ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Έργατα και δουλείας»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)
«Έργατα και δουλείας»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
16 Νοέ
0
Σχόλια

«Έργατα και δουλείας»: Έγινε η επίσημη πρεμιέρα — Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν εκεί (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της ποντιακής παράστασης Έργατα και δουλείας στο Θέατρο «Από Κοινού», την περασμένη Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 και το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ηταν εκεί.

Η πόρτα του «Από Κοινού» άνοιξε διάπλατα για να υποδεχθεί τους θεατές του (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Όλα ήταν έτοιμα να υποδεχτούν στον ζεστό χώρου του θεάτρου «Από Κοινού» —που φέτος κλείνει 5 χρόνια λειτουργίας— τους πρώτες θεατές για την νέα σεζόν. Γι αυτό φρόντισε πολύ καλά ο πάντα χαμογελαστός και ευγενέστατος Καραγάνης Κωνσταντίνος ο οποίος εκτελεί και χρέη βοηθού σκηνοθέτη. Ο Κωνσταντίνος ήταν παντού: στην υποδοχή όπου έλεγχε (πάντα με χαμόγελο, ευγένεια και κομψότητα) ότι οι θεατές πληρούν όλες τις προυποθέσεις για την είσοδό τους (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης), πίσω από την μπάρα για όσους ήθελαν νερό, αναψυκτικό ή οτιδήποτε, έκοβε τα εισητήρια των θεατών, μοίραζε το πρόγραμμα της παράστασης, ήταν εκείνος που κύρηξε την έναρξη της παράστασης και παρακάλεσε τους θεατές να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους. Η ενέργειά του απλά απίστευτη.

Ο Καραγάνης Κωνσταντίνος (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Και μετά ήρθε η ώρα της παράστασης. Ο ήχος της λύρας απλά πλημμύρισε μέσα τον χώρο και τις καρδιές όλων των θεατών. Μέσα στο σκοτάδι μπρούσες άνετα να παρατηρήσεις την φλόγα στα μάτια του κάθε ένα θεατή που ένιωθε στην καρδιά του από το γλυκολάλεμα του κεμεντσέ.

Η είσοδος όλων των ηθοποιών έγινε με —τι άλλο— ποντιακό τραγούδι καθώς συνόδευαν την λύρα του Στέφανου Καλλιανίδη.

Και μετά, απλά άφθονο γέλιο. 3 υπέροχα μονόπρακτα κωμωδίας των Γιώργου Λαμψίδη και Άννας Μαυροπούλου-Βαφειάδου, εξαιρετικά σκηνοθετημένα από την Ελένη Γερασιμίδου και απίστευτες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς δεν θα μπορούσαν να μην προσφέρουν άρτιο αποτέλεσμα.

Κατά την διάρκεια της παράστασης ακούγονται συχνά ποντιακά τραγούδια όπου συμμετέχουν και οι θεατές (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Δεν θα σας αναφέρουμε τις ιστορίες των μονόπρακτων γιατί αξίζουν να πάτε να τα παρακολουθήσετε δια ζώσης (μπορείτε να προμηθευθείτε τα εισητήριά σας εδώ). Μερικά στοιχεία όμως μπορούμε να σας δώσουμε…. Όταν λέξεις της νεοελληνικής γλώσσας μπερδεύονται με της ποντιακής διαλέκτου (ίδια προσφώνιση, διαφορετική ερμηνεία), όταν ο έρωτας κερδίζει στο τέλος και όταν η αλήθεια υπερτερεί του ψέμματος, τότε  πολλά ευτράπελα μπορούν να συμβούν.

Πρεμιέρα και απρόοπτα πάνε μαζί.
Από μια πρεμιέρα δεν λείπουν τα απρόοπτα και τα Έργατα και δουλείας  δεν αποτελούν εξαίρεση… Ήταν κατά την διάρκεια του 3ου μονόπρακτου όπου την στιγμή που βρισκόταν η Ελένη Γερασιμίδου επί σκηνής, βάσει σεναρίου έπρεπε να εισέλθει και ο Αντώνης Ξένος. Κατά την διάρκεια των διαλόγων η Ελένη Γερεασιμίδου παρατήρησε ότι ο Αντώνης Ξένος είχε φορέσει ανάποδα το πουλόβερ του. Πάνω στα λόγια λοιπόν του είπε «αφοριμέντσε που φόρεσες και ανάποδα το πουλόβερ». Εκείνη τη στιγμή ο Αντώνης Ξένος το κοίταξε, χαμογέλασε και είπε «Για το μάτι εποίκα ‘το. Μέσα στο σκοτάδι δεν τερείς καλά» και εκεί ξέσπασαν όλοι οι θεατές στα γέλια, μαζί και οι πρωταγωνιστές.

Ο ΚΟΠΑ ήταν εκεί
Από μια ποντιακή παράσταση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ποντιακοί Σύλλογοι. Την αρχή την έκανε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών ο οποίος έχει και τεράστια ιστορία στο ποντιακό θέατρο με τις αμέτρητες παραστάσεις που έχει παρουσιάσει. Τα μέλη της θεατρικής ομάδας μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Ρούλα Ελευθεριάδου, έδωσαν βροντερό παρόν. Μαζί τους είχαν φέρει και πιροσκί με τυρί και πατάτα τα οποία και έδωσαν στον θίασο με την ευχή της επιτυχημένης σεζόν.

Τα μέλη του ΚΟΠΑ μαζί με τους πρωταγωνιστές (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνιστές στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Μετά το τέλος της παράστασης οι πρωταγωνστές αφιέρωσαν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους για να κάνουν δηλώσεις στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Ελένη Γερασιμίδου: «Είμαι πολύ υπερήφανη, μου αρέσει να καλατσεύω ποντιακά»
Η αρχή έγινε με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ελένη Γερασιμίδου.

Πως αισθάνεστε που ανεβάζετε ποντιακό έργο σε αυτό το ζεστό θέατρο;
Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη γιατί εγώ η ίδια δεν έχω παίξει ποτέ ποντιακό θέατρο, είναι η πρώτη φορά και όπως το λέω στην έναρξη είναι ένα χρέος, το οποίο μου δίνει μεγάλη χαρά. Μου αρέσει να καλατσεύω ποντιακά. Το ποντιακό θέατρο είναι ένα μεγάλο κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού και είναι παραγκονισμένο. Οι Σύλλογοι ευτυχώς τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά απλώς το επαγγελματικό έχει μεγαλύτερη ευθύνη.

Πως είναι να είστε στην ίδια σκηνή μαζί με σύζυγο και κόρη;
Καταρχάς εξεπλάγειν περισσότερο με την Αγγελική αν και θυμώνει όταν το λέω. Γιατί δεν είχε μιλήσει ποτέ ποντιακά. Ήταν βέβαια βοηθός μου πριν χρόνια στην Ποντοκώμη που κάναμε στα ποντιακά την Λυσιστράτη και 2 μήνες άκουγε συνέχεια ποντιακά. Τα έβαλε στο μυαλό της, τα αγαπάει πολύ και ξαφνικά άρχισε να τα λέει μια χαρά καλύτερα και από εμένα. Ο Αντώνης δεν με εκπλήσει γιατί αγαπάει πάρα πολύ τα ποντιακά. Την γλώσσα, τα τραγούδια, τα πάντα. Είναι ποντιόπληκτος χωρίς να έχω μεσολαβήσει εγώ. Είπε και κάτι πολύ ωραίο σε πρόσφατη συνέντευξη, ότι αγαπάει πολύ τον κεμεντσε γιατί είναι το όργανο του ξεριζωμού και με συγκίνησε. Δεν μου το είχε ξαναπεί.

Τηρήθηκαν όλα τα υγεινομικά πρωτόκολλα (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Αντώνης Ξένος:
Στη συνέχεια είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον Αντώνη Ξένο (σύζυγο της Ελένης Γερασιμίδου), ο οποίος αν και έχει καταγωγή από την Ζάκυνθο έχει τρομερή ευφράδια λόγου στην ποντιακή διάλεκτο αλλά και γενικά αγαπάει πάρα πολύ τον ποντιακό πολιτισμό.

Αν και Ζακυνθινός έχετε τρομερή ευφράδια λόγου στην ποντιακή διάλεκτο.
Προσπαθώ ακόμα, μαθαίνω. Γιατί είναι μια άλλη γλώσσα. Εμείς είχαμε στη Ζάκυνθο τα ιταλικά. Είχαμε μια τελείως διαφορετική προφορά, τραγουδάμε. Η ποντιακή διάλεκτος είναι ευθεία γλώσσα και πρέπει να περάσεις πολλά στάδια μέχρι να καταφέρεις να μιλήσεις σωστά τα ποντιακά. Εγώ τα ποντιακά τα αγάπησα από την πρώτη στγμή που ήρθα σε επαφή μαζί τους γιατί αγνοούσα την ύπαρξη του ποντιακού στοιχείου καθώς στα σχολεία δεν κάνουμε τέτοια μαθήματα. Δεν γνωρίζουμε όλες τις συνιστώσες του ελληνισμού. Στην Πάτρα που μεγάλωσα υπήρχαν πολλοί Πόντιοι αλλά για κάποιο λόγο είχαν «λουφάξει» και δεν είχα ακούσματα. Όταν όμως πήγα στον στρατό και βρέθηκα στην καρδιά του Πόντου στο Κιλκίς, εκεί μου άρεσαν πάρα πολύ όλα αυτά που έβλεπα και άκουγα. Άκουγα έναν νέο πολιτισμό, πρωτόγνωρο για εμένα και μου πήγαινε πάρα πολύ. Μου πήγαινε πολύ η μουσική, το όργανο, οι χοροί, η διάθεσή τους. Έκανα πολλούς φίλους πόντιους και αυτό μου έδωσε έναυσμα να ξαναμελετήσω την αρχαία ελληνική γλώσσα και να την προσεγγίζω με μια μεγαλύτερη άνεση γιατί η ποντιακή διάλεκτος αποτελεί δομή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Πως αισθάνεστε που έχετε μαζί επί σκηνής και την κόρη σας;
Εγώ χαίρομαι γιατί η Αγγελική ακουμπάει σε 2 συνιστώσες. Ακουμπάει στην Ανατολή και στη Δύση το οποίο προκαλεί έκρηξη. Μόνο υπερήφανος μπορώ να είμαι.

Αγγελική Ξένου: Είναι υπέροχο που μιλάμε ποντιακά στη σκηνή.
Σειρά είχε η συνομιλία μας με την Αγγελική Ξένου, κόρη της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου.

Πως είναι η αίσθηση το να μιλάτε οκογενειακώς ποντιακά και επί σκηνής;
Στο σπίτι δεν πολυμιλάμε ποντιακά και κακώς. Στην σκηνή νομίζω είναι υπέροχο και πιστεύω πως με την τριβή θα γίνει ακόμα πιο υπέροχο. Αν και πρώτη μέρα είχαμε πολύ τρακ, θεωρώ από εδώ και περά θα είναι όλο και καλύτερα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Γιάννης Σιδηρόπουλος: Είναι κάτι το οποίο το ήθελα πάρα πολύ.
Τέλος, μιλήσαμε με τον ηθοποιό και χοροδιδάσκαλο Γιάννη Σιδηρόπουλο για αυτή την πρώτη εμπειρία του με το ποντιακό θέατρο.

Πρώτη φορά σε παράσταση με ποντιακή διάλεκτο. Πως είναι η εμπειρία;
Είναι κάτι που ήθελα να το κάνω πάρα πολύ γιατί με αυτό μεγάλωσα. Έξι χρονών ξεκίνησα να χορεύω, συνέχισα με τη διδασκαλία ποντιακών χορών. Σταμάτησα όπως όλοι μας λόγω της πανδημίας και τώρα μου δίνει μεγάλη χαρά που μπορώ να το κάνω ξανά και να βρίσκομαι στις επιλογές της κυρίας Ελένης.

Ήταν εύκολο να εγκλιματιστείς;
Ευτυχώς όλοι είναι τόσο καλοί και τρομεροί άνθρωποι, έχουν και χρόνια στον χώρο αυτό οπότε υπήρχε μια αγκαλιά για όλο αυτό και τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ελπίζω να φανεί και στο αποτέλεσμα το οποίο περιμένουμε τον κόσμο να μας το πεί.

Οι παραστάσεις συνεχίζονται και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
  • Κυριακή στις 20:00

Διάρκεια παράστασης: 70΄

Εισιτήρια: κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ (φοιτ., άνεργ., ΑμΕΑ, γκρουπ 25 ατόμων, 65+)

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 211 4057249 και στο e-mail apokoinou4@gmail.com

Λόγω των νέων υγειονομικών συνθηκών είναι απαραίτητη η προσέλευση των θεατών στο θέατρο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Ο χώρος είναι covid free και οι θεατές είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Με βαθιά υπόκλιση ανταποκρίθηκαν στην παρουσία και το χειρόκροτημα των θεατών λέγοντας με το δικό τους τρόπο «ευχαριστώ» (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr

Κείμενο, φωτογραφίες: Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.