ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θυρανοίξια για τον Ι.Ν. Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο (φωτο, βίντεο)
Θυρανοίξια για τον Ι.Ν. Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: imab.gr)
13 Απρ
0
Σχόλια

Θυρανοίξια για τον Ι.Ν. Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο (φωτο, βίντεο)

Ύστερα από 5 χρόνια εργασιών και σχεδόν δυόμιση δεκαετίες από την εκφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομο της φράσης «εδώ πρέπει να χτιστεί Σουμελά», πραγματοποίηθηκαν την Παρασκευή 08 Απριλίου 2022, τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Παναγίας Σουμελά στον Ασπρόπυργο.

Ο συν Θεώ μεγαλοπρεπής Ναός της Κυρίας Θεοτόκου άνοιξε τις πύλες του με την πάνδημη συμμετοχή κλήρου και λαού προκειμένου να αποδίδεται εν αυτώ η κατά το μέτρον του δυνατού πρέπουσα δόξα και τιμή στην Βασίλισσα των Αγγέλων, την Θεόστεπτη Σουμελιώτισσα.

Στις 15:45 περίπου, ο Σεβασμιώτατος αφίχθη μετά της Ιεράς Εικόνος σε οδό πλησίον του Ιερού Ναού όπου ανέμεναν οι κληρικοί, νέοι, νέες και παιδιά ενδυδυμένοι παραδοσιακές και εκκλησιαστικές φορεσιές. Η Εικόνα τοποθετήθηκε στο ξυλόγλυπτο κουβούκλιο από τον Σεβασμιώτατο. Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Ασπροπύργου και των Ιεροψαλτών που έψαλλαν το ειδικό Απολυτίκιο της Σουμελά και τμήματα της Ιεράς Παρακλήσεως, συντεθείσης υπό του λογιωτάτου κ. Αντωνίου Μάρκου, το κουβούκλιο βασταζόμενο από άνδρες ενδεδυμένους με την ποντιακή φορεσιά, ανήλθε την Λεωφόρο Καραμανλή και εισήλθε με πομπή στην αυλή του Ναού. Πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Γ.Ο.Χ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Καλλίνικος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς και Σαλαμίνος κ. Γερόντιος, Θεσσαλονίκης κ. Γρηγόριος και Δημητριάδος κ. Φώτιος υποδέχθηκαν την Σουμελιώτισσα στο νέο της Οίκο.

«Δίχως καμία οικονομική δυνατότητα, το έργο αυτό μέσα σε πέντε έτη θεμελιώθηκε και ολοκληρώθηκε μέρα με τη μέρα», σημείωσε ο κ. Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν «καρπό των κόπων ανθρώπων που μια ζωή τα χέρια τους έσταζαν αίμα από την εργασία».

Σημείωσε ακόμα ότι είναι μέρα ελπίδας, «διότι η Παναγία που ευλόγησε να χτιστεί το σπίτι Της, θα είναι κοντά μας και θα μας στηρίζει».

Παρόντες στην τελετή των θυρανοιξίων και αργότερα στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ήταν η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθηνά Σωτηριάδου, παιδιά των κατηχητικών και των κατασκηνώσεων, ιεροψάλτες, αλλά και μέλη των Συλλόγων: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου, Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων και  Ένωση Ποντίων και Φίλων Μάνδρας «Οι Διόσκουροι»

Δείτε παρακάτω βίντεο από τα Θυρανοίξια:

Δείτε εδώ όλες τις φωτογραφίες από τα Θυρανοίξια.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.