ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας στο Μαυρόβατο Δράμας
Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας στο Μαυρόβατο Δράμας
(Φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυρόβατου Δράμας «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
03 Μάι
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας στο Μαυρόβατο Δράμας

Σε ένα κλίμα νοσταλγίας και συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Δράμας, η 2η Συνάντηση Ποντιακής Λαογραφίας με θέμα: «Η Λαμπρή, μέσα από την καθαρτήρια οδό της Σαρακοστής και την άφατη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας» που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαυρόβατου Δράμας «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς».

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στον δάσκαλο και συγγραφέα Σάββα Παπαδόπουλο που αφιέρωσε όλη την ζωή του στην παράδοση των Ποντίων, μελέτησε τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου καταγωγής του, το Καρακούρτ Κάρς, Μαυρόβατο Δράμας.

Την θεματική ενότητα κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους οι ομιλητές:

  • Λένα Σαββίδου: Ερευνήτρια Ποντιακής Λαογραφίας, με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς»
  • Φανή Δημητριάδου: Πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΣ, απόφοιτος Ιστορίας Εθνολογίας ΔΠΘ με θέμα: «Αποκριά Εμπονέστα έως την Λαμπρή», μέσα από καταγραφές από κατοίκους του Μαυροβάτου.
  • Ο Σαχανίδης Κυριάκος συγγραφέας και ποιητής της ποντιακής διαλέκτου, απήγγειλε από το έργο του «Εβδομάδα Παθεμάτων» το τροπάριο της Κασσιανής στην ποντιακή διάλεκτο.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας , υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του Γεροντίδη Μιχάλη.

Την εκδήλωση παρουσίασε με ιδιαίτερη συγκίνηση η κ. Σοφία Καμπουρίδου η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δράμας Μαμσάκος Χριστόδουλος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Σαχινίδου Τσαρτσίδου Χριστίνα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροβάτου Συμεωνίδης Ανέστης.

Η εκδήλωση προβλήθηκε την Κυριακή των Βαΐων από την τηλεόραση του Στάρ Βορείου Ελλάδος, στις 15:30.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.