ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τουρκία: Σκανδαλώδες βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά
Τουρκία: Σκανδαλώδες βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά
06 Φεβ
0
Σχόλια

Τουρκία: Σκανδαλώδες βίντεο κλιπ στην Παναγία Σουμελά

Αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο κλιπ που γυρίστηκε από ένα ξένο συγκρότημα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά. Οι εικόνες οι οποίες προβλήθηκαν στα social media, προκάλεσαν έντονα σχόλια βεβήλωσης του μνημείου, καθώς οι συντελεστές στο βίντεο-κλιπ χορεύουν ντίσκο, ενώ ακούγεται ακόμη και μία καμπάνα να ηχεί εν μέσω μοντέρνων ήχων.

Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με σκοπό την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού μετά από άδεια των τουρκικών αρχών.

Το ίδιο συγκρότημα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία. Πολλοί, ακόμη και Τούρκοι, θεώρησαν «σκανδαλώδες» το να χορεύουν μέλη του γκρουπ ντίσκο στον ιερό χώρο της Παναγίας Σουμελά.

«Είναι από τις στιγμές που ο εγκέφαλός μας καίγεται και το μυαλό μας κολλάει!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας, Μουράτ Τσαβγκά.

«Η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια.

  1. Ποια θα είναι η χρησιμότητα αυτής της ντίσκο ψυχαγωγίας σε ένα μνημείο, όπου το κράτος μας επιτρέπει 1 ημέρα λατρείας το χρόνο;
  2. Ποιο το όφελος από την παροχή μίας τέτοιας άδειας σε ένα κτίριο που κινδυνεύει να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; Τουρισμός ή προβολή;
  3. Είναι αθώο λάθος ή συνειδητή προσπάθεια να προκαλέσει αντίδραση στον Τύπο;
  4. Εάν μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιούνταν σε τζαμί μας σε άλλη χώρα, πώς θα αντιδρούσαμε;», αναρωτήθηκε ο Μουράτ Τσαβγκά, εγκαλώντας τις τουρκικές αρχές.

«Κάποιος πρέπει να κάνει μία δήλωση για το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, τη Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για την UNESCO, για να ανακουφίσει τη δημόσια συνείδηση των υπευθύνων αυτής της αδικίας», υπογράμμισε.

«Ελπίζω να πετύχει τον σκοπό του»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας, Βολκάν Κανταρτζί, χαιρέτισε, πάντως, την ενέργεια και σχολίασε ότι ελπίζει η συγκεκριμένη «προώθηση» της Παναγίας Σουμελά να είναι επιτυχής και να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Τραπεζούντα.

«Ελπίζω το αποτέλεσμα της δουλειάς να είναι να προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και να γίνει μια επιτυχημένη παρουσίαση», ανέφερε.

Ο Κανταρτζί επισήμανε ότι το μοναστήρι της Σουμελά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ότι η νομοθεσία σχετικά με τις δραστηριότητες είναι σαφής και ότι τέτοιου είδους εργασίες λήψης και προβολής κλιπ έγιναν με την άδεια της νομαρχίας.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο πτώσης βράχων από τα ντεσιμπέλ, ο Κανταρτζί είπε ότι εξετάστηκε από πριν το τεχνικό κομμάτι και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιο ρίσκο.

ΠΟΕ: «Προκλητική και βέβηλη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους»
Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος όπου καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και απαιτεί την λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου για την διαφύλαξη της ιερότητας του χώρου από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι η «Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου για περίπου 3 χιλιετίες, δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί ούτε καν να ξεχαστεί ότι κι αν κάνει το απελπισμένο σύγχρονο τουρκικό κράτος.» και κλείνει καλώντας το «το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσει αναπάντητη ούτε αυτή την πρόκληση. Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά δεν αποτελεί πνευματική κληρονομιά μόνον των Ελλήνων Ποντίων, αλλά είναι κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού.»

Διαβάστε εδώ όλο το Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ.

Π.Ο.Π.Σ.: Οργή και αγανάκτηση για τη βεβήλωση του Ιερού Συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού
Στα ίδια επίπεδα αγανάκτησης κινήθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων όπου στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την οργή της για τη βεβήλωση του Ιερού Συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού, της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, με τη μετατροπή της σε «κλαμπ» για τις ανάγκες διαφημιστικού σποτ, υπό τις «ευλογίες» των τουρκικών αρχών.

Η προκλητική αυτή ενέργεια, στο χώρο μάλιστα που τελείται κάθε Δεκαπενταύγουστο η Θεία Λειτουργία από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αποτελεί ευθεία προσβολή σε βάρος των απανταχού Ποντίων και καταδεικνύει τον κατήφορο του καθεστώτος Ερντογάν που συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων.

Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες και να ζητήσει άμεσα εξηγήσεις από την Τουρκία για την πλήρη ασέβειά της σε ένα θρησκευτικό μνημείο που βρίσκεται ήδη από το 2000 στον προσωρινό κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού της Unesco.»

Πληροφορίες από ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.