ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ποδαρικό και Καλαντίασμα στον «Φάρο» Αγ. Βαρβάρας
Ποδαρικό και Καλαντίασμα στον «Φάρο» Αγ. Βαρβάρας
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
11 Ιαν
0
Σχόλια

Ποδαρικό και Καλαντίασμα στον «Φάρο» Αγ. Βαρβάρας

Στον Πόντο, όπως σε και άλλες περιοχές, η περίοδος της Πρωτοχρονιάς γιορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευσέβεια. Οι κάτοικοι είχαν εύθυμη διάθεση και προετοιμάζονταν με ιδιαίτερη χαρά για την αλλαγή του χρόνου.

Έτσι λοιπόν, ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» —όπως κάθε χρόνο— τήρησε το έθιμο του ποδαρικού και του Καλαντιάσματος.

Τηρώντας πάντα τα υγειονομικά μέτρα, ανοίξε η πόρτα του Συλλόγου επιτρέποντας στα παιδιά με τις παραδοσιακές τους φορεσιές να πραγματοποιήσουν ποδαρικό και καλαντίασμα του χώρου.

Έναν χώρο που μέσα από τις αμέτρητες δράσεις του «Φάρου», προβάλλει την παράδοση και προάγει την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου. Αποτελεί κυψέλη για τα πολυάριθμα μέλη και τους φίλους, μικρούς και μεγάλους που ακολουθούν τον Σύλλογο.

Ποδαρικό έκανε ένα μικρό αγόρι , όπως συνηθιζόταν στον Πόντο, ως δείγμα καλοτυχίας για τη νέα χρονιά.

Στη συνέχεια νεαρές ζουπουνοφόρες με τα καλαθάκια τους γεμάτα λεφτοκάρυα, καρύδια, φρούτα και γλυκίσματα «εκαλαντίασαν» τον Σύλλογο.

Ανακάτεψαν τα καλούδια τους με νομίσματα και τα σκόρπισαν στις τέσσερις γωνιές της αίθουσας λέγοντας «Άμον το ρούζνε αούτα τα καλά, αέτσ’ πα να ρούζ’νε απέσ’ σο Σύλλογο ν’ εμούν, τ’ ευλοΐας και τα καλοσύνας» (μετάφραση: όπως πέφτουν αυτά τα καλά, έτσι να πέφτουν στον Σύλλογό μας οι ευλογίες και όλα τα καλά).

Τέλος έσπασαν στην είσοδο το ρόδι, για το γούρι.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.