ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Έυξεινος Λέσχη Σκύδρας τίμησε την 28η Οκτωβρίου
Η Έυξεινος Λέσχη Σκύδρας τίμησε την 28η Οκτωβρίου
(Φωτ.: pellanews.gr)
06 Νοέ
0
Σχόλια

Η Έυξεινος Λέσχη Σκύδρας τίμησε την 28η Οκτωβρίου

Χωρίς παρέλαση λόγω κορωνοϊού, αλλά με υψηλό αίσθημα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τους ήρωες της εποποιίας του 1940 εορτάστηκαν οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2021 στον Δήμο Σκύδρας.

Παρουσία πολιτών και επισήμων τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό ναό Αγίου Στεφάνου ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα μέσα από την κάμερα του pellanews.gr

Παρούσα ήταν φυσικά και η Εύξεινος Λέσχη Σκύδρας όπου μέλη της ενδεδυμένα με  ποντιακές φορεσίες παρέστησαν στην Δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνου.

Στο μήνυμά της για την εθνική επέτειο του 1940 η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα τιμάμε και δοξάζουμε ένα κορυφαίο γεγονός της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας. Ένα γεγονός που έμελλε να χαράξει καθοριστικά την πορεία της χώρας μας, της Ευρώπης αλλά κι όλου του κόσμου.
Σαν σήμερα, πριν από ογδόντα ένα χρόνια, η Ελλάδα βροντοφώναξε το μεγάλο «ΟΧΙ» στον επίδοξο Ιταλό κατακτητή ανοίγοντας το δρόμο για την ηρωική εποποιία του 1940.

Το ιστορικό «ΟΧΙ» του 1940 ήταν το νέο, σύγχρονο και με συνέπεια εκφρασμένο «Μολών λαβέ». Η Ελλάδα αρνούμενη την υποταγή της στην ιμπεριαλιστική Ιταλία και στις ναζιστικές δυνάμεις του Άξονα απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο κι απόλυτο τρόπο την πίστη της στην ελευθερία, στην ανεξαρτησία και στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με κάθε μέσο και θυσία.

Σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός με μπροστάρη τον χαλύβδινο Ελληνικό Στρατό αναχαίτισαν, συνέτριψαν και υποχρέωσαν σε οπισθοχώρηση και φυγή τις εχθρικές δυνάμεις στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας δίνοντας ένα τρανταχτό παράδειγμα πατριωτισμού κι αντίστασης αλλά ταυτόχρονα ελπίδας κι αισιοδοξίας στους σκλαβωμένους ή στους αντιστεκόμενους λαούς της Ευρώπης.

Εάν η πατρίδα μας σήμερα, όπως και μεγάλο μέρος της υφηλίου απολαμβάνουν τ΄αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας τ΄ οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων. Κι αυτό βεβαίως το έχουν παραδεχθεί και το έχουν αναγνωρίσει όλες οι συμμαχικές δυνάμεις.
Σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί με πίστη και συνέπεια να υπερασπίζεται με σθένος και παρρησία τις πανανθρώπινες, οικουμενικές αξίες, τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και ν΄ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της που απορρέουν απέναντι στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και δίκαιο.

Σήμερα η χώρα μας απέναντι στην πρόκληση, στην ένταση, στο οξυμένο κι εχθρικό περιβάλλον, που καλλιεργείται μεθοδευμένα από τον οθωμανικό αυταρχισμό και μαξιμαλισμό, ορθώνει ανάστημα κι αναπτύσσει δεσμούς και συνεργασίες για τη διασφάλιση και την προαγωγή της ειρήνης, της ομαλότητας, της αμοιβαιότητας, της δημοκρατίας και της ευημερίας όλων των λαών.

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δήμος Σκύδρας ευχαριστώ ολόθερμα την Εκκλησία μας, όλες τις αρχές, την εκπαιδευτική μας κοινότητα, τους συλλόγους, τη φιλαρμονική μας, τους συντελεστές των εκδηλώσεων σ΄όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας κι όλους τους συνδημότες μας.

Τιμή, δόξα κι ευγνωμοσύνη στους ήρωες της εποποιίας του 1940. Με τη δέσμευση ότι θα διαφυλάττουμε και θα υπερασπιζόμαστε τη βαριά πατριωτική παρακαταθήκη του «ΟΧΙ» εύχομαι σ΄όλους χρόνια πολλά, χρόνια καλά, με υγεία, αλληλοσεβασμό, αισιοδοξία κι ευημερία!»

Πηγή: pellanews.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.