ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επίσκεψη Ποντίων της Μελβούρνης στην Αδελαΐδα
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επίσκεψη Ποντίων της Μελβούρνης στην Αδελαΐδα
(Φωτ.: neoskosmos.com)
23 Ιούν
0
Σχόλια

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επίσκεψη Ποντίων της Μελβούρνης στην Αδελαΐδα

Η «Ποντιακή Εστία» ταξίδεψε στη Νότια Αυστραλία, καλεσμένη της ποδοσφαιρικής ομάδας Pontian Eagles, με πολυμελή αποστολή και σχεδόν όλα τα τμήματά της.

H Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτώριας «Ποντιακή Εστία» ταξίδεψε στη Νότια Αυστραλία, ως καλεσμένη της ποδοσφαιρικής ομάδας Pontian Eagles, με πολυμελή αποστολή και σχεδόν όλα τα Τμήματά της, συμμετέχοντας και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πραγματοποίηση ενός πολιτιστικού τριημέρου και πραγματοποιώντας συναντήσεις ουσίας και σχεδιασμού για το άμεσο μέλλον.

Την αποστολή συνόδευσε σχεδόν ολόκληρο το Δ.Σ του Συλλόγου. Επίσης, στην αποστολή συμμετείχαν η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Συμέλα Σταματοπούλου, η γραμματέας κ. Μαίρη Κωνσταντίνου, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας κ. Λίτσα Αθανασιάδη, και η αντιπρόεδρος κ. Παρθένα Τσομπανοπούλου.

Η αποστολή στην πόλη της Αδελαΐδας έφτασε τμηματικά, ανάλογα με το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης και το αντικείμενο της ημέρας.

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το Εργαστήρι Ποντιακών Χορών από την ομάδα των χοροδιδασκάλων της Ποντιακής Εστίας με επικεφαλής και συντονίστρια την χοροδιδάσκαλο, Παρθένα Τσομπανοπούλου. Τα συμπεράσματα ήταν θετικά και οι συμμετέχοντες το αγκάλιασαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέληση για μάθηση.

Το Σάββατο, 12 Ιουνίου, ενώθηκαν πλέον και τα υπόλοιπα μέλη των ομάδων των χορευτών και των μουσικών όπως και την ομάδα των γονέων που συνόδευαν την αποστολή. Το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλο παραδοσιακό γλέντι. Αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητοι χαιρετισμοί των προέδρων των αδελφών ποντιακών σωματείων, έγινε και η ανταλλαγή δώρων.

Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που είπε η πρόεδρος των Ποντίων της Αδελαΐδας, κ. Νάζαρετ Ναλπαντίδου, τονίζοντας την χαρά της για την παρουσία της Ποντιακής Εστίας και την επιτυχία του εργαστηρίου χορού της προηγούμενης ημέρας. Οι λυράρηδες, τραγουδιστές και νταουλτζήδες, Στέφανος Λεβογιάννης, Κωνσταντίνος Κωστίδης, Νίκος Πιλτικίδης, Δημήτρης Τσομπανόπουλος, Γιάννης Πηλαλίδης και Μιχάλης Βασιλείου στην φλογέρα, όπως και η Δέσποινα Λεβογιάννη, στο αγγείο, ταξίδεψαν τους διασκεδαστές στον αλησμόνητο Πόντο με όμορφη παραδοσιακή μουσική των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 13 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης της Μελβούρνης εκκλησιάστηκαν στην Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου όπου τελέσθηκε θεία λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σινώπης, κ. Σιλουανού, με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου.

Στην συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών και τόνισε την χαρά του και τα αληθινά του συναισθήματα, όπως και την επιθυμία του να επισκεφθεί τα ευλογημένα χώματα της αλησμόνητης πατρίδας παροτρύνοντας τα ποντιακά σωματεία να το κάνουμε όλοι μαζί.

Ακολούθως, η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας της «Χρυσοθρωνισμέντσας», όπως την αποκαλούν οι Πόντιοι, την οποία δέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας πρόσφερε στον Επίσκοπο αναμνηστικό αγαλματίδιο του George Divine Treloar. Μετά, ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, Γιάννης Πηλαλίδης, αφού ευχαρίστησε τον επίσκοπο Σινώπης για την φιλοξενία, μίλησε για την σπουδαιότητα της επιλογής του Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου, να επιλέξει δύο επισκόπους δίνοντάς τους περιοχές με ονόματα από την αλησμόνητη πατρίδα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ο χορός της ποντιακής ποδοσφαιρικής ομάδας Pontian Eagles, στην κατάμεστη αίθουσα της Χιακής Αδελφότητας. Ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Ελευθέριος Καλαϊτζίδης, ευχαρίστησε την Ποντιακή Εστία για την άμεση ανταπόκριση της στο κάλεσμά του και ευχήθηκε για μελλοντική συνεργασία ακόμη μεγαλύτερη.

Με τη σειρά της, η κ. Λίτσα Αθανασιάδη, εκ μέρους των παρευρισκόμενων συλλόγων της Μελβούρνης, βαθιά συγκινημένη, μίλησε για την συνεργασία των δύο οργανισμών που κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν ήρθαμε εδώ πρώτη φορά και θα ξαναέρθουμε εδώ, όποτε το ζητήσετε. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μία συνεργασία που έχει αληθινές και πραγματικές βάσεις. Είμαστε εδώ, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλουμε».

Η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Συμέλα Σταματοπούλου, στον χαιρετισμό της, τόνισε τη σπουδαιότητα της ύπαρξης αυτής της ομάδας και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στα πολιτιστικά δρώμενα, παραδίδοντας τους ένα συμβολικό δώρο, τον Αετό της Σινώπης που φιλοτέχνησε και επιμελήθηκε ο κ. Στέφανος Ελευθεριάδης.

Την Δευτέρα, 13 Ιουνίου, τελευταία μέρα, μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν το μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που έχει τοποθετηθεί σε έναν χώρο των κοιμητηρίων της πόλης αφού είναι γνωστό ότι η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας πρωτοστάτησε και αναγνώρισε το έγκλημα κατά του Ελληνισμού.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.