ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βανδάλισαν το άγαλμα του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη
Βανδάλισαν το άγαλμα του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη
(Φωτ.: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr)
30 Σεπ
0
Σχόλια

Βανδάλισαν το άγαλμα του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη

Ούτε μια ενδομάδα δεν πέρασε από τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια του αγάλματος του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη και κάποιοι θρασύδειλοι έσπευσαν να το βανδαλίσουν κλέβοντας κομμάτια από αυτό και προκαλώντας σοβαρές φθορές.

Το άγαλμα του Εθνομάρτυρα δημοσιογράφου Έλληνα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος απαγχρονίστηκε από τους Τούρκους το Σεπτέμβριο του 1921, τοποθετήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», και τα εγκαίνια έγιναν την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών αρχών, εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

ένα από τα κομμάτια που αφαίρεσαν οι δράστες (φωτ.: Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Συγκεκριμένα, άγνωστοι δράστες του βανδαλισμού του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, αφαίρεσαν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου 2021, γλυπτές αναπαραστάσεις που έδειχναν τον Εθνομάρτυρα ενώπιον του δικαστηρίου της Αμάσειας που τον καταδίκασε σε θάνατο, όπως και δεκάδες πρόκριτους του Πόντου. Επίσης προσπάθησαν να ξηλώσουν όλο το άγαλμα, πλήγωσαν την βάση του μαρμάρου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το έργο τους έγινε αντιληπτό και εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και διέφυγαν.

σημαντικές και σοβαρές οι φθορές που προκάλεσαν στο άγαλμα (φωτ: Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», αναφέρει:
«Ο Σύλλογος Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” καταδικάζει απερίφραστα την βεβήλωση του μνημείου του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη που αποκαλύφθηκε μόλις πριν λίγες μέρες στο νέο πάρκο Παύλου Μελά στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης ανήμερα της επετείου των 100 ετών από την εκτέλεση του Νίκου Καπετανίδη στην Αμάσεια από τα Τουρκικά Δικαστήρια του Κεμάλ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά θα επιδιώξουμε την ανεύρεση των φυσικών και ηθικών αυτουργών με παρέμβαση μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι η τιμή της Εθνικής Μνήμης του Ελληνισμού του Πόντου είναι αδιαπραγμάτευτη , ιερή και οριστική. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Δικαίωση των αγίων νεκρών μας».

Τάκης Βαμβακίδης: «δεν είναι ένα απλό άγαλμα όπως δεκάδες, είναι μουσείο»

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, σε δήλωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για το θέμα της φύλαξης του αγάλματος του Νίκου Καπετανίδη, ανέφερε: «Φίλοι συνοδοιπόροι δεν είναι ένα απλό άγαλμα όπως δεκάδες άλλα… Είναι ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ… Είναι μουσείο… και τα έργα τέχνης και τα μουσεία φυλάσσονται με διπλές βάρδιες και διπλά μάνταλα… Όμως από τώρα από σήμερα θέλει φύλαξη επαγγελματική… Βάρδιες από μέλη συλλόγων; Σεκιουριτυ; Δεν ξέρω… Θα βάλω σημερα 200 ευρώ για τα πρώτα έξοδα της φύλαξης. Από καρδιάς μετά πόνου και οργής… Εύγε στρατιώτες της ιδέας που γέννησε ο Γιώργος…».

ΠΟΠΣ: «Οργή και αποτροπιασμός»
Ανακοίνωση όπου εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό του εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τη βεβήλωση του μνημείου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο τραυματισμός του μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη με την καταστροφή τμήματος του μαρμάρινου βάθρου αλλά και την αφαίρεση των γλυπτών αναπαραστάσεων από το δικαστήριο της Αμάσειας αποτελεί τραύμα στην ψυχή του συνόλου του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και στις ψυχές των άταφων νεκρών προγόνων μας, των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι διωκτικές αρχές θα πράξουν το καθήκον τους προκειμένου να συλληφθούν άμεσα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες της βέβηλης αυτής πράξης.»

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.