ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εγκαινιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή, στην οποία συμμετείχε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας
Εγκαινιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή, στην οποία συμμετείχε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας
(Φωτο: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
25 Σεπ
0
Σχόλια

Εγκαινιάστηκε έκθεση αφιερωμένη στην Μικρασιατική καταστροφή, στην οποία συμμετείχε και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Η έκθεση «1922-2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» της Αντιδημαρχίας Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Την έκθεση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού, Στεφανία Τανιμανίδου. Στην τελετή, έδωσε το παρών και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, η οποία εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα της, Δρ. Τζωρτζίνα Αθανασίου, ενώ επίσης το παρών έδωσαν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών από την όλη Βόρειο Ελλάδα.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», συμμετείχε στην έκθεση με δύο αυθεντικές φορεσιές από την Αργυρούπολη του Πόντου (19ος-20ος αι.), όπως επίσης με τέσσερα ακόμη εκθέματα οικιακής χρήσης από τον Πόντο. Στην επετειακή έκθεση παρουσιάζονται 126 αυθεντικά αντικείμενα, που προέρχονται από 21 συλλόγους και από προσωπικές συλλογές.

Η έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ στο περίπτερο 6, εκεί όπου έχει αναπτυχθεί το επετειακό αφιέρωμα «1922 – 2022: 100 χρόνια μνήμης», στο οποίο η ΔΕΘ-Helexpo και η ΚΕΔΕ συμμετείχαν με το  οπτικοακουστικό αφιέρωμα «Aιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω».

Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση στις ενότητες της έκθεσης, από τις επιμελήτριες μουσειολόγους, Ιωάννα Αξιώτη και Ειρήνη Τζεμοπούλου. Ακολούθησε η επετειακή μουσική παράσταση «Μνήμη μας» που παρουσίασαν οι αδελφοί Τσαχουρίδη.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.