ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποκάλυψη εντυπωσιακού Μνημείου στη Δάφνη Σκύδρας
Αποκάλυψη εντυπωσιακού Μνημείου στη Δάφνη Σκύδρας
(Φωτ.: Ποντιακός Σύλλογος Δάφνης)
19 Σεπ
0
Σχόλια

Αποκάλυψη εντυπωσιακού Μνημείου στη Δάφνη Σκύδρας

«Ότι φτιάξαμε το κάναμε με τα χέρια μας. Έπειτα από παραχώρηση του κτηρίου από τον Δήμο Σκύδρας, αρχίσαμε να αλλάζουμε την εικόνα του, αφού είχε μία εικόνα εγκατάλειψης», σημείωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Δάφνης, στην εισήγηση του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου «σπιτιού» του Συλλόγου στην τοπική κοινότητα, καθώς και της αποκάλυψης του Μνημείου, αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό, μια μεγάλη και όμορφη λύρα.

Η εκδήλωση έγινε υπό το «βλέμμα» της εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Όλα αυτά εξελίχτηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, βάζοντας μία ακόμη πολύτιμη πινελιά στα πολιτιστικά πράγματα του Νομού Πέλλας, με επίκεντρο τον Δήμο Σκύδρας επί του συγκεκριμένου. Άλλωστε, το μήνυμα που δόθηκε από όλους, από τον ιερέα που τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Δάφνης αλλά και τον «παλαίμαχο» που προσέφερε πολλά, τον κ. Γαϊτανίδη (που βραβεύτηκε για την προσφορά του), ήταν ένα μήνυμα ενότητας και προαγωγής του πολιτισμού.

«Να μην μείνετε μόνο στους χορούς, να μάθετε στους νέους την ποντιακή γλώσσα. Να γνωρίζουν και πέντε πράγματα από την παράδοση οι νεότεροι και γι’ αυτό ας τους μάθουμε τουλάχιστον τα βασικά, μιας και σήμερα πολύ δύσκολα μιλούμε την ποντιακή διάλεκτο στα σπίτια μας, καθώς όλοι περιοριζόμαστε στην ελληνική μόνο», σημείωσε ο ιερέας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, με το «πάντα ενωμένοι», έκλεισε η εκδήλωση. Έκφραση που βροντοφώναξε ηλικιωμένος που παρακολουθούσε την εκδήλωση και καταχειροκροτήθηκε. Την αποκάλυψη του Μνημείου έκανε ο υιός του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Δάφνης.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια εκδήλωση, η ποντιακή φιλοξενία και η παράδοση, που έχουν σχέση φυσικά με…το στομάχι, μιας και η ποντιακή κουζίνα είναι ευρέως γνωστή για τις λιχουδιές της!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ανέφερε όλο το ιστορικό αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν από τους ανθρώπους του πολιτιστικού φορέα και του χωριού, για να υπάρξει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα που είδαμε, κορυφώνοντας κάθε έννοια παράδοσης και πολιτισμού.

Πηγές: pellanews.gr (κείμενο), ΠΟΠΣ (φωτό)

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.