίδης (Ερευνητής, Δάσκαλος και Ερμηνευτής του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού), ο οποίος αναφέρθηκε στους χορούς της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς και στις συγγένειές τους με τους χορούς του Πόντου. Ο τίτλος της εισήγησής του ήταν: «Οι χοροί των Ελλήνων του Καρς και οι συγγένειές τους με τους χορούς του Πόντου».

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Αμαραντίδης (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» και Ενδυματολογικός Σύμβουλος), με θέμα εισήγησης: «Η γυναικεία φορεσιά του Καρς στις αρχές του 20ου αιώνα». Αναφέρθηκε στη ενδυμασία των κατοίκων του Καρς, δείχνοντας φωτογραφίες αρχείου και ντύνοντας και δυο άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα, ώστε οι συμμετέχοντες να δουν ζωντανά την παραδοσιακή φορεσία της περιοχής.

Ο Μουσικολόγος, Οργανοπαίκτης και Καθηγητής Μουσικής με ειδίκευση στο παραδοσιακό κλαρίνο, Μιχάλης Σιώπης ήταν ο τέταρτος ομιλητής (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Σιώπης (Μουσικολόγος, Οργανοπαίκτης και Καθηγητής Μουσικής με ειδίκευση στο παραδοσιακό κλαρίνο), πήρε το λόγο και μίλησε για την ιστορία του κλαρίνου, παρουσιάζοντας και κομμάτια αρχείου από ποντιακά κομμάτια που παίζονταν με το συγκεκριμένο μουσικό όργανο. Το θέμα εισήγησής του ήταν: «Καρσλίδικα», από το Καρς και τον Καύκασο στην Ελλάδα του σήμερα».

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ύστερα ο πρόεδρος της «Τραπεζούντας» Φυλής, Ιωάννης Παπαδόπουλος, απένειμε αναμνηστικά δώρα στους εισηγητές.

Ο Κυριάκος Μωυσίδης ανέλαβε το πρακτικό κομμάτι παρουσίασης χορών την δεύτερη ημέρα (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Την επόμενη μέρα το πρωί στην αίθουσα «Παρακάθ’» ακολούθησε το πρακτικό μέρος της διημερίδας με σεμινάριο ποντιακών χορών από τον Κυριάκο Μωυσίδη, με χορούς από την περιοχή του Καρς. Οι μουσικοί που συνόδευσαν τους χορευτές ήταν ο Μιχάλης Σιώπης στο κλαρίνο, ο Γιάννης Ανθόπουλος στη λύρα και ο Νίκος Κουλαξουζίδης στο νταούλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλους προσφέρθηκαν από ένα σημειωματάριο, στυλό, το πρόγραμμα της εκδήλωσης καθώς και ονομαστικό καρτελάκι.

Ο Κυριάκος Μωυσίδης «μετέφερε» το παραδοσιακό ύφος στον εκάστοτε χορό σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει (φωτ.: Τσίπρα Βάγια)

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.