ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Επίδαυρος «ταξίδεψε» στον Πόντο (φωτο)
Η Επίδαυρος «ταξίδεψε» στον Πόντο (φωτο)
(Φωτ.: Φάρος Ποντίων Πατρών)
07 Ιούν
0
Σχόλια

Η Επίδαυρος «ταξίδεψε» στον Πόντο (φωτο)

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική και πολιτιστική αποστολή του Φάρου Ποντίων Πάτρας στο Δήμο Επιδαύρου στις 12 και 13 Μαΐου 2022, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο γενέθλιο τόπο του Ελληνικού Συνταγματισμού, ο πολιτισμός συγκεντρώνει πάντα το ενδιαφέρον του κοινού και αυτό έγινε ορατό στις δύο ανοιχτές εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο μώλο της Αρχαίας Επιδαύρου και στο βυζαντινό μνημείο του Αγίου Ιωάννη στο Λυγουριό.

Ντόπιοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, έκαναν μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην πορεία των Ελλήνων του Πόντου, γνώρισαν τα ιδιαίτερα έθιμά τους μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Φάρος Ιστορίας και απόλαυσαν ένα δυναμικό χορευτικό πρόγραμμα.

Εκτός αυτού, οι τάξεις των δημοτικών σχολείων Λυγουριού και Αγίου Δημητρίου άνοιξαν τις πόρτες τους και πάνω από 100 ενθουσιώδεις μαθητές και μαθήτριες ταξίδεψαν σε όλη την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Είχαν δε, την τύχη να έρθουν σε άμεση επαφή με τα στοιχεία της παράδοσης των Ποντίων, αφού τραγούδησαν στα ποντιακά με τη συνοδεία λύρας, δοκίμασαν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους και στο τέλος ενώθηκαν σε ένα μεγάλο χορευτικό κύκλο!

Η πρωτοβουλία του Δήμου Επιδαύρου να προβάλλει αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού έτυχε θερμής αποδοχής από τους εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινότητα και αυτό μετουσιώθηκε σε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού και εδραίωσε ουσιαστικά σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Στο επετειακό έτος που διανύουμε, και όχι μόνο, θα ήταν σημαντικό τέτοιες δράσεις να βρουν μιμητές, και ο Φάρος Ποντίων είναι και θα είναι πάντα κοντά στους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν τις παραδόσεις των Ποντίων και έτσι να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη!

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.