ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Συγκίνηση στην Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας από την «Τραπεζούντα» Φυλής (φωτο, βίντεο)
Συγκίνηση στην Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας από την «Τραπεζούντα» Φυλής (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)
26 Μάι
0
Σχόλια

Συγκίνηση στην Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας από την «Τραπεζούντα» Φυλής (φωτο, βίντεο)

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαΐου 2022, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού η εκδήλωση μνήμης για τα 103 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που οργάνωσε ο Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», στον αύλειο χώρο της πολιτιστικής του στέγης.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Παπαδόπουλος, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του «για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί» και υπογράμμισε πως «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή την ιστορία και την παράδοσή μας και να αγωνιζόμαστε να αναγνωριστεί διεθνώς το έγκλημα αυτό».

Ο πρόεδρος της «Τραπεζούντας» Φυλής, Γιάννης παπαδόπουλος (φωτ.: Παναγιωτόπουλος Πέτρος)

«Είναι πολύ βαριά η σημερινή ημέρα για τον Ελληνισμό και δύσκολα βγαίνουν τα λόγια για να περιγράψει κανείς το μέγεθος των διωγμών και των βασανιστηρίων που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου» υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τονίζοντας πως είναι καθήκον μας να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη τους ενώ ευχήθηκε να μην υπάρξει ποτέ ξανά και πουθενά στον κόσμο άλλη γενοκτονία.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού της Παναγίας της Κανάλας, πατέρας Συμεών Αδάχτυλος, ο οποίος εξομολογήθηκε με συγκίνηση στον κόσμο πως έχει επισκεφθεί τον Πόντο και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την πληθώρα των συναισθημάτων που του γεννήθηκαν πατώντας τα ιερά χώματα των προγόνων του.

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ και συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης σε μια συγκλονιστική ομιλία περιέγραψε βήμα βήμα όλες τις ιστορικές συγκυρίες και πρακτικές που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τη χαμένη ευκαιρία της Ελλάδος να παίξει για πρώτη φορά καθοριστικό ρόλο στην περιοχή αλλάζοντας τις ισορροπίες και τα δεδομένα της μεταοθωμανικής περιόδου.

«Η μικρασιατική καταστροφή είναι ίσως η μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστησαν οι Έλληνες από τότε που εμφανίζονται στην ιστορία. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή γιατί για πρώτη φορά παύουν να υπάρχουν Έλληνες και στην ανατολική ακτή του Αιγαίου. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που το Αιγαίο μένει μετέωρο» υπογράμμισε ο κ. Αγτζίδης.

Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά, παιδιά του συλλόγου που παρουσίασαν δρώμενο προς τιμήν των νεκρών του Πόντου. Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο γενοκτονίας και ένα Πυρρίχιο που χόρεψαν άνδρες του χορευτικού τμήματος του συλλόγου.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωσαν παρευρέθηκαν οι: Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώτσηρας Γιώργος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νπούρας Αθανάσιος, Γενική Γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Σωτηριάδου Αθηνά.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.