ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ήχησαν ξανά ποντιακοί σκοποί στις Τζιτζιφιές χάρη στην «Παναγία Γουμερά» (φωτό , βίντεο)
Ήχησαν ξανά ποντιακοί σκοποί στις Τζιτζιφιές χάρη στην «Παναγία Γουμερά» (φωτό , βίντεο)
(Φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)
26 Ιούν
0
Σχόλια

Ήχησαν ξανά ποντιακοί σκοποί στις Τζιτζιφιές χάρη στην «Παναγία Γουμερά» (φωτό , βίντεο)

Ύστερα από 1,5 χρόνο περίπου ήχησαν ξανά ποντιακοί σκοποί στο Δήμο Καλλιθέας και συγκεκριμένα στην πλατεία Τζιτζιφιών. Η Αδελφότητα Ποντίων «Παναγία Γουμερά» στο πλαίσιο του «Πολιτιστικό Καλοκαίρι και Φθινόπωρο» του Δήμου Καλλιθέας διοργάνωσε ποντιακή παραδοσιακή βραδιά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 21:00 την περασμένη Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, με την πρόεδρο του Σωματείου Ελένη Γρηγοριάδου να καλωσορίζει τον κόσμο μετά από καιρό. Μετά κάλεσε τον δήμαρχο καλλιθέας Κάρναβο Δημήτρη για έναν χαιρετισμό. Εκείνος με τη σειρά του καλωσόρισε τον κόσμο και στην επαναφορά της κοινωνικής ζωής και του πολιτισμού στο δήμο. Συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που ξεκινάμε τις δραστηριότητες μας στις Τζιτζιφιές με ένα ποντιακό δρώμενο και θέλω από καρδιάς να συγχαρώ το Σύλλογο για όλη του τη δραστηριότητα» και συνέχισε ζητώντας ένα θερμό χειροκρότημα «για τον δικό μας άνθρωπο τον Χάρη Πανικίδη».

Ο δήμρχος καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο αντιδήμρχος Πολιτισμού Λάζαρος Λασκαρίδης (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Ύστερα τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Καλλιθέας Λασκαρίδης Λάζαρος ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός ότι με την αποψινή εκδήλωση αρχίζει η Καλλιθέα και αποκτά την ταυτότητά της γιατί το ποντιακό στοιχείο είναι πρωταγωνιστής στη ζωή της πόλης και από Συλλόγους όχι μόνο πολυετής αλλά και δραστήριους με ενεργή δράση χωρίς διακοπές όπως είναι η Παναγία Γουμερά. Αυτό το στοιχείο αποκαθίσταται, και αποκαθίσταται μετά από ένα πάρα πολύ δύσκολο αγώνα και σε μια συμβολική χρονιά για όλο τον ελληνισμό καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης».

Ο Χάρης Πανικίδης κατά την αφήγηση του ποιήματος (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Μετά τους χαιρετισμούς ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με τον Ανέστη Ιωακειμίδη στη λύρα και το τραγούδι, τον Περικλή Κατσώτη στο νταούλι, τον Θεοδόσης στο λαούτο και τον Γιώργο Ιωσηφίδη στα πλήκτρα να ερμηνεύουν το τραγούδι Σεράντα μήλα κόκκινα. Μετά ανέβηκε στη σκηνή ο Χάρης Πανικίδης ο οποίος ερμήνευσε το ποίημα του Ηλία Τσερκινίδη Στην κάθοδο για τον Άδη. Μετά ακούστηκαν τα Σουμέλα λεν την Παναγιά, Σουμελά λεν’ κι εσένα, Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, Την Πατρίδα μ’ έχασα και ήταν η σειρά του Τάκη Βαμβακίδη να ανέβει στη σκηνή ο οποίος αφηγήθηκε ένα κείμενο του του Κυριάκου Σαχινίδη με μνήμες από τους παππούδες που αφορούσαν τον τρόπο ζωής, τις χαρές του αλλά και τα έθιμα που επικρατούσαν στον Πόντο όπως ο αρραβώνας των κοριτσιών από πολύ μικρή ηλικία.Παράλληλα ακουγόντουσαν και χαρούμενα τραγούδια όπως το Πολλά έχω να λέω σας, Αδάν σον κόσμον αγαπώ, Χαρά στα στεφανώματα και άλλα.

Ο Τάκης Βαμβακίδης κατά την διάρκεια αφήγησης των κειμένων (φωτ.: Πέτρος Παναγιωτόπουλος)

Συγκινητική στιγμή ήταν όταν έφτασε η ώρα που η αφήγηση του Τάκη Βαμβακίδη έφτανε στο τέλος της και ξεκίνησε να ακούγεται το Αναστορώ τα παλαιά —που ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης— όπου ο Χάρης Πανικίδης μπήκε μπροστά στη σκηνή και ξεκίνησε να χορεύει ατσααπάτ-σέρρα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης στήθηκε ένα μικρό γλέντι όπου κάποιοι τολμηροί πήγαν μπροστά στη σκηνή και ξεκίνησαν να χορεύουν όπως παλιά. Το γλέντι κράτησε 15 λεπτά περίπου.

Τι δήλωσε ο Τάκης Βαμβακίδης στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Τάκης Βαμβακίδης μίλησε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ο οποίος ζήτησε κάθε φορά που συνεργάτης του site επιθυμεί να ζητήσει δηλώσεις του να μην τον αναφωνεί κύριε Τάκη Βαμβακίδη αλλά «πάχια Τάκη Βαμβακίδη». Στην ερώτηση πως αισθάνεται

Αναφέρε ότι κρατάει την ευχή και εντολή του πατέρα του να βοηθάει όσο και όπου μπορεί χωρίς να αποζητά κάποια χρηματική ανταμοιβή,«έτσι λοπιόν ήρθα σήμερα στη Παναγία Γουμερά να διαβάσω ένα καταπληκτικό κείμενο για τα ήθη και έθιμα της εποχής των παππούδων μας που έγραψε ο σπουδαίος συγγραφέας του Πόντου Κυριάκος Σαχινίδης».

Όσο για τα επόμενα σχέδιά του είναι η καλοκαιρινή περιοδεία με τον Αλέξη Παραχαρίδη στο καινούργιο έργο του Δημήτρη Πιπερίδη στη Μακεδονία και κάποιες παραστάσεις στην Αθήνα με την κωμωδία τον Δον Καμίλο του Σωτήρη Παντατζή. Επίσης κάνει και γυρίσματα αυτό τον καιρό με τον Μανούσο Μανουσάκη για την ΕΡΤ1 και το Βαρδιάνο στα Σπόρκα.

Επίσης σύντομα έρχεται και η συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr «Τ’ Εμέτερον Λαλία».

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.