ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Παρουσιάστηκαν ποντιακοί και παραδοσιακοί χοροί στη Λιβαδειά Αλβανίας (φωτο, βίντεο)
Παρουσιάστηκαν ποντιακοί και παραδοσιακοί χοροί στη Λιβαδειά Αλβανίας (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς (Livadhja) Δήμου Φοινικαίων «Άγιος Κοσμάς»)
13 Οκτ
0
Σχόλια

Παρουσιάστηκαν ποντιακοί και παραδοσιακοί χοροί στη Λιβαδειά Αλβανίας (φωτο, βίντεο)

Μπροστά σε ένα ογκώδες κοινό που το διέκρινε ο ενθουσιώδης παλμός από την ανεπανάληπτη συμμετοχή χορευτών, χορευτικών και μουσικών, έπεσε η αυλαία του 4ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειάς (Livadhja) Δήμου Φοινικαίων «Άγιος Κοσμάς», στην Αλβανία. Οι τριήμερες εκδηλώσεις αρχής γενομένης με τη συναυλία Ελληνικού τραγουδιού, έδειξαν ότι η αστέρευτη και πηγαία θέληση του Διοικητικού Συμβουλίου για δημιουργία φέρνει αποτελέσματα.

Μια βραδιά μουσικής πανδαισίας με μουσικές επιλογές και ερμηνείες ανθρώπων της καθημερινότητας, μπολιασμένοι με το εξαίρετο μουσικό σχήμα της βραδιάς και σολίστα τον διευθυντή του Σύγχρονου Ωδείου Ηγουμενίτσας, Άρη Μπέλλου έφερε τα θετικότερα σχόλια των παρευρισκομένων.

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων καλύφθηκε από τις εξαιρετικές εισηγήσεις των ομιλητών πρωτοστατούντος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου κυρίου Παναγιώτη Μπάρκα, της κυρίας Ελένης Γκόγκου και του κυρίου Δημήτρη Τσαρκοβίστα αντεπιστέλλοντος μέλους του Συλλόγου.

Στο κορύφωμα του τριημέρου, τριακόσοι χορευτές και με την μουσική κάλυψη της ομολογουμένως καταπληκτικής «Κομπανίας Βέρδη» ανέβασαν την αδρεναλίνη στο κοινό με τις υπέροχες χορευτικές επιλογές τα συμπτυγμένα και μεστά δρώμενα και την ανάκληση στη μνήμη μας το όμορφο παραδοσιακό παρελθόν μας, ενισχύοντας και επιβάλλοντας την δική μας υποχρέωση να το διαφυλάξουμε αναλλοίωτο, γεγονός που τονίστηκε από όλους τους ομιλητές και το κοινό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας παρουσίασε ποντιακούς χορούς μαγεύοντας και ξεσηκώνοντας το πλήθος καθώς η είσοδος του χορευτικού ήταν με κότσαρι. Στη συνέχει απαρουσίασαν τους χορούς ούτσαϊ, τικ’ αργόν, πιτσάκ όϊν (χορός των μαχαιριών) και Τέκ’ Καϊτέ.

Με την ανταλλαγή των αναμνηστικών δώρων, τους χαιρετισμούς των επισήμων και το ολιγόλεπτο παραδοσιακό γλέντι, έσβησαν τα φώτα και έκλεισαν οι πύλες του τέταρτου παραδοσιακού φεστιβάλ και μαζί των φετινών εκδηλώσεων, με την υπόσχεση «Πρώτα Ό Θεός» του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ μαζί.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, στον προαυλίο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Κατίνα Παππά» στη Λιβαδειά Αλβανίας, συμμετείχαν συγκροτήματα και μουσικοί από την Ελλάδα και από την περιοχή της Lunxhërias:

  • Σύλλογος Γυναικών Αλιβερίου Έυβοιας
  • Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ελευσίνας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας
  • Σύλλογος LUNXHËRIA
  • Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατινής, Κοζάνης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλακιού Πρέβεζας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Φοινικαίων
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Εθνικής Αντιστάσεως Ηγουμενίτσας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Μερακλήδες» Άρτας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος « Άγιος Κοσμάς» Μουρσιού
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελπίδα» Αγίων Σαράντα
  • Χορευτικο Δήμου Πρέβεζας

«Θερμές ευχαριστίες απευθύνει ο Σύλλογός μας στα χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα και από την περιοχή μας που ανταποκρήθηκαν στο κάλεσμά μας και δημιούργησαν μια ανεπανάληπτη μουσικοχορευτική παράσταση. Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συνέβαλλαν για την πραγμάτωση της εκδήλωσης, τους μουσικούς, τους τεχνικούς ήχου, φωτισμού και εικόνας, τους τεχνικούς της εξέδρας, τους υπαλλήλους του Δήμου, τα παιδιά του συλλόγου μας, τις κυρίες πού ετοίμασαν τα πεντανόστημα εδέσματα και όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.»

Τα βίντεο είναι από την Αδελφότητα Τσαουσιωτών «Άγιος Βασίλειος 2019»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.