ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ολοκληρώθηκε το διήμερο πανηγύρι των «Ακριτών» Ασπροπύργου (φωτο)
Ολοκληρώθηκε το διήμερο πανηγύρι των «Ακριτών» Ασπροπύργου (φωτο)
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
30 Ιούν
0
Σχόλια

Ολοκληρώθηκε το διήμερο πανηγύρι των «Ακριτών» Ασπροπύργου (φωτο)

Με την ευχή «… να μην αντιμετωπίσει η κοινωνία μας ποτέ ξανά τέτοια προβλήματα» ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» έζησε μία από τις πιο συγκλονιστικές και συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του, την Κυριακή 12 και Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Το ποντιακό πανηγύρι προς τιμήν της εορτής της Αγίας Τριάδος πραγματοποιήθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας του covid-19, με την προσέλευση του κόσμου να ήταν αθρόα και τις δύο μέρες. Πάνω από 5.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στο γεγονός το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του κορονοϊού αλλά και στην επέτειο των 100 ετών από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Τα συναισθήματα των «Ακριτών» προς τα μέλη και τους φίλους του ξεχείλιζαν κι αυτό φάνηκε με την εντυπωσιακή έναρξη του διήμερου πανηγυριού. Με την αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε να προβάλεται στην οθόνη και τα δεκάδες πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό του Θριάσιου Πεδίου ύστερα, ο κόσμος αντάμωσε, έσμιξε και πάλι υπό τους ήχους της ποντιακής μουσικής και χόρεψε ομάλ’ κερασουντέικο στους κύκλους της μνήμης και της αγάπης των «Ακριτών».

Ακολούθως το χορευτικό παρουσίασε αντιπροσωπευτικούς ποντιακούς χορούς από όλη την επικράτεια του Πόντου, με κορωνίδα τον χορό σέρρα, στον οποίο έγινε μια μυσταγωγία μέσα από κείμενα, τραγούδι και αφηγήσεις.

Στη λύρα το συνόδευσε ο Νίκος Σοφιανίδης, στο νταούλι ο Δημήτρης Αδελφόπουλος, στο αγγείο και τη φλογέρα ο Παντελής Νικολαΐδης, ενώ το πλαισίωσε με την μοναδική φωνή του, ο καταξιωμένος —δικός μας—, Στάθης Νικολαΐδης. Πάντα όλα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της χοροδιδασκάλας Ελένης Σοφιανίδου.

Την δεύτερη και τελευταία μέρα του πανηγυριού παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Μικράς Ασίας —τιμητικά λόγω της 100ής επετείου από τη Μικρασιατική Καταστροφή—παρουσίασε το χορευτικό του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ασπροπύργου, ενώ δύο από τα χορευτικά τμήματα των «Ακριτών», το μικρό αρχάριο και μικρό προχωρημένο, παρουσίασαν ποντιακούς χορούς. Συγκίνησαν τον κόσμο, όταν πριν από την εμφάνισή τους, τέσσερα χάταλα στάθηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν κειμήλια των προγόνων τους (συμβολικά μια εικόνα της Παναγίας και του Χριστού, ένα σάλι, μια φωτογραφία κι ένα κλειδί), σε μια προσπάθεια διατήρησης της μνήμης. Ακόμα περισσότερο τον συγκίνησαν όταν παρουσίασαν τα αγουρόπα το «γόνατο» στη σέρρα και ύστερα δύο Ποντιόπουλα φώναξαν ως τα πέρατα της οικουμένης «Η Ρωμανία κι’αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», αποσπώντας και το θερμό χειροκρότημα. Τα χάταλα συνόδευσαν ο Γιάννης Τσομίδης και ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης στη λύρα, ο Γιάννης Χαριτίδης στο νταούλι και ο Αλέξης Παρχαρίδης με τον Μπάμπη Ιωακειμίδη στο τραγούδι.

Κατά το διήμερο των εκδηλώσεων το καλωσόρισμα και τις προσφωνήσεις έκανε η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Πελαγία Τσούλφα, ενώ τους εναρκτήριους χαιρετισμούς ο πρόεδρος των «Ακριτών» Γιάννης Σεπτούχα. Τις αφηγήσεις της πρώτης ημέρας έκανε η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Αθηνά Σωτηριάδου, ενώ επίτιμος παρουσιαστής ήταν ο Λάζος Τερζάς.

Επίσης, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους και τη συνεργασία τους με τον σύλλογο ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, οι χοροδιδασκάλισσες των «Ακριτών» Ελένη Σοφιανίδου και Ελένη Δανιηλίδου, ο πρώην χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Βασίλης Καρυοφυλλίδης —ο οποίος σκηνοθέτησε το διήμερο πολιτιστικό γεγονός—, καθώς και τα σωματεία Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», Μουσικοχορευτική και Πνευματική Εστία Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου —τις πλακέτες παρέλαβαν οι Σοφία Σαββίδη, Κουνατίδου Γιώτα και Παναγιωτοπούλου Σπυριδούλα αντίστοιχα—, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο πρόσωπο του ηθοποιού Λάζου Τερζά, στον οποίον —επίσης— απονεμήθηκε πλακέτα.

Το διήμερο των εκδηλώσεων έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τους: Στάθη Νικολαΐδη, Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργο Σιαμλίδη και Μπάμπη Ιωακειμίδη στο τραγούδι, Γιώργο Ατματσίδη, Λευτέρη Καμενίδη, Κώστα Τυρεκίδη και Νίκο Σοφιανίδη στη λύρα, Χρήστο Μαυρίδη στο νταούλι, Παντελή Νικολαΐδη στο αγγείο και Κώστα Φουλίδη στα πλήκτρα.

Το διήμερο ποντιακό πανηγύρι έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Ασπροπύργου.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: δήμαρχος Ασπροπύργου Νικόλαος Μελετίου και όλο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βαρυθυμιάδης Γεώργιος, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Μπούρα Αθανάσιο η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου, Υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Αττικής Γεώργιος Κώτσηρας, βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Δυτικής Αττικής Λιάκος Ευάγγελος, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού-Νεολαίας Μαυρίδη Σοφία, πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ασπροπύργου Παπαδόπουλος Αναστάσιος, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Τεχνικών Υπηρεσιών Σαββίδης Παντελής, πρόεδρος Οργανισμού Άθλησης Φροντίδας Νεολαίας & Τρίτης Ηλικίας  Κατσαρός Ιωάννης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ψωμιάδης Μιχαήλς, αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών Καραμπούλας Αντώνιος, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φίλης Γεώργιος, πρόεδρος Τηλεοπτικής Επιχείρησης ATTICA TV Καγιάς Δημήτριος, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας & Τμημάτων Πολεοδομίας Μπουραντάς Μελέτιος, αντιδήμαρχος Ανθρωπίνων Πόρων & Δημοτικής Αστυνομίας Παπαδόπουλος Δημήτριος, πρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πηλιχού Γεωργία.

Επίσης, παρευρέθηκαν τα αδελφά Σωματεία:Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος», Πνευματική και Μουσικοχορευτική Εστία Ποντίων & Φίλων «Ο Καύκασος», Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης», Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα», Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Η Ποντιακή Λύρα», Ένωση Ποντίων Περιστερίου, Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» και το Σύνδεσμο Φιλάθλων της «Ελλάς Ποντίων».

«Ραντεβού το 2023, στο γνωστό μέρος!» Δήλωσαν τα μέλη των «Ακριτών».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.