ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έφυγε από την ζωή ο Πόντιος στιχουργός Βασίλης Μωυσιάδης
Έφυγε από την ζωή ο Πόντιος στιχουργός Βασίλης Μωυσιάδης
09 Σεπ
0
Σχόλια

Έφυγε από την ζωή ο Πόντιος στιχουργός Βασίλης Μωυσιάδης

Μαύρη μέρα χθες, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, καθώς έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 77 ετών, o Βασίλης Μωυσιάδης. Ο κορυφαίος Πόντιος στιχουργός είχε γράψει σπουδαία τραγούδια και είχε συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες της ποντιακής παράδοσης. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 13:00 στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Γερακαρού.

Ο Βασίλης Μωυσιάδης είχε γράψει:

Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Τον Πάτερα μ’ εγώ αγαπώ, Μάνα μάνα για τ’εμέν, Κορτσόπον αγγελόμορφο, Η μάνα ες φτερά, Κεμεντζέ μ’ τσαλά τσαλά, Ζει ο Πόντον, Από πατέρα ορφανός, Είμαι Πόντιος Ρωμαίος, Καλώς έρθετε αδέρφαι, Ζωντανό κλάψον με μάνα, Ο σεβνταλής, Σον άγνωστον αντάρτεν, Αέτς μαθάνε γράμματα, Αρνί μ’ εσέν να είχα σε, Αέτς’ γλεντούν οι Πόντιοι, Ειρήνην είπεν ο Χριστόν, Μη λέτε με για παντρειά, Γουρπάν σε ‘σόν το τέρεμα, Παναϊα μ’ Σουμελά, Ντος Καμπάνα, Πουλόπο μ’ ‘κι ανασπάλκεσε, Τραντάφυλλον όντες κρατώ, Το καρδόπο μ’ ευκέρωσες.

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Μωυσιάδης γεννήθηκε στο χωριό Γερακαρού του Νομού Θεσσαλονίκης. Είχε καταγωγή από την Τραπεζούντα από την πλευρά της μάνας του και από την Ορτού από την πλευρά του πατέρα του.

Σε ηλικία 25 ετών ξεκίνησε να γράφει στίχους λαϊκών τραγουδιών, ενώ έχει ασχοληθεί με την συγγραφή ποιημάτων, έργων, καθώς και με την πολιτική σάτιρα!

Όταν ασχολήθηκε με τον Ποντιακό στίχο, το πρώτο ολοκληρωμένο τραγούδι που έγραψε ήταν το «Μάθα γράμματα Γιωρίκα». Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ο οποίος και το τραγούδησε, ήταν ο πρώτος Πόντιος τραγουδιστής που συνεργάστηκε μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.