ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το Καρς «έρχεται στην «Τραπεζούντα» Φυλής- 3η διημερίδα του Συλλόγου το Δεκέμβριο
Το Καρς «έρχεται στην «Τραπεζούντα» Φυλής- 3η διημερίδα του Συλλόγου το Δεκέμβριο
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
14 Νοέ
0
Σχόλια

Το Καρς «έρχεται στην «Τραπεζούντα» Φυλής- 3η διημερίδα του Συλλόγου το Δεκέμβριο

Ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει τη τρίτη διημερίδα του με θέμα «Μελετώντας το Καρς», το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στις 18:30 κι 10:30 αντίστοιχα, στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού «Η Τραπεζούντα».

Η διημερίδα έχει χωριστεί σε θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι, με το πρώτο να διεξάγεται το Σάββατο και το δεύτερο την Κυριακή.

Συγκεκριμένα το Σάββατο στις 18:30 η διημερίδα θα είναι αφιερωμένη στο θεωρητικό επίπεδο με εισηγητές τους:

  • Πετρόπουλο Ηλία (Καθηγητής – Πρόεδρος ΔΠΘ, Τμήμα Γλωσσολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών), Θέμα εισήγησης: Σο Καρς τεμέτερον
  • Μωυσίδη Κυριάκο (Ερευνητής, Δάσκαλος και Ερμηνευτής του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού), Θέμα εισήγησης: Οι χοροί των Ελλήνων του Καρς και οι συγγένειές τους με τους χορούς του Πόντου
  • Αμαραντίδη Γιάννη (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» και Ενδυματολογικός Σύμβουλος), Θέμα εισήγησης: Η γυναικεία φορεσιά του Καρς στις αρχές του 20ου αιώνα
  • Σιώπη Μιχάλη (Μουσικολόγος, Οργανοπαίκτης και Καθηγητής Μουσικής με ειδίκευση στο παραδοσιακό κλαρίνο), Θέμα εισήγησης: «Καρσλίδικα», από το Καρς και τον Καύκασο στην Ελλάδα του σήμερα.

Την Κυριακή στις 10:30 θα γίνει το πρακτικό κομμάτι της διημερίδας, όπου θα παρουσιαστούν χοροί της περιοχής του Καρς από τους Ζουρνατζίδη Νικόλαο και Μωυσίδη Κυριάκο, ενώ μουσικά θα συνοδεύσουν οι Σιώπης Μιχάλης, Κουλαξουζίδης Γεώργιος και Κουλαξουζίδης Νίκος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr τόνισε, «Μετά από τρία χρόνια, φέτος έχουμε τη χαρά να διοργανώσουμε τη τρίτη διημερίδα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο Καρς.  Στόχος των διημερίδων είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας. Μαθαίνουμε βαθύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μέσω των διαλέξεων αξιόλογων ομιλητών. Είμαστε μια πολιτιστική στέγη, η οποία έχει ως στόχο τη μεταλλαμπάδευση των γνώσεων. Ο Πόντος δεν είναι μόνο τραγούδι και χορός. Ο Πόντος είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία, την οποία, ως απόγονοι αυτών των ανθρώπων που πέρασαν τόσα και που ακόμη και σήμερα η σφαγή και τα δεινά τους δεν έχουν αναγνωριστεί ως τακτικές Γενοκτονίας, έχουμε χρέος να τη ξέρουμε, να τη μαθαίνουμε και να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι και τη Παρασκευή 04 Δεκεμβρίου 2022.  Η διημερίδα ενδείκνυται για άτομα απο 16 ετών κ άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανεί να επισκεφτεί τη σελίδα του Συλλόγου (Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα), να αποστείλει e-mail στο trapezounta1982@hotmail.com ή στο τηλέφωνο 210 2475449.

Ώρες γραμματείας:

  • Σάββατο 12:00 – 16:00
  • Κυριακή  12:00- 16:00
  • Δευτέρα 17:00- 20:00

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.