ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Οι Πόντοι της Αυστραλίας γιορτάζουν και τιμούν την Παναγία Σουμελά και φέτος
Οι Πόντοι της Αυστραλίας γιορτάζουν και τιμούν την Παναγία Σουμελά και φέτος
(Φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Μελβούρνης «Ποντιακή Εστία»)
13 Αυγ
0
Σχόλια

Οι Πόντοι της Αυστραλίας γιορτάζουν και τιμούν την Παναγία Σουμελά και φέτος

Ο Δεκαπενταύγουστος για τους Πόντιους είναι μια σημαντική γιορτή που τιμούν τη μητέρα του Θεανθρώπου και προστάτιδά τους, τη Σουμελά Παναγία, τη Μεγαλόχαρη, τη Χρυσοθρονισμέντσα. Η Παναγία υπήρξε πηγή θάρρους και δύναμης για τους Έλληνες του Πόντου στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους και συνεχίζει να είναι το πνευματικό σύμβολο τους.

Το 386 μ.Χ. οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας Αθηνιώτισσας στην Ιερά Μονή της Παναγιάς Σουμελάς, ένα μοναστήρι χτισμένο στα βράχια του όρους Μελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας. Το όνομα Σουμέλα προέρχεται από την έκφραση «στο Μελά (όρος)» όπου παρέμεινε ως «Παγαΐα Σουμελά» (Σου=στο). Μετά την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό από τα πατρογονικά τους εδάφη, οι Πόντιοι ίδρυσαν ένα νέο μοναστήρι στο Βέρμιο, στη Καστανιά Ημαθίας, όπου τοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας. Όπως και στον Πόντο, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου με μεγάλη πανηγυρική ατμόσφαιρα και πλούσια πολιτιστικά δρώμενα.

Στην Αυστραλία, έφτασε αντίγραφο της εικόνας και συγκεκριμένα στην Μελβούρνη το 1972. Με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ενέργειες του πατρός Αντωνίου Αμανατίδη, ανεγέρθηκε ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Παναγία Σουμελά στο «East Keilor» και η Θεοτόκος πλέον έχει το δικό της σπίτι.

Φέτος τα Ποντιακά σωματεία τιμούν και γιορτάσουν την Παναγία Σουμελά με μια σειρά εκδηλώσεων.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Φαγοπότ – ποντιακή βραδιά με πλούσιο ποντιακό μουσικό πρόγραμμα από ντόπιους μουσικούς και την παρουσίαση του μικρού χορευτικού συγκροτήματος της «Ποντιακής Εστίας». Ώρα έναρξης, 19:00 στις εγκαταστάσεις της «Ποντιακής Εστίας», 540 Sydney Rd, Brunswick, Vic.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη σύμβουλο Κωνσταντίνα Κουρεμένου στο 0410 103 332.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Παρακάθ – πλούσιο πανηγυρικό πρόγραμμα με ειδική εμφάνιση του καλλιτέχνη Χρήστου Ξανθόπουλου από Ελλάδα και νόστιμα εδέσματα. Ώρα έναρξης, 19:00 στο κτήριο της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά», 18 Spring St, Thomastown, Vic.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον πρόεδρο Γιάννη Τριανταφυλλίδη στο 0488 288 508.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 Νότια Αυστραλία

Χορός – μια βραδιά γεμάτη γλέντι. Παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων της Ποντιακής Αδελφότητας «Αγίου Γεωργίου» (Western Australia) και καταξιωμένους καλλιτέχνες από Περθ και Μελβούρνη. Ώρα έναρξης, 19:00 στο κτίριο «Alexander the Great», 49 Homer St, Inglewood, WA.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον αντιπρόεδρο Νίκο Κεσκινίδη στο 0400 203 410.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Πανηγύρι – Μια μέρα γεμάτη μουσική, παράδοση, γλέντι όπως ακριβώς στον «Αλησμόνητο Πόντο». Παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων της παροικίας και πολύ διασκέδαση. Ώρα έναρξης, 13:00 στις εγκαταστάσεις της «Ποντιακής Εστίας», 540 Sydney Rd, Brunswick, Vic. Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη σύμβουλο Παρθένα Τσομπανοπούλου στο 0409 850 109.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.