ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής συμμετείχε «Ο Φάρος» Αγίας Βαρβάρας
Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής συμμετείχε «Ο Φάρος» Αγίας Βαρβάρας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
16 Σεπ
0
Σχόλια

Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής συμμετείχε «Ο Φάρος» Αγίας Βαρβάρας

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή και δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που γίνονται για τη μαύρη, αυτή, επέτειο. Σε μια τέτοια εκδήλωση έλαβε μέρος και ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο αφιέρωμα με τίτλο «Αναμμένα καντήλια οι μνήμες», που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ωρωπού, Μαραθώνος και Κηφισιάς υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στη Σκάλα Ωρωπού.

Ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες, με αφήγηση, δρώμενο και μουσικοχορευτική παράσταση, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στον κόσμο που έδωσε το παρών στην εκδήλωση. Τα καράβια κίνησαν, η ιστορία έχασε την ντροπή της και τα μάτια γέμισαν δάκρυα.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα έδειξε ότι ο πόνος και ο θρήνος φωλιάζουν ακόμα και σήμερα στις καρδιές όλων, για αυτούς που κάηκαν, που εξοντώθηκαν,  που εξορίστηκαν…. για τους Έλληνες την Ανατολής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Σταύρος Σαββίδης (λύρα – τραγούδι) και  Σάββας Ηλιάδης (νταούλι).

Το ταξίδι αυτό πλαισίωσαν  και πολλοί Σύλλογοι με τραγούδια και χορούς από την Σμύρνη, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, από τα παλάτια του Μαρμαρά, την Αρτάκη και την Ερυθραία της Μικράς Ασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.