ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πραγματοποιήθηκε το 36ο «Ποντιακό Τριήμερο» της «Αργώ» Καλλιθέας
Πραγματοποιήθηκε το 36ο «Ποντιακό Τριήμερο» της «Αργώ» Καλλιθέας
(Φωτ.: Παμποντιακός Σύλλογος «Η Αργώ»)
11 Οκτ
0
Σχόλια

Πραγματοποιήθηκε το 36ο «Ποντιακό Τριήμερο» της «Αργώ» Καλλιθέας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «Ποντιακό Τριήμερο» του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ» το Σάββατο 02 και την Κυριακή 03 Οκτωβρίου 2021, στην Καλλιθέα Αττικής. Στις εκδηλώσεις πήραν μέρος συλλογικοί φορείς, αθλητικές οργανώσεις και μετέχοντες, από Καλλιθέα, Αττική, Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα.

Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη με την Καλλιθέα πόλη Γκελεντζίκ (Gelentzhik) από τα παράλια του Ευξείνου Πόντου της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον δήμαρχο αυτής κ. Α. Μπογκοντίστοβ.

Την έναρξη του Ποντιακού Τριημέρου 2021 κήρυξε ο επίτιμος Πρόεδρος του αντιπροσωπευτικού-συλλογικού φορέα κ. Χρ. Σοφιανίδης. Χαιρετιστήριες ομιλίες απηύθηναν ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης Γκελεντζίκ, που ευχαρίστησε τον Δήμο Καλλιθέας και τον επίτιμο Πρόεδρο τι «Αργώς» για την πρόσκληση.

Πριν την έναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων του θεσμού τελέστηκε Αγιασμός, με Εκκλησιαστική λειτουργία στον χώρο των εκδηλώσεων.

Στα πλαίσια του Ποντιακού Τριημέρου, την Κυριακή 03 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Ο Ελληνισμός του Πόντου του διεθνολόγου-ιστορικού Δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτου, των εκδόσεων «Λειμών». Η παρουσίαση έλαβε χώρα στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Καλλιθέας «Σοφία ΛΑσκαρίδου». Για το βιβλίο, που συγκροτεί μία ολοκληρωμένη εργασία για την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού από έναν καταξιωμένο και έγκριτο πανεπιστημιακό, μίλησαν ο Χρ. Μπολώσης (υποστράτηγος ε.α.) και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣ «η Αργώ» Χρ. Σοφιανίδης (MScΔιπλ. Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ, πρώην Αντιδήμαρχος Καλλιθέας). Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η δημοσιογράφος Α. Κρεμμύδα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Δένδιας, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας Αντιστράτηγος Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και άλλοι. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι δοκίμασαν τα νόστιμα εδέσματα της πλούσιας Ποντιακής κουζίνας τα οποία ετοίμασαν με πολύ μεράκι οι γυναίκες του Παμποντιακού Συλλόγου «η Αργώ».

Στις υπαίθριες εκδηλώσεις στις 02 και 03 Οκτωβρίου, παιδιά από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Κορινθίας και τον Παμποντιακό Σύλλογο «η Αργώ», απήγγειλαν ποιήματα στα Ποντιακά, χορευτικά σωματεία παρουσίασαν και προσέφεραν χορευτικό θέαμα, με την συμμετοχή δασκάλων και μαθητών τους. Επίσης, ο αθλητικός σύλλογος KungFu «Αετός » Καλλιθέας παρουσίασε επιδείξεις αυτοάμυνας και ασκήσεων με εικονικό αντίπαλο.

Την πρώτη βραδιά, η καταπληκτική θεατρική παράσταση Με το ζορ διατρός της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γεωργιάδη —που έπαιξε και ο ίδιος—, ξεσήκωσε την ευθυμία και τα γέλια των θεατών.

Από το Ποντιακό Τριήμερο δεν έλειψε ο αρχαιοελληνικός και ο Βυζαντινός μας πολιτισμός, αφού το «παρών» έδωσαν και οι «Μωμόγεροι» ή αλλιώς «Πορδαλάντ», που εντάσσονται στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και ενσωματώνουν την λαϊκή μας σοφία του Δωδεκαήμερου και ιδιαίτερα των Καλάντων, όπου καυτηριάζουν και σατιρίζουν τον ζυγό και την καταπίεση κατά την οθωμανοκρατία και τουρκοκρατία (ισλαμοκρατία). Το δρώμενο παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού με τον χοροδιδάσκαλο Όμηρο Παχατουρίδη.

Τραγωδίας της Ποντιακής παράδοσης, αλλά και των νεώτερων σύγχρονων συνθετών, τραγούδησαν ο δημοφιλής τραγωδάνος Δημήτρης Καρασαββίδης σε συνοδεία της ορχήστρας του, καθώς και το τριμελές μουσικό σύνολο των πολλά υποσχόμενων νέων καλλιτεχνών Αδελφών Συμεωνίδη.

Η Κύπρος μας ήταν παρόν με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς από το Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο «Ενάλια Γη»ΕΝΑΛΙΑ ΓΗ» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, με την ακούραστη Νίκη Μιχαηλίδου.

Το παρόν έδωσε και ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού Καλλιθέας «Hellenic Ballroom Dancing», με τον χορογράφο και προπονητή Δημήτρη Φωκά και τους πρωταθλητές και κυπελλούχους της Σχολής.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.