ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Oλοκληρώθηκαν τα 24α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
Oλοκληρώθηκαν τα 24α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
17 Αυγ
0
Σχόλια

Oλοκληρώθηκαν τα 24α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία τα 24α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης
Ποντίων Πιερίας που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή 22 έως την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022.

Η παρουσία της νεολαίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, χιλιάδες κόσμος που παρευρέθηκε απόλαυσε τις 4ημερες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν και αυτές
ενταγμένες στο πλαίσιο εορτασμού των 90 χρόνων ίδρυσης του συλλόγου.

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του κλαρίνου και του αγγείου, μαζί με τους τραγουδιστές διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους φίλους και μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την αρωγή της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και του Δήμου Κατερίνης που στηρίζουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τους εξαίρετους Αλέξη Παρχαρίδη στο τραγούδι, Φάνη Κουρουκλίδη στη λύρα και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στο κλαρίνο. Επίσης στο τραγούδι και τη λύρα ήταν ο
Στέφανος Καλλιανίδης, ο Γιάννης Αμβροσιάδης στο αρμόνιο και ο Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς αφιερωμένους στο Καρς , υπό τους ήχους της λύρας και του κλαρίνου. Ο Πρόεδρος Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητική πλακέτα, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία
Μαύριδου, για τη στήριξη αλλά και τη συμβολή της στην προσπάθεια ανασύστασης του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου. Η ίδια ευχαρίστησε το σύλλογο, εξήρε το τεράστιο έργο που επιτελεί διαχρονικά η Ένωση Ποντίων στο πολιτισμό της Πιερίας, και αφιέρωσε την τιμητική πλακέτα στη μνήμη του πατέρα της, ο οποίος υπήρξε ιστορικό μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.

Το Σάββατο 23 Ιουλίου, καλεσμένος ήταν ο σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας «Ο Όλυμπος», παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς. Ακολούθησε ποντιακή βραδιά με τον υπέροχο πηγαίο ερμηνευτή Γιώργο Σοφιανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενος από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, ο Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και ο Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριακίδης εκθείασε το ανεκτίμητο έργο που επιτελεί ο σύλλογος στο Πολιτισμό αλλά και σε άλλους κοινωνικούς τομείς της Κατερίνης.

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης στο χαιρετισμό του εκ μέρος του Διοικητικού συμβουλίου έκανε ιστορική αναδρομή στο πολύτιμο και μοναδικό έργο που παρήγαγαν όλα τα Διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Ποντίων αναφέροντας την απόφαση της διοίκησης να τιμηθούν στα πρόσωπα των δύο Προέδρων της δεύτερης και τρίτης γενιάς όλα τα μέλη που υπηρέτησαν τον σύλλογο, με εξέχοντα τον επί σειρά ετών πρώην Πρόεδρο και θεμελιωτή του Πνευματικού-Πολιτιστικού κέντρου της Ένωσης Ποντίων κ. Μενέλαο Τερζόπουλο ο οποίος για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου.

Για το πλούσιο και καίριο έργο που προσέφερε στο σύλλογο όλα τα χρόνια τιμήθηκε η τέως Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ζαΐρα Λαζαρίδου που εμφανώς συγκινημένη παρέλαβε την τιμητική πλακέτα που της απένειμε.

Τέλος ευχαρίστησε θερμά όλους τους χορηγούς καθώς και όλους τους εθελοντές των εκδηλώσεων που πρόσφερα τον καλύτερο τους εαυτό.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η εκπρόσωπος της νεολαίας Ελένη Φωτιάδου, έκανε ένα καλωσόρισμα στη γιορτή νεολαίας, αναφερόμενη στην ουσία και τους στόχους της νεολαίας. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καταχειροκροτήθηκαν από τους  παρευρισκόμενους με την εμφάνιση τους ενώ ρίγη προκάλεσε η άψογη παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τον μοναδικό αξιόλογο Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, τον Άγγελο Βασιλειάδη στη λύρα, καθώς και με τους Ειρήνη Δελιανίδου στο τραγούδι, τον Νίκο Ποσναχίδη στη λύρα, τον Γιώργο Ζαπουνίδη στο αγγείο, τον Γιώργο Στοφορίδη στο λαούτο, τον Ηλία Ρακόπουλο στο αρμόνιο και τους Γιάννη Κοκελίδη και Σίμο
Συμεωνίδη στο νταούλι.

Την παρουσίαση των χορών και των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου των εκδηλώσεων έκανε η χοροδιδάσκαλος κ. Έφη Τουμπουλίδου.

Οι 4ημερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής  κωμωδίας Το αίμαν νερόν κι ίνεται, από τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού-μορφωτικού συλλόγου Ποντίων Άρδασσας, η οποία και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο. Παρουσιάστρια των εκδηλώσεων ήταν η κ. Αθηνά Μπουμπουλέντρα.

Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν εκθέσεις Φωτογραφίας του Πόντου «Πόντος, 3000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας» και του τμήματος Ζωγραφικής της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, Βιβλίου του βιβλιοπωλείου «ΝΕΣΤΩΡ» καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Πιερίας κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος και ο κ. Σάββας Χιονίδης , η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φάνης Τερζόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, Αντιδήμαρχος
κ. Γιώργος Κυριακίδης καθώς και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και ο σύλλογοι Μορφωτικός Σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας, Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Νέας Τραπεζούντας «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά», Ποντιακή θεατρική σκηνή Πιερίας, Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως, Εύξεινος Πόντος Κορινού, Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης, Ένωση  Ποντίων Φθιώτιδας, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών, Σύλλογος Ανδρομάχης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,  Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής Θεσσαλονίκης «Διογένης ο Σινωπεύς» και το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης.

Το Διοικητικό συμβούλιο ευχαριστεί την Αντιπεριφέρεια Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης για την πολύτιμη υποστήριξη τους στις εκδηλώσεις του συλλόγου και για την αγαστή συνεργασία καθώς και όλους τους χωροθέτες.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί όλα τα μέλη τους φίλους του συλλόγου που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις και κυρίως όλους τους μικρούς και μεγάλους εθελοντές της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.