ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
(Φωτο: Εύξεινος Πόντος/ Φόρης Πεταλίδης)
22 Νοέ
0
Σχόλια

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στο ξενοδοχείο Lazart, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, την εκδήλωση με τίτλο: «ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: Αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Στην εκδηλωση μίλησε ο ιστορικός, Βασίλης Γιορανίδης, ο οποίος
με την χρήση εποπτικών μέσων συνάρπασε το κοινό της εκδήλωσης με μεστό, άμεσο,ρέοντα και αντιληπτό λόγο, φωτίζοντας την ιστορία επιζησάντων της Γενοκτονίας που διεσώθησαν και έζησαν στην Τριανταφυλλιά Σερρών.

Με την βοήθεια συνεντεύξεων των μαρτύρων και αφήγηση των ημερολογίων τους, οι θεατές έλαβαν γνώση των συγκλονιστικών γεγονότων που προκάλεσαν την εξάλειψη εκατοντάδων χιλιάδων αθώων κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας.

Στην συνέχεια προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του αντιπροέδρου του Σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, Νίκου Ασλανίδη, με τίτλο: «Η Μπάντα», με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Παρχαρίδη στον ρόλο του Γιάννη Παπαδόπουλου, που υπήρξε μέλος της Δημοτικής φιλαρμονικής της Κερασούντας τα μέλη της οποίας εξαναγκάστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν, να παιανίζουν εμβατήρια την στιγμή των σφαγών.

Το ντοκιμαντέρ προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους θεατές που χειροκρότησαν με θέρμη και τις δύο παρουσιάσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ Γιάννης Αμανατίδης και Λεωνίδας Στολτίδης αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των βουλευτών Χάρη Καστανίδη και Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ευόσμου Κορδελιού και χορηγός του σωματείου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, οι πρόεδροι των ποντιακών σωματείων Κω και Ωραιοκάστρου και πλήθος κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.