ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Έφυγε» από κοντά μας ο τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος
«Έφυγε» από κοντά μας ο τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος
29 Αυγ
0
Σχόλια

«Έφυγε» από κοντά μας ο τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος

Έφυγε από κοντά, ένας γνήσιος εκφραστής του ποντιακού τραγουδιού, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, σε ηλικία 75 χρονών, «ταξιδεύοντας» πλέον στα Παρχάρια του Ευξείνου Πόντου, για να κάνει «παρέα» τον Γώγο Πετρίδη, τον Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο, τον Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη, τον Θόδωρο Παυλίδη, τον Νάκο Ευσταθιάδη, και όλους τους τραγουδιστές και λυράρηδες, με τους οποίους συνεργάστηκε και δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Ο Πόντιος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος, ο υμνωδός του Καρς, πέθανε το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου 2022, η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην γεννέτειρά του στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, στην ιστορική εκκλησία που έχτισαν οι Καρσλήδες που δημιούργησαν το χωριό, στον Άγιο Γεώργιο, στις 11:00 της Δευτέρας 29 Αυγούστου, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 11:30, και η ταφή του στα νεκροταφεία του χωριού, όπως ήταν και η επιθυμία του.

Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας στον ποντιακό τραγούδι, προσκλήθηκε από συλλόγους και ποντιακά κέντρα και τραγούδησε για την ομογένεια σε όλο τον κόσμο, το 1974 στη Γερμανία, το 1987 στη Σουηδία, το 1988 στη Γερμανία, το 1989 στην Αυστραλία, το 2002 στην Αμερική και το 2008 Ρωσία).

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος, με καταγωγή της οικογενείας του από το Καρς και τη Σάντα, γεννήθηκε το 1947 στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 14 ετών άρχισε να χορεύει ποντιακούς χορούς σε συλλόγους, όπως όλοι οι νέοι της εποχής του σε περιοχές προσφύγων, και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το ποντιακό τραγούδι.

Στην ηλικία των 19 χρόνων άρχισε να ασχολείται με τη δισκογραφία της εποχής και συνεργάστηκε με τον Γώγο Πετρίδη, τον Πατριάρχη της ποντιακής λύρας και το 1969, ηχογραφεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «Σ’ έναν γεφυρόπον, ντ’ έμορφον κορτσόπον, με το φυστανόπ’ το κοντόν…», το οποίο τραγούδησαν όλοι οι νέοι της εποχής, ασχέτως καταγωγής.

Με αυτό το τραγούδι, καθιερώνεται στην ποντιακή δισκογραφία και αρχίζει ένας ανοδικός καλλιτεχνικός κύκλος, με 34 προσωπικούς δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν επιτυχίες και τραγουδήθηκαν από όλες τις γενιές των Ελλήνων του Πόντου (Σ’ έναν γεφυρόπον, Τραπεζούντα ρίζα μ’, Αχπαστόν, Διστράτ, Μια βραδιά στο Ξενιτέα μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο, Ας’ σο Καρς κι αδά μερέαν, Αετ’ς γλεντούν οι Πόντιοι, Ποντιακό γλέντι Νο 2 μαζί με το Παναγιώτη Κογκαλίδη, Ποντιακή βραδιά μαζί με το Κώστα Σιώπη, Του Πόντου τ’ άγια χώματα, Ταμάμα και άλλους πολλούς).

Σημαντικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, είναι μεταξύ άλλων: Αδέρφια είμαις, Μάθα γράμματα Γιωρίκα, Το ’47, Αxπάσκουμε σο στρατόν, Πόντιος και έναν ομάτ, Έρθανε τα Χριστούγεννα, Κιλκίς πατρίδαν έχω’ σε, Μάνα – Μάνα, Γέρον πέϊμας γιατί κλαις, Αχπαστόν, Τι πατέρα ‘μ τι χαράν, όπως επίσης και αρκετ΄άλλα που τον καταξίσωσαν στην ποντιακή δισκογραφία.

Το 1995 παίρνει μέρος στη τηλεοπτική σειρά του ΜΕGA «Εμείς και εμείς» με μεγάλη επιτυχία πλάι στην αείμνηστη Πόντια ηθοποιό Νατάσα Γερασιμίδου.

Απο το 1969 που εμφανίστηκε στη δισκογραφία έως σήμερα οι εμφανίσεις και οι συνεργασίες του είναι:
1969: Με το Γεωργούλη Κουγιουμτζίδη στο κέντρο ‘τα κλάρινα του Γεωργούλη στα Μετέωρα Θεσσαλονίκης.
1974: Δημιουργεί δικό του μαγαζί με την ονομασία ‘Πανσέληνος’ και το συνοδεύει στη λύρα ο Γεωργούλης Κουγιουμτζίδης.
1978: Στο κέντρο «Κορτσόπον» της Αθήνας με το Γώγο Πετρίδη.
1979: Με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο «Αστέρια του Πόντου».
1980 – 1992: Η μεγάλη επιτυχία του για αρκετά χρόνια μαζί με το Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο «Ξενιτέας» και αργότερα στο Ναό των Ποντίων στο «Μίθριο».
1994: Με το Κωστάκη Πετρίδη στο κέντρο «Λεμόνα».
1995: Με το Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο «Λεμόνα».
1996: Με το Φάνη Κουρουκλίδη στο κέντρο «Κοσμοκίνηση».
1997: Επέστρεψε στο κέντρο «Μίθριο» και στη συνέχεια σε διάφορα μαγαζιά.

Μόλις έγινε γνωστό το άκουσμα της απώλειας του Χρήστου Παπαδόπουλου, ο σύλλογος καλλιτεχνών, «Παλλαλιακός – Παν-λαλιακός», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πριν λίγο έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ποντιακού χώρου, ο πιο γνήσιος εκφραστής του Καρς, ο Χρήστος Παπαδοπουλος… η οικογένεια του Παλλαλιακου εκφράζει τα θερμά της συλληπητηρια… Καλό παράδεισο να έχει!».

Χρήστος Παπαδόπουλος και Φάνης Κουρουκλίδης

Με ανάρτησή του ο συνεργάτης του Φάνης Κουρουκλίδης, ανέφερε: «Καλό ταξίδι ΒΑΣΙΛΙΑ του ΚΑΡΣ.! Ήταν και είναι μεγάλη μου τιμή που στάθηκα δίπλα σε έναν τεράστιο καλλιτέχνη σαν τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟ.! Αγαπημένε μου Χρήστο τώρα που θα πας εκεί ψηλά θα τραγουδάτε παρέα με την Αλεξάνδρα την μάνα μου όπως κάνατε όταν ήσασταν νέοι ο ένας από την μία ραχια και η άλλη από απέναντι και θα λέτε καρσλίδικα και σαντέτκα τραγωδίας.! Εύχομαι καλό παράδεισο αγαπημένε φίλε, συγγενή κ συνεργάτη, ο θεός να αναπαύσει την ψυχή σου».

Παναγιώτης Ασλανίδης, λυράρης: «Έφυγε από κοντά ας ένας ογκόλιθος του ποντιακού τραγουδιού, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που με τα τραγούδια του που θα μείνουν ανεξίτηλα στον χρόνο, διασκέδασε όλος ο ποντιακός χώρος και επί δεκαετίες ακόμα τα περισσότερα θα μείνουν διαχρονικά και θα τα τραγουδούν και οι νέοι. Καλό Παράδεισο συνεργάτη και κουμπάρε. Καλό σου ταξίδι. Θα σε θυμόμαστε πάντα».

Κώστας Παπουτσίδης, λυράρης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας: «Ένας μεγάλος βάρδος του ποντιακού τραγουδιού έφυγε από κοντά μας! Ένας τραγουδιστής που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με τη μοναδική του έκφραση! Με τον Χρήστο Παπαδόπουλο μεγάλωσε ολόκληρη γενιά ο οποίος άφησε ως σημαντική παρακαταθήκη τα τραγούδια του, πολλά από τα οποία εντάχθηκαν πλέον στην ποντιακή μουσική μας παράδοση.

Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ και θα έχω πάντα ως ιδιαίτερη ανάμνηση χαραγμένη βαθιά μέσα μου τα ανεπανάληπτα ποντιακά μουσικά ταξίδια που έκανε παρέα με τον ξεχωριστό αείμνηστο Χρήστο Χρυσανθόπουλο στο κέντρο “Ξενητέας” στη Θεσσαλονίκη που είχα την τύχη να ζήσω έντονα από τα εφηβικά μου χρόνια! Είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ κάποιες φορές μαζί του αλλά και να βιώσω σε γλέντια της παρέας το μεγαλείο της φωνής του. Φίλε Χρήστο καλό σου Ταξίδι! Λαφρύν να εν’ το χώμαν!».

Αντώνης Πιλαλίδης, τραγουδιστής: «Ο τραγουδιστής του “ΞΕΝΙΤΕΑ”. Αυτός που τραγούδησε τα μεράκια, τους καημούς και τις χαρές των Ποντίων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο… πέταξε… ψηλά, στην γειτονιά των αγγέλων. Καλό παράδεισο Κύριε Χρήστο. Η μνήμη σου στην καρδιά μας. Πάντα τίμι – τίμι θα μετρούμε…».

Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας – Συκεών: «Ο πρόεδρος Αντώνης Σαουλίδης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Χρήστου Παπαδόπουλου. Τεράστια πορεία!!! μεγάλη η προσφορά του στην μουσική Ποντιακή Παράδοση!!! Ένας ογκόλιθος!!! Οι ΜΕΓΑΛΟΙ δεν πεθαίνουν ποτέ…. καλό ταξίδι στην αιωνιότητα και ούτως ή άλλως θα ζεις για πολλούς αιώνες με τα τραγούδια σου!!!».

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: «Ο Πρόεδρος και το Δ. Σ. της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη βαθειά θλίψη του για το χαμό του Χρήστου Παπαδόπουλου. Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό στην Ποντιακή μουσική! Ο Χρήστος Παπαδόπουλος υπήρξε γνήσιος εκφραστής των σκοπών του Καρς. Ανεξίτηλα θα μείνουν τα τραγούδια του, η φωνή του. Όποιος πέρασε, έστω και μια φορά από τον θρυλικό “Ξενητεα”, γνώρισε τι θα πει ποντιακό γλέντι! Τώρα πήγε να συναντήσει τον μέγιστο συνεργάτη του Χρήστο Χρυσανθόπουλο για να μας τραγουδούν από ψηλά. ‘Λαφρά τα χώματα σ’ ! Αιωνία η μνήμη!».

Λάκης Σπυριδωνίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου: «1966 Φεβρουάριος. Μόναχο μαζί με τον αξέχαστο φίλο και αδερφό Χρυσανθοπουλο, Χριστο Παπαδοπουλε. Με τα τραγούδια σου. Μας συγκίνησες. Σε γνωρίσαμε, σ’ αγαπήσαμε όλοι και λίγο παραπάνω εμείς οι Καρσλιδες γιορτάσαμε μαζί τα είκοσι χρόνια του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου. Μια βραδιά που μας χαρίσατε που δεν ξεχνιέται. Φίλε. Καλό ταξίδι. Καλό παράδεισο στην γειτονιά των Αγγέλων. Εμείς δεν πρόκειται να σε ξεχάσουμε γιατί άφησες μια μεγάλη παρακαταθήκη με τα Τραγούδια σου στον Ποντιακό κόσμο. Σ’ ευχαριστούμε».

Κώστας Ζώης, πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς: «Πόσα, μα πόσα τραγούδια… τ’ αυτιά μας γεμάτα από δαύτα, παράλληλα με την ιδιαίτερη φωνή και ερμηνεία του… πόσες στιγμές… υπέροχες μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια με τους γονείς μας και τους φίλους τους και αργότερα ως νέοι, έφηβοι με τις δικές μας παρέες, τότε που η διασκέδαση ήταν εντελώς διαφορετική…

Όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν και έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, αυτό που βάζει τέλος μόνο στην επίγεια ύπαρξη μας, γιατί η παρακαταθήκη που αφήνει ο καθένας τον συνοδεύει στα βάθη των χρόνων και παράλληλα γίνεται οδηγός για τις επόμενες γενιές…

Εξάλλου, οι γίγαντες δεν πεθαίνουν ποτέ και πάντα στα μάτια μας έτσι θα φαίνονται όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν μεγαλώσουμε κι ‘μείς οι ίδιοι… Καλό ταξίδι Χρήστο Παπαδόπουλε… Καλό ταξίδι ερμηνευτή των παιδικών μας χρόνων… Θα βρεις το Χρυσανθόπουλο και όλη την παλιοπαρέα… Να τους δώσεις χαιρετίσματα… Σ ευχαριστούμε γι αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι… Καλή Ανάσταση!».

Φόρης Πεταλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.