ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Κάηκε» το Belvedere στον Ετήσιο Χορό της «Ποντιακής Λύρας» Χαϊδαρίου (φωτο, βίντεο)
«Κάηκε» το Belvedere στον Ετήσιο Χορό της «Ποντιακής Λύρας» Χαϊδαρίου (φωτο, βίντεο)
16 Νοέ
0
Σχόλια

«Κάηκε» το Belvedere στον Ετήσιο Χορό της «Ποντιακής Λύρας» Χαϊδαρίου (φωτο, βίντεο)

«Ετελέθαν όλια τα καρέκλας!!!!!!!» Αυτή η φράση ανακοίνωσης του Sold Out, 2 ημέρες μόλις πριν τον Ετήσιο Χορό του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα», ήταν μόνο ένα δείγμα από αυτό που θα ακολουθούσε την Παρασκεύη 04 Νοεμβρίου 2022 στο «Belvedere», στο Περιστέρι.

Πολυτέλεια, στυλ και ωραία ατμόσφαιρα… Ότι πρέπει για ποντιακό γλέντι (Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Τι και αν ήταν Παρασκευή, ημέρα εργάσιμη, τα καταστήματα να κλείνουν στις 21:30 και το επόμενο πρωί οι περισσότεροι να εργάζονται….. Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για να κρατηθούν μακριά από το να ζήσουν ένα γλέντι από τα παλαιά, προ πανδημίας..

Η ατμόσφαιρα ήταν η καλύτερη «από τα αποδυτήρια» όπως λένε και στον αθλητικό κόσμο. Στην είσοδο όποιος έμπαινε, το πρώτο πράγμα που αντίκριζε ήταν τα χαμόγελα της Ελευθερίας και του Νάκη οι οποίοι πρόσφεραν σε όλους τσίπουρο και ωτία.

Τα χαμόγελα της Ελευθερίας και του Νάκη με τα κεράσματά τους ήταν το πρώτο πράγμα που αντίκριζες (Φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Ύστερα, αφού περνούσαν για να πάρουν την πρόσκληση από τα χέρια του Ιωάννη και της Χριστιάννας, τους οδηγούσαν στο πολυτελές τραπέζι τους ώστε να πάρουν μια ανάσα πριν…… αρχίσουν όλα….

Όταν γέμισε η αίθουσα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η βραδιά. Η αρχή έγινε από τη Γενική Γραμματέα του Συλλόγου, Ανατολή Σολομωνίδου η οποία καλωσόρισε τον κόσμο και αφού ευχήθηκε καλή διασκέδαση κάλεσε τον πρόεδρο του Συλλόγου Βασίλη Λούκο να απευθύνει χαιρετισμό.

Η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Σολομωνίδου Ανατολή (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Με το που ακούστηκε η φράση «καλησπέρα σας» από τα χείλη του, η αίθουσα «πνίγηκε» από τα χειροκροτήματα, τα σφυρίγματα και τις επευφημίες του κόσμου, θέλοντας να αποβάλουν το άγχος από πάνω του. Αφού ευχαρίστησε όλους όσους ήταν εκεί να διασκεδάσουν και ιδίως ότι γέμισαν όλη την αίθουσα αφήνοντας ούτε μια καρέκλα κενή —κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν μπορούν να το πιστέψουν—, κάλεσε τον δήμαρχο Χαϊδαρίου Ντηνιακό Ευάγγελο να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «τη σημερινή βραδιά την έχουν ανάγκη όλοι οι σύλλογοι ποντιακής αναφοράς και είναι σημαντικό ότι γίνεται το Νοέμβριο που είναι μήνας εκκίνησης πολιτιστικής χρονιάς». Στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο για όλα τα νέα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου με τα οποία είναι σε διαρκή συνεργασία και ευχήθηκε καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο τους και «ο Δήμος Χαϊδαρίου θα είναι αρωγός δίπλα σας να σας στηρίζει».

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Ντηνιακός Ευάγγελος (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βαρυθυμιάδης Γιώργος ο οποίος ευχήθηκε μια όμορφη βραδιά και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Συλλόγου για τις στιγμές που έχουν περάσει μαζί όλα αυτά τα χρόνια καθώς «ο Βασίλης είναι ένα παιδί που έχει γεννηθεί μέσα στα ποντιακά και αυτό σηματοδοτεί ότι σε πολλές διοικήσεις πλέον παιδιά από τα χορευτικά, από τα νεανικά τους χρόνια μέσα στους Συλλόγους, έρχονται και γίνονται στις διοικήσεις προέδροι και μέλη του ΔΣ, που σημαίνει ότι έχουν προσανατολισμό και ξέρουν τι σημαίνει ποντιακός πολιτισμός, ξέρουν να αγωνίζονται και ξέρουν τι σημαίνει Γενοκτονία που είναι και ο βασικός στόχος του καταστατικού της ΠΟΕ». Έκλεισε λέγοντας ότι «ο Σύλλογος όπως και ο κάθε Σύλλογος είναι ένας φάρος πολιτισμού και όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να είναι δίπλα στα σωματεία γιατί αυτά προσφέρουν τον πολιτισμό στον ίδιο τους το δήμο».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Βαρυθυμιάδης Γιώργος (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Τέλος, το λόγο πήρε ο νέος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Κοντοχρήστος Θεοφάνης ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές και το χαιρετισμό του προέδρου του ΣΠοΣ Δημόπουλου Χρήστου (έλειπε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων), ευχήθηκε με τη σειρά του καλή θητεία στο ΔΣ του Συλλόγου και καλή διασκέδαση σε όλο το κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΠοΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Κοντοχρήστος Θεοφάνης (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Και μετά ήρθε η ώρα που όλοι και όλες περίμεναν. Ο Μίλτος Κυριλλίδης πήρε τη λύρα του και κάθησε στη θέση του, ο Κώστας Αθανασίου πήρε το νταούλι του και ο Κώστας Φουλίδης στο αρμόνιο έδωσαν το έναυσμα του μουσικού προγράμματος της βραδιάς. Πρώτοι το χορό έσυραν ο πρόεδρος της «Ποντιακής Λύρας» και ο πρόεδρος της ΠΟΕ και ακολούθησαν μετά όλοι οι υπόλοιποι.

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 2 λεπτά μέχρι να αδειάσουν οι περισσότερες καρέκλες και να γεμίσει η πίστα, αυτός άλλωστε και ήταν ο σκοπός όλων των μελών του Συλλόγου. Ο κόσμος να διασκεδάσει από την ώρα που θα προσέλθει μέχρι την ώρα που θα φύγει.

Τα χαμόγελα, τα πειράγματα και ο χορός δεν έλειψαν ούτε στιγμή από τη βραδιά (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Μετά το τέλος του πρώτου προγράμματος ήρθε η ώρα για το δεύτερο στο οποίο το μικρόφωνο πέρασε στα χέρια του Αλέξη Παρχαρίδη. Τον συνόδευσαν ο Νίκος Σοφιανίδης στη λύρα, ο Θεοδώσης Ευφραιμίδης στο νταούλι και ο Κώστας Φουλίδης στα πλήκτρα. Από την στιγμή που ζεστάθηκε ο κόσμος, το πρόγραμμα είχε αμείωτο ρυθμό και οι μόνες στιγμές «ανάσας» ήταν ενδιάμεσα σε κάποια τραγούδια. Η πίστα δεν άδειασε ποτέ, μπορεί να άλλαζαν κάποια πρόσωπα αλλά η πίστα πάντα είχε κόσμο ακόμα και……. τους ίδιους καλλιτέχνες. Ανάλογα με το ποιοι έπαιζαν εκείνη τη στιγμή, οι υπόλοιποι γινόντουσαν ένα με τον κόσμο και χόρευαν μαζί τους. Ήταν τέτοιο το κλίμα της βραδιάς που άπαντες ήθελαν να διασκεδάσουν. Αυτό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι επιτυχίας του Συλλόγου γιατί αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο.

Μετά και το δεύτερο πρόγραμμα ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα για να γίνει η λαχειοφόρος κλήρωση όπου υπήρχαν αρκετά δώρα μεταξύ των οποίον ένα κινητό τηλέφωνο και μια τηλεόραση.

Ύστερα έγινε το σώσε….. πήρε «φωτιά» το Belvedere. Ο λόγος; το κύριο πρόγραμμα!!!! Με Αλέξη Παρχαρίδη και Μίλτο Κυριλλίδη στο τραγούδι και Αλέξανδρο Μιμίδη στο Αγγείο ξέρεις από την αρχή ότι θα γίνει χαμός. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την ατμόσφαιρα. Μπορείτε όμως να την αντιληφθείτε στο βίντεο παρακάτω:

Λεπτό με λεπτό η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανέβαινε δραστικά… Ο Νοέμβριος είναι πριν τον Δεκέμβριο και τον Δεκέμβριο ξέρουμε ότι είναι ο μήνας του εθίμου των Μωμόγερων. Κατά την διάρκεια που τραγουδούσαν ο Παρχαρίδης και ο Κυριλλίδης, στο ρυθμό του τικ’ Τόνγιας ξεκίνησε να παίζει ο σκοπός των Μωμόγερων. Εννοείται πως δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους 7 παλικάρια και να ξεκινήσουν να χορεύουν το δρώμενο. Αυτό ξεσήκωσε όλους μέσα στην αίθουσα όπου αρκετοί σταμάτησαν να χορεύουν και έβγαλαν τα κινητά τους για να αποθανατίσουν τη στιγμή αυτή. Οι εικόνες μοναδικές απλά.

Ακολούθησε το δεύτερο «διάλειμμα». Αυτή τη φορά περιλάμβανε όχι 1, ούτε 2 αλλά 3 τούρτες γεννεθλίων. 3 άτομα από διαφορετικές παρέες τύγχαινε να έχουν την ίδια μέρα γεννέθλια οπότε ήταν η ιδανική ημέρα και ώρα να κόψουν την τούρτα μεταξύ φίλων.

Μια από τις 3 τούρτες της βραδιάς (φωτ.: Μαρία Λέμπεντεβα)

Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του λυράρη Δημήτρη Πιπερίδη. Και αυτό διότι πρόσφερε μια ιδιαίτερη νότα στη βραδιά. Πήρε τη λύρα που του παραχώρησε ο Νίκος Σοφιανίδης και συνόδευσε τους τραγουδιστές σε ένα ωραίο πρόγραμμα.

Ο πυρρίχιος χορός Σέρρα δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια βραδιά…. είναι η σφραγίδα κάθε ετήσιου χορού, κάθε χοροεσπερίδας, κάθε μουχαμπετ, κάθε γιορτής όπως και να το κάνουμε. 31 άτομα μαζεύτηκαν στην πίστα και όλοι οι υπόλοιποι αποθανάτισαν το χορό με τα κινητά τους ή απλά με τα μάτια τους.

Ο πρόεδρος Βασίλης Λούκος με όλους τους καλλιτέχνες της βραδιάς)

Η βραδιά τελειώσε τις πρώτες πρωινές ώρες. Όχι επειδή δεν άντεχαν άλλο οι παρευρισκόμενοι, απλά …… έπρεπε να πάνε στην εργασία τους αλλιώς ακόμα εκεί θα ήταν. Αυτές οι βραδιές έλειψαν από την καθημερινότητά μας και ευχόμαστε να επανέλθουν όπως τους αρμόζει.

Μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες της βραδιάς εδώ.

Κείμενο, βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, φωτογραφίες: Μαρία Λέμπεντεβα.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.