ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Πόντου Έμπνευσις»: Προκήρυξη Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από την ΠΟΕ
«Πόντου Έμπνευσις»: Προκήρυξη Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από την ΠΟΕ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
06 Απρ
0
Σχόλια

«Πόντου Έμπνευσις»: Προκήρυξη Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού από την ΠΟΕ

Σημαντικές πνευματικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στον Πόντο, αλλά και μετέπειτα στην Ελλάδα, αποτύπωσαν με την «πένα» τους σκέψεις, αξίες και ιδέες που διδάσκουν πολιτισμό μέχρι και σήμερα. Ανέκαθεν, επώνυμοι και ανώνυμοι δημιουργοί υμνούσαν έντεχνα και λογοτεχνικά, ακόμη και τραγουδώντας σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, την πατρίδα, τον πόνο, το θάνατο, τον έρωτα, την ξενιτειά, τη φύση, την οικογένεια, τις συνήθειες των ανθρώπων, την ιστορία τους.

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια από την οριστική μεταφύτευση των Ποντίων και της γλώσσας τους στη Μητέρα Πατρίδα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ.) προκηρύσσει τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, «Πόντου Έμπνευσις», τον οποίο στοχεύει να καθιερώσει, ώστε να δημιουργήσει και να εδραιώσει ένα περιβάλλον ανάδειξης νέων δημιουργών και δημιουργιών σχετικών με τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ποντιακή διάλεκτο. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε το έργο εμβληματικών προσωπικοτήτων της λογοτεχνίας που τίμησαν τη γλώσσα και την παράδοσή μας.

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

  • Ποίηση στην ποντιακή: Ελεύθερο θέμα (από 8 έως 30 στίχους, σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα). Βραβείο: «Φίλων Κτενίδης»
  • Πεζογραφία στην ποντιακή: Ελεύθερο θέμα (ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις).
    Βραβείο: «Παντελής Μελανοφρύδης»
  • Ποίηση στη νεοελληνική: Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου» (από 8 έως 30 στίχους, σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα).
    Βραβείο: « Κ. Π. Καβάφης»
  • Πεζογραφία στη νεοελληνική: Θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου» (ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις).
    Βραβείο: «Δημήτρης Ψαθάς»

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που ορίζεται από τους διοργανωτές του διαγωνισμού και αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες, πραγματικούς γνώστες της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων.

Για τον αδιάβλητο χαρακτήρα του διαγωνισμού, θα τηρηθεί η «διπλά τυφλή μέθοδος». Τα αρχεία των διαγωνιζόμενων θα δοθούν ανώνυμα στην κριτική επιτροπή.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και στις σελίδες που διατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, θα πραγματοποιηθεί Τελετή Απονομής, στην οποία θα αποδοθούν τα βραβεία στους διακριθέντες, καθώς και αναμνηστικά διπλώματα στους λοιπούς συμμετέχοντες.

Στόχοι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι η έκδοση των διακριθέντων έργων σε έναν συλλογικό τόμο και η καθιέρωση του εν λόγω διαγωνισμού.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Α) Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι γράφουν στη Νέα Ελληνική και στην Ποντιακή και διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Β) Τα έργα θα είναι γραμμένα απαραίτητα στην ποντιακή και στη νεοελληνική γλώσσα, αναλόγως με την κατηγορία στην οποία επιθυμεί να διαγωνιστεί ο κάθε συμμετέχων. Από τους κριτές θα λαμβάνεται υπόψη και η ορθογραφία.
Γ) Τα έργα πρέπει να είναι πρωτογενή και αδημοσίευτα σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, διαδίκτυο).
Δ) Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος με ένα έργο τους ανά κατηγορία, αλλά και με έργα τους σε όλες τις κατηγορίες (συνολικά από μία έως και τέσσερις συμμετοχές), τηρώντας για κάθε συμμετοχή ξεχωριστά τους όρους που ακολουθούν και αναφέρονται αναλυτικά (π.χ. υποψηφιότητα σε δύο κατηγορίες, δύο e-mail, κ.ο.κ.). Το αρχείο που θα επισυνάπτεται στο e-mail θα βρίσκεται σε μορφή pdf, με γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12, διάστιχο 1.5, σε πλήρη στοίχιση, με σωστή ορθογραφία, παραγραφοποίηση και στίξη.
Ε) Στο σώμα κειμένου του e-mail απαραιτήτως θα αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ιδιότητα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, τόπος καταγωγής). Στο επισυναπτόμενο αρχείο (διαγωνιζόμενο έργο) δεν πρέπει να αναφέρεται πουθενά το όνομα του διαγωνιζόμενου.
Στ) Με την αποστολή του έργου, ο διαγωνιζόμενος αποδέχεται πως το έργο του θα τεθεί υπό αξιολόγηση. Οι συμμετέχοντες συμφωνούν με τους όρους του διαγωνισμού και αποδέχονται την απόφαση της κριτικής επιτροπής, η οποία είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η βαθμολογία θα γίνει ατομικά και ξεχωριστά από τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Οι βαθμολογίες θα είναι ισότιμες στην αντίστοιχη κατηγορία συμμετοχής.
Ζ) Όποια συμμετοχή δεν πληροί τους όρους του διαγωνισμού θα αποκλείεται, χωρίς ειδοποίηση του διαγωνιζομένου. Οποιεσδήποτε ενδείξεις, που αποκαλύπτουν την ταυτότητα του συγγραφέα, συνεπάγονται αποκλεισμό του έργου από το διαγωνισμό.
Η) Η αποστολή των έργων γίνεται δεκτή αποκλειστικά μέσω e-mail στη διεύθυνση: pontouempneusis@poe.org.gr, αυστηρά έως τις 31 Αυγούστου 2022.
Θ) Τα διακριθέντα έργα θα εκδοθούν, εφόσον το επιθυμούν οι δημιουργοί.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στη γραμματεία της Π.Ο.Ε. (info@poe.org.gr) ή στο e-mail του διαγωνισμού (pontouempneusis@poe.org.gr).

Προσοχή! Για όλους τους διαγωνιζόμενους ισχύουν οι Γενικοί Όροι Διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.