ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έρχεται ο «25ος Ακριτικός Κύκλος» από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης — Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Έρχεται ο «25ος Ακριτικός Κύκλος» από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης — Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
28 Ιούν
0
Σχόλια

Έρχεται ο «25ος Ακριτικός Κύκλος» από τους «Ακρίτες» Σταυρούπολης — Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ετήσια εκδήλωση ποντιακού συλλόγου εδώ και 25 χρόνια —εκτός από το 2020 που λόγω πανδημίας αναβλήθηκε— επιστρέφει!!!

Ο «25ος Ακριτικός Κύκλος» από το Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» θα διαρκέσει φέτος από την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 04 Ιουλίου 2022.

Αλλάζει μέρος φέτος
Κάθε χρόνο ο «Ακριτικός Κύκλος» πραγματοποιείται στο στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά». Φέτος αυτό αλλάζει καθώς ο χώρος του πρώην στρατοπέδου είναι πλέον εργοτάξιο, αφού πραγματοποιούνται εργασίες για τη μετατροπή του σε μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια. Λόγω των εργασιών και προκειμένου να μη χτυπήσει κάποιος από τους παραβρισκόμενους, ο εργολάβος απαγόρευσε να γίνουν στο πρώην στρατόπεδο οι εκδηλώσεις.

Τελικά, μετά από χορηγία του Δήμου Παύλου Μελά και της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας και υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος ο 25ος Ακριτικός Κύκλος θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Παύλου Μελά, το οποίο βρίσκεται πίσω από το κτήριο του δημαρχείου (κόκκινο κτήριο).

Η είσοδος θα γίνεται από την οδό Καραολή και Δημητρίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 21:00 και θα διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπως συνήθως.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Μια σειρά πολύ γνωστών τραγουδιστών της ποντιακής μουσικής αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών του χώρου θα «παρελάσουν» από τη σκηνή του 25ου Ακριτικού Κύκλου:

Πέμπτη 30 Ιουνίου: Αλέξης και Τάσος Παρχαρίδης στο τραγούδι, Γιώργος Εμμανουηλίδης, Φάνης Κουρουκλίδης και Κώστας Ταμουρσίδης στη λύρα, Βασίλης Φωλίνας στο αγγείο, Στέφανος Πεγκλίδης στο νταούλι και Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα

Παρασκευή 01 Ιουλίου: Δημήτρης Καρασαββίδης και Γιάννης Γκόσιος στο τραγούδι, Γιώργος Πουλατζακλής στον κεμανέ και το τραγούδι, Δημήτρης Ξενιτόπουλος και Αβραάμ Γκόσιος στη λύρα, Στέφανος Πεγκλίδης στο νταούλι και Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα

Σάββατο 02 Ιουλίου: Αντέμ Εκίζ Μπεσκιοϊλου και Κώστας Καλούσης στο τραγούδι, Φίλιππος Κεσαπίδης στη λύρα, Στέφανος Πεγκλίδης στο νταούλι και Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα

Κυριακή 03 Ιουλίου: Γιάννης Τσιτιρίδης και Στάθης Παυλίδης στο τραγούδι, Θωμάς Μπαϊρακτάρης και Δημήτρης Ξενιτόπουλος στη λύρα, Γιώργος Ιακωβίδης στο κλαρίνο, Στέφανος Πεγκλίδης στο νταούλι και Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα.

Δευτέρα 04 Ιουλίου: Θεόφιλος Πουταχίδης στη λύρα και το τραγούδι, Κώστας Πετρίδης στο τραγούδι, Περικλής Μιχαϊλίδης στη λύρα, Στέφανος Πεγκλίδης στο νταούλι και Γιώργος Καραϊωάννου στα πλήκτρα.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης εκδήλωσης θα παίξουν λύρα παιδιά των «Ακριτών του Πόντου», θα παίξουν ποντιακά τραγούδια τα μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου του συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πουλαντσακλή, θα παρουσιάσουν ποντιακούς χορούς τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, ενώ θα ανέβει στη σκηνή και η χορωδία των «Ακριτών του Πόντου».

Επίσης, όσοι επισκεφθούν τον 25ο Ακριτικό Κύκλο θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε εκθέσεις βιβλίων, να θαυμάσουν έργα ζωγραφικής και είδη λαϊκής παραδοσιακής ποντιακής τέχνης και βέβαια να απολαύσουν τα πιο γνωστά εδέσματα της ποντιακής κουζίνας, όπως ωτία και πιροσκί.

Ακολουθεί απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου των «Ακριτών»:
«Το πρόγραμμα του 25ου ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ, είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής που διανύουμε και θα πραγματοποιηθεί με βάση τα μέτρα που ισχύουν για την πανδημία και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Το πρόγραμμα αποτελείται από: χορευτικά, χορωδία, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων, ζωγραφικής, είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας. Η ποντιακή μουσική θα έχει την τιμητική της και πόντιοι καλλιτέχνες θα μας ταξιδέψουν νοερά στη γη του Πόντου, ενώ δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι εκδηλώσεις έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Έρχονται για να δηλώσουν προς όλους ότι εκατό χρόνια μετά οι απόγονοι των προσφύγων αποτελούν ένα μεγάλο και δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού. Σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της παράδοσης οι απόγονοι των προσφύγων θυμούνται και θα θυμίζουν σε όλους το μεγαλείο του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Είμαστε ακόμη εδώ και συνεχίζουμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή με το ίδιο μεράκι, την αδιάκοπη προσπάθεια για τη διάσωση και διατήρηση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στήριγμα της ανιδιοτελούς μας προσπάθειας η δική σας αγάπη, συμπαράσταση και υποστήριξη.»

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.