ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αυστραλία: Το Κοινοβούλιο ζήτησε ομόφωνα την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων
Αυστραλία: Το Κοινοβούλιο ζήτησε ομόφωνα την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων
(Φωτ.: Lifo.gr)
30 Νοέ
0
Σχόλια

Αυστραλία: Το Κοινοβούλιο ζήτησε ομόφωνα την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων

Ιστορική ημέρα για την Αυστραλία αλλά και για τα Γενοκτονημένα θύματα Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων η Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021.

Ο λόγος είναι επειδή η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας έδωσε ομόφωνη «εντολή» στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση Μόρισον να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που διαπράχθησαν στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Νεότουρκους.

Αυτό το μεγάλο άλμα προς την αναγνώριση έρχεται στα βήματα του ιστορικού ψηφίσματος του 2018 με το οποίο αναγνωρίστηκαν οι Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων διά μέσω του πρίσματος της πρώτης φιλανθρωπικής εκστρατείας της Αυστραλίας υπέρ ανακούφισης των επιζώντων των γενοκτονιών. Το Ψήφισμα, με πρωτοβουλία του Trent Zimmerman (Βουλευτής της περιφέρειας North Sydney) προτείνει στην Αυστραλιανή Κυβέρνηση να τηρήσει την δέσμευσή της προς την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας «την γενοκτονία την οποία έπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ του 1915 και του 1923 εναντίον των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων και άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αυστραλίας τονίζεται ότι πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της πρωτοβουλίας Joint Justice Initiative που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 από εκπροσώπους των τριών κοινοτήτων.

«Αυτή η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος απορρίπτει την τουρκική παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας, και καλεί τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνησή μας να σταθούν στο πλευρό των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους: ήταν γενοκτονία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας, Χαΐκ Καϊσεριάν.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.